Leer hoe je mensen coacht om het beste uit zichzelf te halen als zij worstelen met hun zelfvertrouwen, angsten, keuzestress en werkdruk.
Ben je bang om fouten te maken? Omdat je je onzeker voelt of worstelt met een laag zelfbeeld? Dat doet je zelfvertrouwen geen goed en staat bovendien je (zelf)ontplooiing en groei in de weg. Gelukkig kun je stappen zetten om je sterker, zelfverzekerder en beter in je vel te voelen. Daarom hieronder tips om je zelfvertrouwen op te peppen.
Kamp je met een gebrek aan zelfvertrouwen? Ben je bang om fouten te maken? Dat kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld doordat je erg beschermd bent opgevoed. Je mist daardoor leermomenten die je zelfvertrouwen geven. Maar ook negatieve ervaringen als gepest worden, kritiek krijgen op je gedrag en/of prestaties kunnen je zelfvertrouwen een deuk geven. Het gevolg is dat je je onzeker gaat voelen en gaat twijfelen aan jezelf.
Wil je je graag zelfverzekerder voelen? Je twijfel en angst de baas worden? Jezelf ontplooien en je fijn voelen? Dan is het goed te ervaren dat je er mag zijn en dat iets lukt. Maar, hoe pak je dat aan?
Je angst overwinnen en zelfverzekerder worden, doe je stap voor stap. Je ontwikkelt zelfvertrouwen door positieve ervaringen te verzamelen die goed voelen. Hieronder enkele tips als je bang bent om fouten te maken en meer zelfvertrouwen wilt krijgen.
Het is een gegeven dat negatieve gebeurtenissen als commentaar en kritiek krijgen je klein laten voelen en zo je gevoel van eigenwaarde ondermijnen. Daarom is het fijn om zoveel mogelijk positieve ervaringen op te doen. Houd bijvoorbeeld eens een tijdje de kleine complimentjes bij die je krijgt, de ieniemienie mijlpalen die je behaalt, positieve gebeurtenissen die plots je pad kruisen en dergelijke. Zeker weten dat het bewust ervaren van de pluspunten in je leven ervoor zorgt dat je stapje voor stapje meer zelfvertrouwen krijgt. Trouwens ook positief over jezelf denken is effectief. Jij mag er zijn!
Mensen zijn sociale wezens en willen graag bij anderen horen. Heb je geen sociaal netwerk van bijvoorbeeld familie, vrienden, sport- en hobbyclub? Dan is de kans groot dat je je niet verbonden voelt en dan ligt eenzaamheid, afzondering of zelfs een depressie op de loer. Door echter banden aan de gaan met anderen en verbondenheid te creëren voel je je fijner en dat bevordert je zelfrespect en doet je zelfvertrouwen goed. Steek daarom tijd en energie in je relatienetwerk. Word lid van een sportvereniging, ga op dansles, begin een kookgroep of start een hobbyclub. Echte en hechte vriendschappen kun je op allerlei manieren opbouwen.
Heb je last van een negatief stemmetje in je hoofd die je keer op keer onderuithaalt en zegt dat je iets niet kunt? Geef dat nare stemmetje een koosnaampje. Bijvoorbeeld Henk of Greet. Het fijne ervan is dat je zo die vervelende gedachten makkelijker opzijschuift. Oh, daar heb je Henk of Greet weer. Je winst? Gaandeweg ontdek je dat jij niet je gedachten bent.
Ben je bang om fouten te maken en wil je je zelfverzekerder voelen? Stel jezelf dan bepaalde doelen. Uiteraard moeten die je uitdagen, maar anderzijds ook haalbaar zijn. Een optie is een klein doel per week te kiezen. Belangrijk dat je geniet van wat je doet, maar het mag niet te makkelijk zijn. Door jezelf korte, uitdagende en realistische doelen te stellen en die keer op keer te evalueren, blijf je gemotiveerd en zie je beetje bij beetje dat je vorderingen maakt. Bedenk dat gras ook niet sneller groeit als je eraan gaat lopen trekken. Dat geldt eigenlijk ook voor het krijgen van zelfvertrouwen. Door telkens kleine stapjes te zetten. En haal je een doel? Vier je succes en geef jezelf een schouderklopje of compliment. Wees trots en geniet van het moment.
Bovenstaande tips zijn maar een tipje van de sluier om meer zelfvertrouwen te krijgen en om te gaan met je angst om fouten te maken. Goed is het je sowieso te realiseren dat niemand perfect is. Ook al krijg je via social media de indruk dat het wel zo is. Het is gewoonweg een feit dat iedereen wel een keertje bang is om in de fout te gaan. Dus gaat het een keertje mis? Laat het los. Denk: dat is geweest. Verleden tijd. Zie het liever als een leermoment.
Wil jij je gevoel van (zelf)vertrouwen herwinnen? Dan is de cursus Coachen op (zelf)vertrouwen wellicht iets voor jou. In de cursus richten we ons op het natuurlijke, innerlijke vermogen van de mens om (zelf)vertrouwen te hebben. Dit type (zelf)vertrouwen is niet iets dat je kan ontwikkelen want diep van binnen is het al aanwezig. Je hoeft het alleen maar te ontdekken!