Ondanks dat in 2020 extreem veel gewandeld werd als gevolg van corona, beweegt een groot deel van de Nederlanders te weinig. Ondanks de toenemende bewustwording van een gezonde leefstijl en het belang van bewegen, voldeed in 2020 slechts 52,9% van de Nederlandse volwassenen aan de beweegrichtlijnen. Daarbij brengen Nederlanders van 4 jaar en ouder dagelijks gemiddeld bijna 9 uur zittend door (bron: Kenniscentrum Sport & Bewegen)! Veel zitten heeft nadelige gezondheidseffecten, daarom adviseren de beweegrichtlijnen veel zitten te beperken en voldoende beweging in de dag te brengen.
Hardlopen als therapie en behandelmethode, daar draait het om bij runningtherapie. Een waardevolle aanvulling voor veel disciplines!
Bewegen is goed, meer bewegen is beter. In het algemeen geldt een bewegingsadvies van minimaal 5 keer per week een half uur ‘matig intensief’ bewegen, dit wil zeggen: stevig wandelen of fietsen. Daarnaast zou je dan nog twee keer per week 8 à 10 spierversterkende oefeningen moeten doen. Dit soort algemene adviezen zijn goede richtlijnen, maar zijn voor lang niet iedereen haalbaar. Althans, dat gevoel hebben veel mensen.
Het goede nieuws: vaak blijkt het wel haalbaar te zijn, als je met behulp van bewegingsadvies van een beweegcoach een goed plan opstelt. Zo kunnen we iets doen aan onze gezondheid en dat is nog leuk ook!
Voorbeelden van de positieve effecten van bewegen.
Behalve dat bewegen goed is tegen overgewicht en je spieren soepel houdt, vergroot het ook je weerstand tegen virussen en verlaagt het je bloeddruk en cholesterolgehalte. Ook is de kans op hart- en vaatziekte, diabetes of depressie velen malen kleiner als er aan beweging gedaan wordt. Wanneer je bovendien regelmatig beweegt in de buitenlucht, vullen je longen zich met frisse, zuivere buitenlucht. Dit is niet alleen een oppepper voor je lichaam, maar ook je hoofd wordt weer helder en actief. Bovendien pik je met buiten zijn ook nog wat zonlicht mee!
Met een gestrest en bezorgd gevoel komen de meeste klanten binnen. Werkdruk, zorgen voor het gezin, ziekte of andere hedendaagse problemen hebben ervoor gezorgd dat er die dag misschien wel weinig bewogen is en te weinig tijd is geweest voor ontspanning. De eerste vijf minuten van de trainingen merken we vaak dat mensen nog in die modus bivakkeren maar naarmate de training vordert begint de klant zich te ontspannen en worden de zorgen opzij gezet. Nieuwe inzichten, vernieuwde energie en kracht krijgen de overhand. Niets mooiers om de stralende ogen van de klant te zien na afloop van de training. Zo krachtig is bewegen dus!
Door middel van een uitgebalanceerd en persoonlijk trainingsschema kunnen we ervoor zorgen dat de stofwisseling verhoogd en de processen in het lichaam beter geregeld worden. Hierdoor zorg je ervoor dat de balans tussen spiermassa en vetmassa positief verandert en het lichaam dus in gezondere staat is!
Naarmate we ouder worden neemt de stabiliteit en balans af. Dit is één van de redenen waarom oude mensen vaak vallen en zichzelf verwonden. Door middel van kracht, stabiliteit en coördinatie training zorgen we ervoor dat dit proces vertraagd wordt en kunnen mensen langer fit en zelfstandig leven.
''Maar wat is nu gezond bewegen en wat is een verkeerde manier van bewegen? Wat draagt bij aan een fitter leven en wat totaal niet? Hoe vaak moet ik nu eigenlijk bewegen? Allemaal logische vragen die we ons zouden kunnen afvragen. De Opleiding Beweegcoach geeft antwoord op elk van deze vragen. Tijdens de opleiding gaan we in op verschillende beweegvormen, hun positieve effect, de grenzen van de beweegcoach en bewegen in het algemeen.
Het fijne van deze opleiding is dat we de theoretische kennis daadwerkelijk gaan uittesten in de praktijk. We gaan alle beweegvormen oefenen en we gaan elkaar doceren. Hierdoor leer je al snel waarom het lichaam op bepaalde manieren reageert, wat de effecten zijn, en het allerbelangrijkste, hoe jij in staat bent om andere mensen vitaler te maken door middel van beweging. Na de opleiding kun je desgewenst een eigen praktijk starten, vanuit je huidige werk het onderdeel bewegen toevoegen of het onderdeel bewegen onder de aandacht brengen binnen jouw bedrijf of organisatie!''
Voor mensen die bewegen krijgen voorgeschreven vanuit de nulde- of eerstelijnszorg kan runningtherapie een zeer gewenst effect opleveren. Kenmerkend voor runningtherapie is het rustig opbouwen van hardlopen onder deskundige begeleiding van de runningtherapeut. Door het regelmatig rustig hardlopen komen er stoffen vrij in je hersenen (dopamine, endorfine, serotonine) die ervoor zorgen dat je je beter gaat voelen en neemt het stresshormoon cortisol af. Hierdoor krijg je een goed gevoel, word je actiever, brengt het je gedachten tot rust en kun je beter omgaan met stress. Je bent beter bestand tegen de dingen die in het dagelijks leven op je afkomen. Tot je klantenkring behoren mensen met: dagelijkse stress, burn-out, depressie, vermoeidheidsklachten, hartproblemen, (lip)oedeem en pychiatrische stoornissen zoals bi-polariteit en borderline.
Ben je als beweegcoach ook een hardloper en/of wil je je naast de opleiding Beweegcoach met name in de praktijk nog meer verdiepen in deze sportieve methode? Dan kun je de 3-daagse cursus Runningtherapie volgen.
Via beweging leer je jouw cliënten hoofd, hart en lijf weer met elkaar in verbinding te brengen.