Heb je de ambitie om van coaching je beroep te maken? Dan wil je natuurlijk graag weten hoe je dat aanpakt voor een goede start in het vakgebied. Hoe word je een goede coach?
Wat is de reden dat je coach wilt worden? Ben je bijvoorbeeld een ervaringsdeskundige op het gebied van een burn-out? Verwerking verlies van een kind of omgaan met moeilijk opvoedbare kinderen? En wil je nu anderen graag helpen met je opgedane kennis en ervaring? Realiseer je dat het overwinnen van en/of dealen met zaken nog niet betekent dat je deskundig lotgenoten kunt coachen. Hoe goed je intenties ook zijn. Als coach bied je maatwerk. Oplossingen die voor jou hebben gewerkt, hoeven voor een ander niet de juiste te zijn. Kortom, check of het zogenaamde hulpverlenerssyndroom een rol speelt of dat je werkelijk gemotiveerd bent om coach te worden.
Coachen is een serieus vak. Er komt meer bij kijken dan putten uit een bepaalde levenservaring, beschikken over een goed inlevingsvermogen en het kunnen voeren van een meelevend gesprek. Een professionele coach beschikt over de juiste knowhow, competenties en coaching vaardigheden om mensen, teams en/of organisaties vooruit te helpen. Een goede coach begeleidt en ondersteunt mensen op een constructieve wijze. Om bijvoorbeeld persoonlijke doelen te behalen, talenten te ontdekken en te benutten of het overwinnen van struggles. Dat kan zowel op het werk, in de privésfeer, op het sportveld en/of in de maatschappij. Daarbij reik je geen tailormade oplossingen aan. Je coacht mensen zodanig dat zijzelf met oplossingen komen die bij hun passen en goed voelen.
Coach is geen beschermde titel. Dit betekent dat je in principe geen diploma nodig hebt. Oftewel: iedereen kan en mag zich coach noemen. Je schrijft je in de bij de Kamer van Koophandel, hangt een bordje met coachpraktijk naast je voordeur, zet een fraaie website online en je kunt meteen aan de slag gaan. Echter, wil je jezelf serieus nemen en je profileren als een heuse professional met kennis van zaken? Dan is een gedegen en gecertificeerde opleiding tot coach geen overbodige luxe. Je krijgt essentiële kennis, vaardigheden en tools aangereikt om waarde toe te voegen en deskundig te coachen volgens beproefde en bewezen criteria.
Medio 2019 stonden er ruim 63.000 beroepscoaches bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. Wil je in dit veld opvallen en je onderscheiden als heuse expert? Volg dan in ieder geval een erkende opleiding en specialiseer je. Wellicht dat eerdere werkervaring en/of kennis hebben van een bepaalde doelgroep je daarbij kan helpen. Bijvoorbeeld dertigers begeleiden bij het vinden van een balans tussen werk en privé. Millennials coachen die kampen met stress of een burn-out. Senioren die op zoek zijn naar zingeving of kinderen met ADHD helpen. Door je te specialiseren, kun je gericht klanten aantrekken en je ontpoppen tot expert. En dat draagt bij aan de herkenbaarheid van je dienstverlening en komt uiteraard ook je naamsbekendheid ten goede.
Wil je van coachen je professie maken? Vaardig, professioneel en goed je werk doen? Gun jezelf dan ook een coach. Immers, je hebt niet altijd alle antwoorden en kennis. Verder kan het heel prettig zijn en verhelderend werken om zaken eens vanuit een ander perspectief te zien of horen. Bovendien draagt je laten coachen ook bij aan je eigen groei en ontwikkeling. Openstaan voor feedback inzake je houding, vraagtechniek en dergelijke helpt je groeien.
Wil je een coaching opleiding volgen? In het studieaanbod van Sonnevelt vind je diverse opleidingen die je opleiden tot professioneel coach. Van kinder- en jongerencoach tot leefstijl-, senioren- en stresscoach.
Leer hoe je mensen coacht om het beste uit zichzelf te halen als zij worstelen met hun zelfvertrouwen, angsten, keuzestress en werkdruk.
Ontdek wat voor soort coach je bent, welke coachmethodieken bij jou passen en hoe je omgaat met voor jouw belangrijke thema’s.