'Bewegen moet', zo horen we steeds om ons heen. Maar meestal worden we niet geadviseerd te bewegen voor een fitte geest, maar vooral voor een fit en vitaal lichaam. Want door te bewegen verbranden we vet, wat goed is tegen overgewicht. En minder overgewicht betekent minder kans op allerlei welvaartsziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Voldoende beweging helpt tegen een hoge bloeddruk en houdt het hart in goede conditie. Het houdt de spieren sterk en voorkomt het ontstaan van ouderdomsverschijnselen. In het Amerikaanse tijdschrift The Lancet schreven Amerikaanse onderzoekers niet voor niets dat niet bewegen nog slechter voor je is dan roken. Wie dus gezond oud wil worden, zal moeten bewegen.
Net zo belangrijk als bewegen is voor het lichaam, is bewegen voor een fitte geest. Want bij bewegen verwijden de bloedvaten en verhoogt de hartslag tijdelijk, waardoor er veel bloed door de hersenen stroomt. Veel bloed betekent veel zuurstof en glucose (als energiebron). Daardoor kunnen de hersencellen optimaal presteren. Zo zorgt bewegen voor een fitte geest, een heldere geest. In het wetenschappelijk tijdschrift Brain Research Reviews beschreven wetenschappers in 2006 hoe in 37 verschillende onderzoeken gebleken is dat er een duidelijk verband is tussen de cognitieve prestaties van kinderen en de hoeveelheid beweging die kinderen krijgen. Niet voor niets is sport een verplicht onderdeel op scholen. Dat bewegen voor een fitte geest niet alleen voor kinderen goed is, blijkt uit een onderzoek van wetenschappers in Calgery. Zij toonden aan dat oudere vrouwen die regelmatig bewegen 10 procent hoger scoorden op mentale tests. Dat toont aan dat bewegen helpt voor een fitte geest, ook op oudere leeftijd.
Maar dat bewegen voor een fitte geest zorgt, komt niet alleen maar door de toename van de bloedstroom en de aanvoer van zuurstof. Ook de aanmaak van hormonen tijdens het sporten speelt een grote rol. Het geeft een goed en opgewekt gevoel in de hersenen, wat goed is tegen depressie en piekeren. Bovendien zorgen die hormonen dat het stresshormoon geremd wordt. Omdat het stresshormoon op zijn beurt het immuunsysteem afremt, zorgt beweging dus voor een betere werking van het immuunsysteem. Dat is goed voor het lichaam, maar ook langs die weg zorgt bewegen voor een fitte geest. Want ziekte zorgt al gauw voor vermoeidheid in het hoofd.
Wat heeft dit alles nu te maken met detoxen? Veel doelen die men wil bereiken met detoxen, bereik je ook met beweging. Bijvoorbeeld het afvoeren van afvalstoffen via de bloedstroom door betere doorbloeding en het verbranden van vetcellen en de daarin opgeslagen gifstoffen. Maar waar bewegen daarnaast voor een fitte geest zorgt, doet detoxen met voeding dat minder. Daarom zou je bewegen voor een fitte geest ook wel detoxen voor een fitte geest kunnen noemen. Door bewegen ruimt het lichaam afvalstoffen op, ook in de hersenen, krijg je een goed gevoel, stimuleer je het immuunsysteem en onderdruk je de stress. Zo zorgt bewegen voor een fitte geest in een fit en gezond lichaam.
Bewegen voor een fitte geest klinkt goed, maar hoeveel moet je dan wel niet sporten? Het gaat hier zeker niet om intensieve sporten of topsporten. Er is aangetoond dat ook een half uurtje wandelen drie maal per week al veel positieve gevolgen heeft voor het lichaam. De rust en tijd nemen om te bewegen, al is het maar een fietstocht, kan al zorgen voor een fitte geest. Topsporten, té intensief bezig zijn, kan juist weer negatieve effecten hebben, doordat spieren overbelast raken en hersteld moeten worden of doordat je teveel van jezelf vraagt en juist heel moe wordt. Voor een extra effect is bewegen buiten heel goed. Zo vang je ook nog vitamine D van de zon, wat ook helpt voor een fitte geest en een gezonder lichaam.
In de opleiding Beweegcoach leren wij hoe je mensen kunt overtuigen van het nut en de noodzaak van bewegen.
Steeds meer mensen raken ervan overtuigd dat zowel lichamelijke als geestelijke klachten voortkomen uit een teveel aan gifstoffen in het lichaam. Nu kan een detoxkuur een uitstekende hulp zijn om al die gifstoffen uit het lichaam te verwijderen en je weerstand te verbeteren. Maar bewegen is in zekere zin ook een detoxkuur, zonder direct het voedingspatroon aan te passen. Bewegen voor een fitte geest kost weinig inspanning, geeft vaak een goed gevoel en draagt ook nog eens bij aan een gezonder lichaam.
Hardlopen als therapie en behandelmethode, daar draait het om bij runningtherapie. Een waardevolle aanvulling voor veel disciplines!
Via beweging leer je jouw cliënten hoofd, hart en lijf weer met elkaar in verbinding te brengen.