Via beweging leer je jouw cliënten hoofd, hart en lijf weer met elkaar in verbinding te brengen.
Door te bewegen blijft het brein (het verstandelijke vermogen) en het geheugen in conditie. Naast lichamelijke effecten heeft bewegen dus ook invloed op het verouderingsproces van het geheugen. If you don’t use it, you lose it!
En dit is nu net waar een beweegcoach het verschil kan gaan maken!
Het aantal 65-plussers neemt toe: Nederland vergrijst. De levensverwachting wordt langer omdat steeds meer ziektes met medicijnen kunnen worden behandeld of vertraagd. De groep ouderen wordt dus groter en de groep inactieve (demente) ouderen helaas ook.
Door mijn werk met ouderen in een zorgcentrum kan ik uit ervaring spreken dat het erg slecht gesteld is met het bewegen en het beweegapparaat van de meeste bewoners. Zodra mensen minder actief worden en afhankelijk worden van de zorg, gaat de functie van het brein ook met sprongen achteruit.
Als beweegcoach is het een enorm leuke uitdaging om de ouderen van nu aan het bewegen te krijgen en te houden! Door te bewegen blijven naast het brein, ook balans, mobiliteit (spierkracht en loopvermogen) en coördinatie op peil. Dit zijn belangrijke onderdelen in de opleiding, omdat dit immers voor elke leeftijdscategorie van belang is.
Naast het werken met ouderen kun je na het behalen van het diploma Beweegcoach aan de slag op verschillende vlakken en met verschillende doelgroepen. Je bent in staat om te achterhalen wat het doel van de cliënt is en je kunt een op maat gemaakt plan op te stellen. Een beweegcoach is in staat om zowel 1 op 1 trainingen te verzorgen als in sessies in groepsverband.
Ben jij iemand die graag in beweging is en houdt van een sportieve uitdaging? Vind je het leuk om andere mensen te motiveren en stimuleren tot een gezondere leefstijl en vitaler leven? Dan is de opleiding Beweegcoach zeker een aanrader!
Geschreven door Linda Reepmaker van Belle.
Leer mensen begeleiden vanuit een integrale visie op de balans tussen lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welbevinden.
We weten inmiddels allemaal dat beweging een positief effect heeft op de gezondheid, zowel op lange als korte termijn. Door te bewegen verkleinen we de kans op het verkrijgen van een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en suikerziekte type 2 en dat zorgt er weer voor dat we minder kans hebben op het krijgen van bijvoorbeeld dementie. We kunnen bewegen, sporten of trainen dus zien als medicijn!