Komt een burn-out en een depressie tegelijk voor? Of word je bijvoorbeeld depressief, omdat je opgebrand bent? In dit artikel meer over de overeenkomsten, verschillen en antwoord op de vraag of de combinatie burn-out en depressie mogelijk is.
Ben je fysiek en mentaal steeds enorm moe? Voel je je lusteloos? Somber? Slaap je slecht en kamp je met concentratieproblemen? Heb je weinig zelfvertrouwen of het gevoel steeds weer tekort te schieten? De klachten die je ervaart kunnen te maken hebben met een depressie. Maar, het kan evenzogoed duiden op een burn-out ofwel: je bent opgebrand. De ziekteverschijnselen van beiden lijken op elkaar en zijn soms moeilijk te scheiden. Maar er zijn wel degelijk verschillen tussen beide ziektebeelden.
Heb je een burn-out? Dan heb je te maken met een zogenaamde energiestoornis. Je geest en lichaam zijn volledig uitgeput. Je accu is eenvoudigweg compleet leeg door langdurige overbelasting. Je opladen lukt niet meer en presteren evenmin. De oorzaak is vaak jarenlange blootstelling aan hoge stress doordat je stelselmatig over je grenzen bent heengegaan. Dat kan komen door je werk, je persoonlijke situatie en/of je karakter. Meestal is er niet een duidelijke reden, maar zorgt een mix van factoren ervoor dat je compleet uitgeput raakt.
Kamp je met een depressie? Dan is er sprake van een stemmingsstoornis. Je bent al minimaal twee weken somber, hebt nergens zin in en beleeft ook nergens plezier aan. Je bent negatief gestemd, ziet geen toekomst meer en hebt misschien zelfs gedachten aan de dood. De oorzaak van een depressie hoeft niet stres gerelateerd te zijn. Zo kan erfelijkheid een rol spelen evenals negatieve gebeurtenissen en ervaringen in het verleden.
Een ander belangrijk verschil tussen beiden is dat je met een depressie niet meer kunt genieten van wat je voorheen allemaal fijn en leuk vond. Ben je opgebrand? Dan ben je wel in staat om te genieten. Echter, je hebt gewoonweg geen energie om die plezierige dingen te gaan doen.
Daarnaast heb je met een burn-out ‘s ochtends meer energie om actief te zijn en raak je naarmate de dag vordert steeds vermoeider. Bij depressieve klachten ben je meestal in de ochtend niet vooruit te branden. Je komt moeilijk uit je bed en wordt aan het einde van de dag of in de avond actiever.
Wanneer je een burn-out hebt dan kun je depressieve klachten of zelfs een depressie krijgen. Onder andere door het gebrek aan energie, maar ook door de ervaren lusteloosheid kun je je erg down gaan voelen. Je wilt immers wel, maar je kunt eenvoudigweg niet. Daarbij speelt mee dat je hormoonhuishouding langdurig verstoord is door je burn-out. Zo is de aanmaak van serotonine ontregeld. Dit stofje maakt je blij. Stagneert de aanmaak ervan? Dat kan depressieve klachten aanwakkeren en versterken.
Heb je last van sombere gevoelens en lusteloosheid? Ervaar je slaapproblemen? Schuldgevoelens, een uitgeput gevoel en gebrek aan zelfvertrouwen? Die symptomen kunnen zowel duiden op een burn-out als een depressie. Voor je herstel is het belangrijk te achterhalen wat de diagnose is, want de behandeling van een depressie en een burn-out verschilt. Zo bieden onder andere antidepressiva en psychotherapie uitkomst bij depressieve klachten, maar lost het een burn-out niet op. Daarbij biedt juist het aanleren van ander gedrag en de balans tussen inspanning en ontspanning leren herstellen een grote rol. Kortom, vermoed je dat je opgebrand bent of een depressie hebt? Zoek dan deskundige hulp.
Wil jij mensen helpen die kampen met stressproblemen, overspannen zijn of zelfs in een burn-out terecht zijn gekomen? In de opleiding Stress en Burn-out Coach leer je oorzaken, gevolgen en oplossingen van stress en burn-out te begrijpen en toe te passen.
Leer mensen begeleiden vanuit een integrale visie op de balans tussen lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welbevinden.
Leer hoe je mensen met stress- en burn-outklachten doeltreffend naar een evenwichtig levenspatroon kunt begeleiden.