Naar het effect van hardlopen op je gezondheid is de afgelopen decennia flink wat onderzoek verricht. En het zal je niet verbazen, maar zowel je fysieke fitheid als je mentale gesteldheid krijgt van hardlopen een flinke oppepper. Van sterkere botten, slankere lijn en minder stress ervaren tot een betere hartgezondheid. Meer over: wat doet hardlopen met je lichaam.
Begin je met hardlopen? Dan zul je al na een paar weken merken dat je lichamelijk veel fitter wordt. Je conditie en uithoudingsvermogen verbeteren aanzienlijk. Maar dat is niet het enige. Ook mentaal zul je positieve veranderingen ervaren. Hier zijn enkele belangrijke fysieke en mentale voordelen van wat hardlopen met je lichaam doet.
Als je een paar keer per week rent, ongeveer een half uurtje per keer, dan vermindert dat de hoeveelheid stresshormonen zoals cortisol in je lichaam. Dit resulteert in een ontspannen gevoel na een rondje rennen in het park. Een bijkomend voordeel is dat je met minder stress 's avonds makkelijker in slaap valt, dieper slaapt en ook minder vaak 's nachts wakker wordt.
Voel je je neerslachtig en heb je last van depressieve gevoelens? Tegenwoordig wordt hardlopen, ook bekend als runningtherapie, vaak gebruikt als manier om met somberheid om te gaan. Tijdens het hardlopen produceert je lichaam verschillende stoffen zoals serotonine en endorfine. Vooral dit laatste staat bekend als het feelgoodhormoon en zorgt voor een tijdelijk blij en soms zelfs euforisch gevoel, dat ook wel bekend staat als een ‘runners high’.
Hardlopen werkt ook positief voor je hart en bloedvaten. Onder andere je bloedsomloop wordt gestimuleerd en je zuurstofopname neemt toe. Dat maakt niet alleen je hart sterker, maar zorgt ook dat je bloedvaten elastisch blijven. Verder helpt het onder andere je bloeddruk verlagen en neemt het goede cholesterol in je lichaam toe. Dat alles tezamen draagt bij aan het voorkomen van hart- en vaatziekten.
Wat hardlopen ook met je lichaam doet, is je immuunsysteem een boost geven. Als je dagelijks aan lichaamsbeweging doet, stimuleer je de circulatie van zowel de witte bloedcellen als immuuncellen. Let wel, train niet te veel of te lang. Je loopt dan de kans je lichaam te overbelasten en je immuunsysteem te ondermijnen. Ideaal zijn gematigde trainingen van 30 tot 60 minuten.
Verder kun je met regelmatig hardlopen eveneens leeftijdsgebonden botverlies afremmen. Door te bewegen belast je je botten wat de botvorming stimuleert en de botdichtheid bevordert. Met name beweegactiviteiten waarbij je botten je gewicht moeten dragen, zoals onder andere hardlopen, zijn effectief.
Door te bewegen kweek je meer spiermassa en dat bevordert de calorieverbranding. Spieren hebben namelijk meer calorieën nodig om te functioneren dan vet. Bovendien blijkt dat regelmatig bewegen de ‘naverbranding‘ verhoogt. Dus als je klaar bent met trainen, gaat je lichaam nog even door met calorieën verbranden.
Ook je brein plukt de vruchten van regelmatig hardlopen. Net zoals stevig wandelen en joggen, bevordert hardlopen niet alleen je concentratie, maar verbetert het ook je leervermogen. Bovendien is regelmatige lichaamsbeweging gunstig voor zowel je korte- als langetermijngeheugen en zou het zelfs de symptomen van Alzheimer kunnen tegengaan.
Hardlopen als therapie en behandelmethode, daar draait het om bij runningtherapie. Een waardevolle aanvulling voor veel disciplines! Bekijk de cursus Runningtherapie.