Hoelang een burn-out duurt is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Ieder mens is anders en zo ook elke burn-out. Het goede nieuws is wel dat de herstelprognose van opgebrand zijn positief is. Bovendien kun je zelf actief bijdragen aan de herstelduur. Meer over de duur van een burn-out en tips hoe je bijdraagt aan je genezing.
Wil je herstellen van een burn-out? Dan kost dat tijd. Grosso modo duurt het 3 maanden tot een jaar voor je je weer beter voelt en voldoende energie hebt. En eigenlijk is dat ook helemaal niet zo vreemd.
Als je volledig uitgeput bent, dan voel je je een wrak. Zowel je lichaam als geest zitten er compleet doorheen. Je hebt totaal geen energie meer. Je batterij en ook je noodaggregaat zijn beiden volledig uitgeput. Gevolg is dat je je hondsmoe voelt. Niet zo verwonderlijk. Je hebt lange tijd - zeker meer dan 6 maanden - roofbouw gepleegd op jezelf. Alle stresssignalen naast je neergelegd en bent doorgejakkerd zonder bij te tanken. Ook als je 12 uur slaapt, herstel je niet meer. Dingen doen lukt niet. Van een tijdschrift lezen, boodschappen doen tot alledaagse bezigheden in huis. Je hebt er gewoonweg geen fut voor. Het klinkt misschien overdreven, maar het is een feit.
Wil je je burn-out overwinnen? Dan gaat dat niet zonder slag of stoot. Met eindeloos rusten, niks doen en voor je uit staren, red je het niet. Je moet zelf actief aan de slag om te herstellen.
Zoals gezegd kost burn-out herstel tijd. Hieronder hoe je je genezing bevordert.
Ben je eenmaal volledig opgebrand? Zorg dan dat je professionele hulp krijgt. Ga naar je huisarts en laat je doorverwijzen naar een deskundige. Bijvoorbeeld een gespecialiseerde psycholoog, therapeut of coach. Die beschikt over specifieke kennis en vaardigheden om mensen met een burn-out te begeleiden.
Schakel je professionele hulp in? Dan zul je ontdekken dat je burn-out accepteren een belangrijke stap in je herstel is. Dus erken je dat je stelselmatig je stresssymptomen hebt genegeerd en daardoor ziek bent? Dan draagt dat bij aan de duur van je herstel. Doe je dat niet? Dan is het ook moeilijk om je te helpen en aan je genezing te werken.
Na de acceptatie is het goed om tot rust te komen. Meld je eventueel ziek en/of zeg bepaalde verplichtingen en activiteiten af. Vertel je collega’s wat er aan de hand is. Schrijf eventueel piekergedachten en –gevoelens van je af. Dat helpt onder andere om rust te krijgen in je hoofd. Ook praten met familie en vrienden kan je opluchten.
Ga niet de hele dag niksen of in je bed liggen. Ook al ben je enorm moe. Dat helpt niet. Zorg liever voor een vaste dagindeling. Eet, slaap en ontwaak op vaste tijden. Probeer eveneens dagelijks een frisse neus te halen. Wandel door het park, fiets een blokje om, doe een boodschapje, breng de kinderen naar school enzovoort. Dat helpt om in beweging te blijven en verzet je gedachten.
Ook is het belangrijk om je te ontspannen. Dat kun je doen door naar muziek te luisteren of een puzzel te maken. Ook ademhalingsoefeningen, mindfulness en yoga zijn goede manieren om te relaxen. Weet je niet wat te doen? Bedenk dan eens wat je vroeger fijn vond en wat je energie gaf. Misschien zet je dat op het juiste spoor.
Ben je wat tot rust gekomen? Dan kun je een volgende stap zetten. Kijken wat je echte energievreters zijn. Dus, welke zaken, gebeurtenissen en problemen kosten je enorm veel energie en maken je gestresst? En uiteraard is het ook belangrijk te onderzoeken hoe je de oorzaken van je spanning kunt oplossen dan wel verminderen. Zeker nuttig met het oog op de toekomst om herhaling te voorkomen. Tot slot is het de bedoeling dat je je oplossingen in praktijk brengt. Natuurlijk gaat dit alles stap voor stap, maar het beïnvloedt ook de duur van je uiteindelijke herstel.
Tot slot ga je geleidelijk aan je werk weer oppakken. Des te langer je thuis blijft, des te hoger de drempel om weer te gaan werken. De re-integratie gebeurt meestal gefaseerd, op therapeutische basis en soms met een aangepast werkpakket. Dit traject wordt door de bedrijfsarts in samenspraak met jou en je leidinggevende opgezet.
Doorgaans zorgt een actieve aanpak ervoor dat je geleidelijk aan weer kunt gaan werken en herstelt van je burn-out. Echter, hoelang de duur van je burn-out herstel is, valt moeilijk te zeggen. De een is na een paar maanden weer in staat om (deels) te gaan werken en een ander doet er een jaar of langer over. Dat verschilt dus van persoon tot persoon.
Wil jij meer leren over burn-out en/of mensen helpen die kampen met stressproblemen, overspannen zijn of zelfs in een burn-out terecht zijn gekomen? Bekijk de opleiding Stress en Burn-out Coach.
Leer mensen begeleiden vanuit een integrale visie op de balans tussen lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welbevinden.