Wat is geluk? Ofwel: weet jij wat je gelukkig maakt? Al eeuwenlang is de mens op zoek naar een antwoord hierop. Lees meer over wat er zoal met geluk wordt bedoeld.
Het begrip geluk definiëren is best lastig. Want, stel je een willekeurig iemand de vraag: wat betekent geluk voor jou, dan krijg je tig verschillende antwoorden. Variërend van voorspoed ervaren, een reep chocolade eten, tevreden zijn met je huidige leven, een goede gezondheid en/of samenzijn met dierbaren tot leuke dingen doen. Kortom, een omschrijving geven van geluk is niet zo eenvoudig.
Hier wordt geluk uitgelegd als toevalligheid. Voorspoed die je hebt zonder dat je er invloed op uitoefent. Bijvoorbeeld je wint tien euro in de loterij. Je krijgt een gratis drankje of je staat met pech langs de weg en bij toeval komt net je zwager langsrijden. Het zijn kleine gelukjes, mazzeltjes, meevallers of positieve ervaringen. Die overkomen je zonder dat je er wat voor doet. Dergelijk toevallig geluk kun je moeilijk nastreven.
Een andere omschrijving voor geluk is niet ongelukkig zijn. Je bent tevreden over je huidige leefomstandigheden. Je voelt je gelukkig en niet ontevreden. Je ervaart daarbij allerlei positieve emoties als: je voelt je vrolijk, bent ontspannen, vredig, vreugdevol en dergelijke.
Volgens de hedonisten of de Epicuriërs brengt het nastreven van genot het grootste geluk. Daarbij is de insteek: maak plezier, geniet en ervaar zo min mogelijk geestelijke onrust en lichamelijke pijn.
Geluk ervaren wordt ook uitgelegd als een bepaald gevoel dat je ervaart. In je hoofd, hart en lichaam. Het kan je opeens overvallen. Uit het niets. Het is een fijne en kostbare emotie dat de ene keer sterker present is dan de andere keer. En zoek je krampachtig naar dat geluk? Dan vind je het niet. Toch streeft iedereen naar geluk én manieren om gelukkig te zijn.
Een andere uitleg inzake wat geluk is spreekt van het vervullen van allerlei behoeften. Bijvoorbeeld uitbuiken na een overheerlijke maaltijd of een lekker verkoelend drankje na een fikse lichamelijke inspanning. Maar, ook het vervullen van nog diepere verlangens. Denk aan het krijgen van kinderen of de marathon van New York volbrengen zijn zaken die je geluk beïnvloeden.
De positieve psychologie - ook wel gelukswetenschap genoemd - zet onder andere in op positieve emoties als het gaat om geluk ervaren. Maar, dat niet alleen. Ook relaties, zingeving, succes en flow ervaren zijn allemaal factoren die in belangrijke mate bijdragen aan gelukkig zijn. En juist door te zorgen voor een goede balans tussen de verschillende onderdelen draagt het bij aan je geluk. Dit betekent overigens niet dat er geen plek is voor negatieve emoties. Ook die mogen er best zijn alleen moet je er niet in blijven hangen.
Vaak wordt gedacht dat voldoende financiële middelen hebben bijdraagt aan je geluk. Maar, wat blijkt? Meer bezit najagen en streven naar meer rijkdom, maakt helemaal niet gelukkiger. In een onderzoek onder vermogende mensen met meer dan 10 miljoen euro geeft een derde zelfs aan dat het geld juist meer sores veroorzaakt dan dat het oplost.
Uit de voorgaande beschrijvingen over wat geluk is, blijkt duidelijk dat het een subjectief gegeven is dat voor velerlei uitleg vatbaar is. Trouwens? Volgens onderzoek is geluk voor 50% erfelijk bepaald. Blijkt dat slechts 10% door persoonlijke omstandigheden komt en 40% van je geluk te maken heeft met hoe je denkt en hoe je je gedraagt. Dit betekent dus dat je zelf flink wat invloed kunt uitoefenen op je geluk.
Wil je aan de slag met geluk? Neem dan eens een kijkje bij de cursus Coachen op positief denken.