Hoor jij bij die een derde van de Nederlanders?
Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen die te weinig slapen vaker depressieve klachten krijgen. Een derde van alle volwassenen in Nederland heeft last van slaapproblemen. Hierdoor komen zij niet toe aan de aanbevolen hoeveelheid van acht uur slaap per nacht.
Wanneer dit het geval is, dan zijn deze ‘wakkere’ nachtbrakers vatbaarder om ongezond gedrag te vertonen, zoals:
- meer dan drie uur per dag achter de computer of tv door te brengen
- nauwelijks meer bewegen of meedoen aan een sportactiviteit
- vaker zoete frisdrank of snoep nuttigen
- makkelijker openstaan voor verslavende middelen zoals alcohol, sigaretten en medicijnen
- emotioneel onstabiel reageren, door bijvoorbeeld agressief gedrag
Zo slaap je weer lekker
Een aantal tips lijken vanzelfsprekend, maar blijken in de praktijk toch moeilijk toe te passen. Kies een van de onderstaande adviezen uit en begin er vandaag nog mee.
1. Houd je hormonen in balans
Wat veel mensen niet weten is dat ze hun hormonale evenwicht verstoren door een aantal alledaagse gewoontes.
- Iedereen reageert anders op cafeïne. Deze stimulerende stof activeert in ieder geval je bijnieren en de vrijgekomen cortisol kan je nog uren wakker houden. Experimenteer daarom eens met kruidenthee of Bambukoffie. Maak er een gewoonte van om in ieder geval 's avonds geen koffie meer te drinken.
- Zorg voor meer melatonineproductie. Wanneer je 's avonds te lang in het licht blijft, rem je het hormoon dat je slaap stimuleert. Dus het licht van je computer, tv of tablet kan je behoorlijk dwars gaan zitten. Daarom is het beter om één uur voor het slapengaan in je omgeving alvast wat licht te dimmen.
- Je oma gaf waarschijnlijk deze gouden tip al: rust, reinheid en regelmaat. Dit advies geldt ook voor je slaappatroon. Gun jezelf vaste tijdstippen waarop je gaat slapen en weer wakker wordt. En doe dat in een slaapkamer die goed geventileerd is en vrij van ‘rommel’. Een opgeruimde ruimte geeft op een opgeruimd hoofd!
2. Geef piekeren geen kans
Er is in deze crisistijd genoeg om over te piekeren. In tijden van onzekerheid proberen mensen houvast te vinden in hun hoofd. Dit staat haaks op wat nodig is om ontspannen in slaap te kunnen vallen, want daar is immers overgave voor nodig. Wanneer je wordt overvallen door terugkerende gedachten zou je het volgende moeten doen:
- Door even stil te staan bij die piekermomenten, zul je ontdekken dat er een terugkerend patroon is. Je doet er goed aan om de belangrijkste gedachten op te schrijven. Stel vervolgens de vraag: “Is er NU iets aan de situatie wat je kunt veranderen?” En zo ja: doe er dan direct iets aan. Zo nee, maak dan een denkbeeldige vuilnisbak en gooi daar tijdelijk al je negatieve afval gedachten in.
- Je kunt ook een piekeruurtje instellen. Neem jezelf voor om bijvoorbeeld de overdag tussen 15.00 en 16.00 uur je helemaal suf te denken over het probleem waar je mee rondloopt. Uiteraard zullen deze gedachten ook buiten het afgesproken piekeruurtje bij je opkomen. Dan zeg je vriendelijk en duidelijk tegen jezelf: je bent te vroeg of te laat met deze gedachte, je mag weer terugkomen op de geplande tijd.
Wil je mensen met slaapproblemen helpen? Dan is de nascholing slaapcoach iets voor jou. Tijdens de opleiding Stress en Burn-out Coach leer je hoe je de balans herstelt tussen stress en rust.