Runningtherapie bij depressie is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je psychische klachten hebt. Toch kan hardlooptherapie helpen als je depressieve klachten ervaart.
Runningtherapie is simpel gezegd hardlopen op therapeutische basis. Je jogt in de buitenlucht in een rustig tempo en onder begeleiding van een zogenaamde runningtherapeut. Dat hardlopen doe je twee tot drie keer per week in groepsverband of individueel en draait niet om prestaties leveren, maar richt zich op het fijne gevoel dat in beweging zijn je geeft.
Binnen de geestelijke gezondheidszorg wordt hardlopen als behandelingsvorm al enkele decennia ingezet. Uit diverse wetenschappelijke studies blijkt dat runningtherapie bij depressie een positief effect heeft op je brein, emoties en ervaren stress. Ofwel: je psychische conditie verbetert waardoor je weer lekker in je vel gaat zitten en plezier krijgt in het leven.
Hardlopen als medicijn tegen mentale klachten wint aan populariteit. Het wordt steeds vaker aangeboden naast pillen slikken en gesprekken voeren of ter vervanging van. Een veel aangehaalde verklaring is onder andere: als je hardloopt kun je niet somberen. Je focust je dan op je ademhaling en de loopbeweging die je maakt. Maar, er zijn uiteraard meerdere argumenten om runningtherapie bij depressie toe te passen, namelijk:
- Je lichaam maakt tijdens het hardlopen allerlei feelgood stofjes aan, zoals dopamine, endorfine en serotonine. Die geven je een fijn, goed en gelukkig gevoel. Zo staat endorfine bijvoorbeeld bij hardlopers ook wel bekend als 'runners high' en zorgt dopamine voor je doorzettingsvermogen en een goed geheugen.
- Je zelfvertrouwen neemt gaandeweg ook toe. Immers, als je depressief bent heb je nergens zin in. Je blijft het liefst in bed. Begin je met hardlooptherapie en zet je door? Dan ervaar je wat het je brengt. Denk aan meer energie krijgen, je fitter en krachtiger voelen. Dat doet je goed en draagt eveneens bij aan een positiever zelfbeeld.
- Je ervaart minder stress, tobt minder, slaapt beter en krijgt ook nog eens meer rust in je hoofd. Het fijne daarvan is dat je weer zin in het leven krijgt en gaandeweg weer leert te genieten van de fijne en leuke dingen in je dagelijkse bestaan.
- Runningtherapie bij depressie vermindert niet alleen je somberheid. Ook je algehele lichamelijke welzijn verbetert. Zo is hardlopen goed voor je hart- en bloedvaten, je longfunctie, bevordert het je conditie, helpt het je op gewicht te blijven of zelfs wat kilootjes af te vallen. Gevolg? Je voelt je stukken vitaler.
Vermoed je dat je last hebt van depressieve klachten? Omdat je somber, lusteloos, vermoeid, gespannen bent? En houden je klachten langere tijd aan? Blijf er dan niet mee rondlopen. Neem liever contact op met je huisarts voor een juiste diagnose. Want depressief zijn vermindert je levenslust en dus ook je kwaliteit van leven. Daarbij lijdt niet alleen jij eronder, maar ook je werk, familie en andere relaties. Schaam je er zeker niet voor, volgens het Trimbos Instituut kampt zeker 1 op de 20 volwassen Nederlanders met een depressie.
Is er inderdaad sprake van een depressie en wil je aan de slag met runningtherapie? Bespreek de mogelijkheden met je behandelaar. Ga zeker niet in je uppie aan de slag, maar doe het onder deskundige begeleiding van een runningtherapeut. Zo krijg je de juiste begeleiding en voorkom je eventuele blessures en/of teleurstellingen.
Wil je graag werken als Runningtherapeut? Volg dan de 3-daagse cursus Runningtherapie. Wil jij je breder oriënteren en kennis en vaardigheden opdoen om bewegen in te zetten als instrument om cliënten positief te stimuleren? Dan is de opleiding Beweegcoach wellicht iets voor jou.
Hardlopen als therapie en behandelmethode, daar draait het om bij runningtherapie. Een waardevolle aanvulling voor veel disciplines!
Via beweging leer je jouw cliënten hoofd, hart en lijf weer met elkaar in verbinding te brengen.