Ervaar je stress en neem je niet de tijd om bij te tanken en te herstellen? Blijf je maar doorgaan en negeer je je stressklachten? Op den duur kun je dan opgebrand raken. Het kan komen door je werk, maar dat hoeft niet per se. Meer over het ontstaan, de klachten, oorzaken en uiteraard: wat een burn-out is.
Een burn-out hebben betekent letterlijk dat je bent opgebrand. Lichamelijk, emotioneel en psychisch. Je hebt totaal geen energie meer en kunt de motivatie niet meer opbrengen om iets te doen. Uit je bed komen, naar je werk gaan, boodschappen doen, kinderen naar school brengen, een telefoontje plegen. Gewoonweg alles is je te veel. Normaal functioneren thuis, op je werk en/of in je sociale leven lukt niet meer.
Een burn-out heeft alles te maken met overbelasting en stress. Het ontstaat wanneer je langdurig over je grenzen heengaat zonder acht te slaan op ervaren spanningen. Je lichaam verkeert als het ware continu in de zogenaamde vecht- en vluchtmodus. Je staat dus constant ‘aan’ en krijgt geen rust meer. Op den duur raak je dan overbelast en uitgeput. Je zit er lichamelijk en geestelijk compleet doorheen. Jezelf nog opladen lukt met geen mogelijkheid. Je batterij is leeg, inclusief je reserves.
Een burn-out bouwt zich geleidelijk aan op. Vaak wordt overspannen zijn gezien als een voorstadium ervan. Je staat dan al weken of maanden bloot aan heel veel stress. Ben je overspannen? Dan slaap je slecht, piekert veel, hebt concentratieproblemen en hebt het gevoel keer op keer de controle te verliezen. Daarnaast kun je lichamelijke klachten ervaren als hoofdpijn en buikpijn, maar ook hartkloppingen en duizeligheid.
Wanneer je deze klachten negeert is de kans groot dat je in een burn-out terecht komt. Je gaat je steeds onprettiger voelen en krijgt steeds meer mentale en fysieke klachten. Van nek- en spierpijn hebben, erg prikkelbaar zijn, je opgejaagd voelen en vergeetachtig, lusteloos, somber en enorm vermoeid zijn.
Een burn-out krijgen, kent verschillende oorzaken. Vaak gehoord: werk is de veroorzaker. Bijvoorbeeld vanwege een te hoge werkdruk, onregelmatige werktijden, conflicten met collega’s en/of leidinggevende, een reorganisatie of moeite hebben met je werk en privé te combineren.
Maar behalve werk, kunnen ook andere zaken erg stressvol zijn en een burn-out in de hand werken. Denk aan gebukt gaan onder financiële of relationele problemen, geconfronteerd worden met overlijden kind of geliefde, een echtscheiding, plotseling ontslag of de combinatie mantelzorg, werk en gezin.
Tot slot blijkt ook dat bepaalde karaktereigenschappen kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een burn-out. Onder andere perfectionisme, ambitieus zijn en de lat keer op keer te hoog leggen alsook heel betrokken zijn. Anderzijds kan eveneens een negatief zelfbeeld, moeilijk om hulp kunnen vragen en/of onzeker zijn ervoor zorgen dat je langdurig stress ervaart, overspannen raakt en uiteindelijk zelfs opbrandt.
Herken je een aantal van de hierboven genoemde klachten? Zoek dan hulp. Bijvoorbeeld van een burn-out coach, therapeut of psycholoog. Want, des te eerder de klachten worden erkend, des te eerder kun je werken aan je herstel. Met een pas op de plaats maken, rust nemen en de juiste begeleiding zullen je klachten na verloop van tijd verdwijnen. Hoe snel je herstelt, verschilt van mens tot mens. Doorgaans pakken de meeste mensen na enkele maanden hun dagelijkse activiteiten en werk weer stap voor stap op.
Wil je meer weten over een burn-out? Werken als burn-out coach? Download een gratis proefles van de opleiding Stress en burn-out coach.
Ontdek wat voor soort coach je bent, welke coachmethodieken bij jou passen en hoe je omgaat met voor jouw belangrijke thema’s.
Leer hoe je mensen met stress- en burn-outklachten doeltreffend naar een evenwichtig levenspatroon kunt begeleiden.