Stress is eigenlijk een hele normale reactie. Het betekent eigenlijk niet anders dan spanning of druk ervaren.
De gezonde variant ervan voel je onder andere als je examen doet, een presentatie geeft of een sollicitatiegesprek hebt. De ervaren spanning geeft je focus, verhoogt je concentratie, maakt je alert, efficiënt en bevordert je prestaties. Of je stress zorgt ervoor dat je in een bedreigde situatie snel in actie komt. En normaalgesproken kom je, als het moment suprême voorbij is, weer tot rust en herstel je.
Maar houd je stress langere tijd aan? Heb je geregeld last van spanningen en/of is je stress erg hevig? En zie je tussendoor geen mogelijkheid om even op adem te komen, te ontspannen en de balans te herstellen? Dan heb je te maken met ongezonde stress.
Heb je last van ongezonde stress en blijf je vervolgens doorjakkeren? Dan kun je last krijgen van chronische stress en jezelf uiteindelijk volledig uitputten. Tot het moment dat je lichamelijk en geestelijk niet verder kan. Je batterij laadt niet meer op. Dat is het signaal dat je opgebrand bent ofwel een burn-out hebt. Hulp inschakelen van een stress- en burn-out-coach biedt dan uitkomst.
Stressklachten zijn eigenlijk een signaal dat je te veel hooi op je vork hebt genomen. Dat uit zich niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal.
Lichamelijke tekenen van overmatige stress zijn onder meer: je opgejaagd voelen, hartkloppingen, een hoge bloeddruk, vermoeid zijn, hoofdpijn, spierpijn, slecht slapen en vatbaar zijn voor verkoudheid, griep en dergelijke.
Mentale signalen zijn: stemmingswisselingen ervaren, prikkelbaar zijn, cynisch, je machteloos voelen, concentratiegebrek, somber zijn en moeite hebben met helder denken.
Uiteraard hebben die fysieke en psychische klachten een uitwerking op je gedrag en gedachten. Zo kun je erg bazig worden, keer op keer in conflicten verzeild raken, je terugtrekken, negatief denken over alles en zelfs je heil zoeken in genotsmiddelen.
Herken je deze symptomen? Dan heb je geen gezonde stress meer. Je bent te lang over je eigen grenzen heengegaan. Je lichaam en geest geven aan dat het zo niet verder kan.
Een stress- en burn-out coach helpt je rust te creëren en de balans te herstellen tussen stress en ontspanning. Zo laat zo’n coach je onderzoeken hoe je stress ontstaat. Dus wat zijn je triggers op je werk en/of in je privéleven? Denk daarbij ook aan bepaalde patronen waarin je zit die kunnen bijdragen aan spanningen.
Wat een stress- en burn-out coach ook doet, is kijken naar je persoonlijkheid. Dus wat voor persoon ben je? Krop je alles op? Vraag je anderen niet om hulp? Heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Ben je een perfectionist?
Daarnaast kunnen ook vaardigheden als conflicthantering, timemanagement, assertiviteit en communicatievaardigheden aan bod komen. Misschien liggen daar verbeterpunten die ertoe bijdragen dat je draagkracht verbetert en meer balans gaat ervaren.
Of wat te denken van je leefstijl. Daar aandacht aan besteden is ook een aspect van wat een stress- en burn-out coach doet. Dus sport je geregeld? Heb je een gezond en regelmatig eetpatroon? Slaap je voldoende? En gun je jezelf vrije tijd om leuke dingen te doen?
Tot slot kan een stress- en burn-out coach je tips geven en technieken aanreiken die stress verminderen.
Kortom, wat een stress- en burn-out coach doet is veelomvattend. Het uiteindelijk streven van een coachingstraject is dat je stress bijtijds herkent, erop anticipeert en een gezonde 'coping'stijl ontwikkelt, zodat je niet opgebrand raakt.
Wil jij je verdiepen in stress en burn-out? Bekijk dan de opleiding Stress- en Burn-out Coach.
Een beetje stress nu en dan houdt je scherp en alert. Het zorgt dat je beter presteert en kan je in geval van nood zelfs redden. Maar wat als je je continu opgejaagd voelt, hartkloppingen hebt, slecht slaapt en het je allemaal te veel wordt? Stress- en burn-out coaching kan dan helpen. Om rust te creëren en te leren omgaan met veel druk. Maar wat doet een stress- en burn-out coach zoal?
Leer hoe je mensen met stress- en burn-outklachten doeltreffend naar een evenwichtig levenspatroon kunt begeleiden.
Ontdek wat voor soort coach je bent, welke coachmethodieken bij jou passen en hoe je omgaat met voor jouw belangrijke thema’s.