Zelfvertrouwen heeft alles te maken met vertrouwen hebben in jezelf. Geloven in je capaciteiten en kwaliteiten, maar ook je minpunten kennen. Het draagt ertoe bij dat je positief in het leven staat. Jezelf de moeite waard vindt, niet afhankelijk bent van anderen en je kunt omgaan met tegenslagen. Maar, op welke manier draagt levenservaring bij aan vertrouwen hebben in jezelf?
Zelfvertrouwen hebben voelt goed en dat straal je uit. Echter, het is geen aangeboren eigenschap. Je ontwikkelt het eigenlijk van kinds af aan. Stapje voor stapje. Want, het is gebaseerd op ervaringen die je meekrijgt dan wel opdoet in je leven.
Denk maar een aan de schouderklopjes en complimentjes die je krijgt als je iets goed doet en het fijne gevoel dat je dat geeft. Je ‘groeit’ als het ware. Des te vaker dat gebeurt, des te meer vertrouwen krijg je in jezelf en je schroomt niet om zaken op te pakken waar je onzeker over bent.
Anderzijds? Krijg je telkens kritiek? Wordt er keer op keer gezegd dat je stom bent? Iets fout doet? Dan kan dat juist averechts werken. Je voelt je ‘klein’ worden, onzeker en ziet dus wat je niet kunt. Gevolg? Je twijfelt aan wie je bent, wat je kunt en wilt doen. Stelt mogelijk ongelooflijk hoge eisen aan jezelf uit angst anderen teleur te stellen. Maar ook heb je de neiging jezelf steeds met anderen te vergelijken en continu om bevestiging te vragen om je onzekerheid weg te nemen. En zegt iemand iets positiefs over je? Dan geloof je dat niet.
Zoals hierboven aangegeven is levenservaring een wezenlijk fundament voor meer zelfverzekerdheid. En dat krijg je niet door af te wachten, maar vergt actie. Dus wacht niet af. Werk aan je onzekerheid door positieve ervaringen op te bouwen die je zekerder en sterker maken. Bijgaand een aantal tips.
Blijf actief, dat bevordert het opdoen van ervaringen. Trek er bijvoorbeeld op uit. Verken een stad, bezoek een expositie of woon een lezing bij. De nieuwe indrukken, de schoonheid, gesprekken, discussies en dergelijke voeden je en maken je wijzer. Immers, ze dragen bij aan nieuwe ideeën en geven nieuwe perspectieven waar je mee aan de slag kunt.
Onzekerheid en perfectie gaan nogal eens hand in hand. Maar, weet je dat dat verlammend kan werken? Je tegenhouden en dus mooie, nieuwe ervaringen ontnemen. Juist door perfectie los te laten en fouten te maken, geef je jezelf de kans te groeien. Te ontdekken en te leren waar je goed in bent en wat je minder afgaat. Dat is niet alleen goed voor je levenservaring, maar draagt ook bij aan je zelfvertrouwen.
Je levenservaring vergroot je ook door buiten je comfortzone te treden. Geef jezelf nu en dan een zetje om onbekende dingen te doen of juist wat je angst inboezemt. Het doen an sich is al een ervaring die je sterker maakt. En gaat het goed? Dan pluk je daar niet alleen nu maar ook later de vruchten van. Want, kom je een keer in een lastige situatie terecht? Dan ben je beter uitgerust om ermee om te gaan.
Je levenservaring kun je ook voeden door meer kennis te vergaren. Door te lezen, maar ook cursussen, trainingen en workshops te volgen die bijdragen aan je (persoonlijke) ontwikkeling. Hierdoor krijg je meer inzicht in jezelf wat je zelfvertrouwen vervolgens kan bevorderen.
Misschien heb je als kind ervaren hoe goed het voelt om regelmatig te bewegen. Pak die routine weer op. Niet alleen is regelmatig bewegen goed voor je lijf en je zelfbeeld. Daarbij maak je ook nog eens feelgood hormonen aan die je gelukkiger stemmen.
Waar heb je echt interesse in? Laat je hart sneller kloppen? Ga op onderzoek. Is het musiceren? Schilderen? Koken? Techniek? Vrijwilligerswerk? Het belang ervan? Je talent benutten geeft een ongelooflijk goed gevoel, motiveert en geeft energie. Niet alleen een mooie levenservaring, maar ook doet het je zelfvertrouwen goed als je weet waar je een talent voor hebt en dus een kei in bent.
Je focussen op je minpunten, fouten en mislukkingen helpt je niet verder. Verander je mindset. Zie die eerdere ervaringen als leergeld waar je je voordeel mee kunt doen. Zo voorkom je dat het je blijft achtervolgen. Zie dingen die misgaan bijvoorbeeld als groeikansen. Herkauw het een keer. Trek je conclusie, sluit het af en ga verder in het hier en nu met opgeheven hoofd.
Wil jij leren hoe je mensen kunt coachen om het beste uit zichzelf te halen en ervaren hoe je mensen kunt begeleiden die worstelen met gebrek aan zelfvertrouwen? Dan is de opleiding Mental Coach iets voor jou.