Hoge werkdruk, te weinig slaap, weinig personeel, wisseldiensten en geen vakantie op kunnen nemen. Het gevoel dat je chronisch in een jetlag leeft. Het sociale leven gaat door, alles uit de dag willen halen. Vooral ook om daar positieve energie uit te halen en ontspanning. Uit de slaap wordt geen rust gehaald. Er is angst ontstaan, angst om te gaan slapen. Elke keer als je bijna in slaap valt, schrik je wakker. Het lichaam is in acute paraatheid. Adrenaline giert door het lichaam en het hart bonst zo hard dat het uit de borstkas wil komen.
Er ontstaan meer angsten en extreme vermoeidheid, alle energie is weg. Je zit tegen een burn-out aan. Door geen herstelmomenten te nemen. Het herstelmoment: SLAPEN.
Slapen is net als eten, drinken en ademhalen een basisbehoefte. Ongeveer een derde van ons leven brengen we slapend door. Tijdens de slaap breng je het lichaam en de geest tot rust. Spieren ontspannen, ademhaling en hartslag vertragen. Het lichaam kan zich herstellen en alle organen van glucose voorzien, waaronder ook de hersenen. Het lichaam maakt zich klaar voor de volgende dag, om daar genoeg energie voor te hebben.
Een keer te kort slapen is helemaal niet erg. Je lichaam kan dat goed herstellen, er is genoeg voorraad aan energie. Als je standaard te weinig slaapt en het wordt een langdurig slaap tekort, kun je problemen krijgen met functioneren, zoals:
Eigenlijk heb je nergens meer zin in. Alles kost teveel energie en je wilt niets liever dan jezelf opsluiten en slapen en raakt in een isolement. Ook vermindert de weerstand, het immuunsysteem wordt aangetast en je wordt snel ziek.
Diabetes kan ook gelinkt worden aan een slaaptekort. Doordat het lichaam de glucose niet meer accepteert. Het lichaam eet zichzelf letterlijk op om meer energie te krijgen. Na verloop van tijd is deze voorraad op en heeft het geen energie meer, met als gevolg een burn-out.
Om uit een burn-out te komen, heeft heel veel tijd nodig. Bij sommige mensen komt het zelfs nooit meer goed. Daarom zijn de herstelmomenten, de ultieme ontspanning, de slaap zo ontzettend belangrijk.
Het aantal uren aan slaap dat iemand nodig heeft, is per persoon verschillend. Zo heeft een baby 16 tot 18 uur aan slaap nodig omdat tijdens het slapen het groeihormoon actief is. Oudere mensen hebben daarentegen minder slaap nodig, aangezien zij gedurende de dag minder actief zijn.
Er wordt een gemiddelde genomen van 8 uur slaap om helemaal te kunnen herstellen. Het beste is om dit zelf uit te zoeken. Je lichaam is de beste graadmeter. Als je na een aantal uren aan slaap wakker wordt met het gevoel dat je met plezier de drukke dag aan kunt, heb je genoeg geslapen.
Het goed voor je lichaam zorgen, bestaat dus niet alleen uit goede voeding en sporten. Het bestaat vooral ook uit het nemen van herstelmomenten. Jouw persoonlijke aantal uren aan slaap die je nodig hebt. Dit om genoeg energie op te bouwen om het drukke leven van tegenwoordig aan te kunnen. Maar vooral om met plezier te kunnen LEVEN!
Wil jij meer weten over hoe je tot een goede nachtrust komt? Volg dan onze cursus slaapcoach.
Wil je leren om beter naar de signalen van je lichaam te luisteren of mensen daarin te begeleiden? Dan is de opleiding Lichaamsgericht Coach wellicht iets voor jou.
Tijdens de opleiding Stress en Burn-out Coach leer je alles over stress, stressfysiologie, symptomen en burn-out.
Docent Floris Wouterson leert je - volgens een duidelijke methode - hoe je mensen ‘evidence based’ met hun slaapproblemen helpt.
Leer hoe je mensen met stress- en burn-outklachten doeltreffend naar een evenwichtig levenspatroon kunt begeleiden.