Bij een burn-out heb je geen energie en vraagt je lichaam om rust. Niks doen. Bankhangen. Slapen. Toch blijkt dat hardlopen ofwel runningtherapie de klachten vermindert en bijdraagt aan een sneller herstel. Over de helende werking van hardlopen bij een burn-out en enkele tips.
Als je opgebrand bent, denk je niet aan hardlopen om te herstellen. Het tegendeel is echter waar. Er is inmiddels flink wat wetenschappelijk bewijs dat hardlopen een goede therapie is tegen onder andere depressiviteit, oververmoeidheid, slaapstoornissen, gestresst zijn en bij herstel van een burn-out. Met name hardlopen in de buitenlucht werkt positief, omdat je dan loskomt van je reguliere omgeving als werk, studie en dergelijke.
Runningtherapie kun je zien als revaliderend hardlopen. Je leert op een ontspannen manier hardlopen opgebouwd in tijd en niet in snelheid. Zeg maar een rustige duurloop zonder praten over je problemen en geen prestatiedruk. Dus de te lopen afstand en snelheid spelen geen rol. Waar het om draait is een juiste ademhaling, je loopritme vinden en plezier beleven aan (weer) lichamelijk actief zijn. Dat zorgt er stapje voor stapje voor dat je je fitter voelt en energieker wordt. Meedoen aan hardlooptherapie kan individueel, maar ook in groepsverband en vereist geen ervaring met lopen.
Ga je hardlopen bij een burn-out? Dan leidt dat binnen een aantal weken al tot positieve resultaten. Zo gaat er tijdens het sporten meer bloed naar je hersenen waardoor er allerlei hersenstofjes vrijkomen. Een van de belangrijkste is BDNF, de Brain Derived Neurotrofic Factor. Deze wordt vaak de ‘pokon’ voor je hersenen genoemd. Deze stof speelt onder andere een cruciale rol bij het herstel van je brein; je concentratie en kortetermijngeheugen.
Daarnaast is er een toename van een aantal neurotransmitters, zoals serotonine, dopamine en endorfine wat positief werkt voor onder andere je gevoel, humeur, motivatie en concentratie. Vervolgens zorgt hardlopen voor afleiding. Hierdoor brengt het de mallemolen in je hoofd tot rust, vermindert piekeren en bevordert een goede nachtrust. Ook zorgt het ervoor dat je na verloop van tijd je lichamelijk en mentaal fitter voelt en weerbaarder wordt tegen stress.
Tot slot krijg je een positiever zelfbeeld. Je wordt lichamelijk fitter, energieker en sterker. Dat voelt goed en draagt zo bij aan meer zelfvertrouwen en meer motivatie. Daardoor ben je op een gegeven moment weer in staat (andere) doelen te behalen. Kortom, runningtherapie ofwel hardlopen werkt positief voor je herstel van een burn-out.
Start rustig en bouw het langzaam op. Dus, wissel rennen en wandelen af. Bijvoorbeeld 10 setjes van 1 minuut rennen en 2 minuten wandelen.
Ga niet dagelijks hardlopen, maar las na elke trainingsdag een dag rust. Zo gun je jezelf de tijd om te herstellen.
Loop niet te hard van stapel. Dus, daag jezelf niet uit door er een wedstrijd van te maken. De afstand en snelheid zijn niet relevant. Matig intensief bewegen daar draait het om. Luister naar de signalen van je lichaam en check hoe je lijf reageert op de fysieke belasting.
Wil je meer leren over hardlopen bij een burn-out? Bekijk dan de cursus Runningtherapie.
Hardlopen als therapie en behandelmethode, daar draait het om bij runningtherapie. Een waardevolle aanvulling voor veel disciplines!