Ontdek wat voor soort coach je bent, welke coachmethodieken bij jou passen en hoe je omgaat met voor jouw belangrijke thema’s.
De jaarwisseling is vaak aanleiding voor nieuwe goede voornemens. Je wilt alles beter doen dan het afgelopen jaar. Maar meestal blijft er van die goede voornemens weinig over. Binnen een paar dagen of weken val je weer terug in het alledaagse ritme met alledaagse gewoontes. Toch heb je die voornemens niet voor niets. Blijkbaar wil je iets anders, beter doen. Je goede voornemens helpen je een leven te leiden zoals jij die wilt leiden. In dit artikel helpen we je om het dit jaar goed aan te pakken, zodat 2025 echt jouw jaar wordt.
Goede voornemens ontstaan over het algemeen uit een gevoel van onvrede. Je hebt bepaalde gewoontes waar je eigenlijk vanaf wilt, je wilt je leven omgooien of je beseft je met het ouder worden dat het toch echt tijd wordt om je dromen waar te gaan maken. Vaak zijn het dingen die moeite kosten; stoppen met roken bijvoorbeeld. Je weet dat het zou moeten, maar zoekt steeds een goede reden om het uit te stellen. Heel lang zeggen dat je in het nieuwe jaar gaat stoppen, geeft je nu een goed excuus om nog wel te roken. Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Na de jaarwisseling moet je wel, je hebt het immers hardop geroepen? Zo geeft de jaarwisseling vaak een extra stimulans om veranderingen eerst uit te stellen en dan uiteindelijk toch tot uitvoer te brengen.
Waarom mislukt het dan zo vaak? Waarom laten zoveel mensen hun goede voornemens zo snel weer varen? Dat heeft vaak te maken met motivatie; hoe meer je iets wilt, hoe langer je het vol kunt houden. Een goed voornemen dat ontstaat uit het gevoel dat je je iets voor moet nemen omdat het zo hoort, heeft daarom al weinig kans van slagen. En ook een goed voornemen omdat anderen dat van je verwachten, zoals stoppen met roken, gaat niet goed. Niet voor niets stoppen veel mensen pas echt met roken als het om gezondheidsreden van zichzelf of een gezinslid nodig is. Dat is een veel sterkere motivatie dan een nieuw jaar. Daarnaast stellen mensen vaak doelen die te hoog gegrepen zijn: van twee pakjes per dag roken naar helemaal niets meer roken is een grote stap, net als van heel ongezond eten naar een heel streng dieet.
Hoe maak je nu van 2025 dan wel echt jouw jaar? Hoe zorg je dat je goede voornemens in 2025 wel echt te volbrengen zijn, zodat je eindelijk het roer om moet gooien? Hier een paar tips:
Begin met terugkijken op het afgelopen jaar. Waarover ben je tevreden? Waarover niet? Wat zou je in 2025 echt anders willen doen? Wat is er in 2024 veranderd? Hoe kwam dat? En wat gaf je de motivatie om die verandering vol te houden?
Kijk eens realistisch naar die lijst. Welke positieve veranderingen uit 2024 wil je zeker vasthouden? Hoe kun je dat bereiken? En wat wil je in 2025 het allerliefst veranderen? Maak eens een lijst van heel belangrijke naar minder belangrijke veranderingen. Misschien kun je geen dingen bedenken die je wilt veranderen. Probeer dan de positieve punten uit 2024 verder te verdiepen. Het kan altijd beter, je leven is nooit ideaal. Maar blijf ook daarin wel realistisch.
Welke veranderingen uit je lijst zijn ook realistisch? Haalbare doelen zijn heel belangrijk. En voor welke veranderingen denk je dat je motivatie het grootst is?
Kies nu welke veranderingen jij in 2025 zeker wilt bereiken. Denk eraan: blijf realistisch! Stel liever een klein haalbaar doel dan een groot doel wat je toch niet gaat bereiken.
Schrijf je nieuwe doel ergens duidelijk op en geef ook je motivatie erbij. Zodat je, als je even niet meer gemotiveerd bent, terug kunt lezen waarom je het ook al weer wilt. Hoe groter je motivatie, hoe makkelijker je doel te bereiken is.
Maak een stappenplan: hoe ga je je doel bereiken? Zorg dat het steeds kleine stapjes zijn. Je hoeft niet op 1 januari 2025 het roer radicaal om te gooien. Liever niet. Begin met kleine stapjes en maak van het bereiken van elk stapje een feestje voor jezelf. Zo beloon je jezelf en is de motivatie groter om door te gaan.
Betrek je omgeving bij je plannen. Als anderen weten waar je mee bezig bent, kunnen ze je helpen en je motiveren. De wetenschap dat je anderen moet vertellen dat je de moed hebt opgegeven, kan soms motiveren om toch door te zetten. Je wilt immers niet afgaan voor je omgeving?
Mocht je om wat voor reden dan ook je stappenplan niet uit kunnen voeren, geef de moed dan niet direct op. Bekijk je plan eens goed. Waarom krijg je het niet voor elkaar? Wat moet er veranderen? Breng veranderingen aan in je stappenplan. Liever een verandert stappenplan zodat je een langere weg neemt om je doel te bereiken (of zelfs via een omweg), dan helemaal je doel niet bereiken.
Is jouw doel om eindelijk te gaan werken vanuit passie? En wil jij het roer omgooien? Kijk dan eens bij ons opleidingsaanbod en ga na van welke opleiding jouw bloed sneller gaat stromen.
Maak van 2025 jouw jaar!
Leer mensen begeleiden vanuit een integrale visie op de balans tussen lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welbevinden.