Hormonen zijn stoffen die door een hormoonklier worden aangemaakt en via het bloed elders in het lichaam hun werking uitvoeren. Een bekend voorbeeld zijn de geslachtshormonen, testosteron bij mannen en oestrogeen en progesteron bij vrouwen. Dat zijn de hormonen die zorgen dat kinderen kunnen groeien tot volwassenen, met alle problemen die daarbij horen. Die hormonen zorgen dat geslachtsdelen rijpen, dat meisjes ongesteld worden en dat pubers seksuele gevoelens krijgen. Die hormonen, die bij pubers zo duidelijk zijn op te merken, zijn er bij volwassenen nog steeds aanwezig. Toch vertonen volwassenen niet dat meer dat pubergedrag.
Het pubergedrag komt voor een groot deel voort uit de manier waarop de hersenen zich ontwikkelen. De productie van hormonen tijdens de puberteit zorgt niet alleen voor rijping van de geslachtsdelen, maar ook voor rijping van de hersenen. Langzamerhand worden ook de hersenen, en daarmee de emoties en persoonlijkheid van de puber, volwassen. Dat duurt een paar jaar (men zegt dat je hersenen pas met 25 jaar volledig gerijpt zijn) en dat verloopt niet vlekkeloos.
Niet ieder gebied in de hersenen ontwikkelt zich namelijk even snel en de communicatie tussen die gebieden is ook niet altijd zoals het moet zijn. Daardoor zijn de emoties niet altijd goed afgestemd op het rationele denkvermogen, kunnen pubers situaties niet altijd goed inschatten en is de rem op gedrag niet altijd goed afgesteld. Dat kan leiden tot heftige emotionele uitbarstingen, onnodig grote drama’s over onbenullige zaken en roekeloos gedrag. Juist daarin zit het grootste probleem van pubers. Niet de hormonen zelf, maar de hersenen zijn dus de oorzaak. Daar is niets aan te doen, de tijd zal de pubers wel leren.
Lijkt het je leuk om jongeren te begeleiden? Bekijk dan de opleiding Jongerencoach.
Kleine kinderen worden groot en in de pubertijd gaan de hormonen opspelen. Voor veel ouders beginnen daar de problemen. Juist die hormonen maken van een puber een echte puber, tenminste, dat zegt men. Maar wat is er nu waar over die hormonen? En waarom hebben volwassenen daar dan geen last meer van?
Leer hoe je jongeren begeleidt, zodat ze op basis van intrinsieke motivatie gezonde keuzes maken tijdens hun volwassen worden.
Leer hoe je als coach kinderen en ouders/opvoeders kunt begeleiden in de opvoeding en bij ontwikkelingsvraagstukken.