Lig jij ook elke nacht te wachten op Klaas Vaak? Kost doorslapen je moeite? Of wordt je voor de ochtend gloort wakker? Je bent niet de enige. Flink wat Nederlanders slapen slecht en hebben zelfs slaapproblemen. Ze voelen zich ‘s ochtends niet uitgerust en functioneren slecht. Het goede nieuws is: slapen valt te leren met behulp van slaapcoaching. Meer over slapen als nieuwe trend, de opmars van de slaapcoach en antwoord op: wat doet een slaapcoach nu eigenlijk.
Slapen en slaapcoaching staan volop in de schijnwerpers. Je kunt geen tijdschrift openslaan of website bezoeken en er staat wel iets over slapen in. Van onderzoeken naar slaapgedrag en slaaptips tot slaapbevorderende producten en slaapworkshops.
Hoe dit komt? De afgelopen decennia hebben we onze slaap verwaarloosd. Kort slapen was stoer. Het stond synoniem aan lekker productief zijn en veel bereiken in het leven.
Inmiddels blijkt er echter sprake te zijn van een heuse slaaptekortcrisis. We zijn sinds de jaren 60 gemiddeld 1 tot 2 uur minder gaan slapen. Meer dan 60% van de Nederlanders (onderzoek Hersenstichting en Trimbos Instituut, maart 2019) zegt ontevreden te zijn over hun slaapkwaliteit.
Een gezonde nachtrust lijkt een luxe. We rusten namelijk niet meer uit en raken meer en meer overprikkeld met alle gevolgen van dien.
Iedereen slaapt wel eens een nacht minder goed. Maar, is je nachtrust stelselmatig belabberd? Dan is dat ronduit slecht voor je. Een greep uit de lange lijst met ervaren klachten zijn onder andere: prikkelbaar zijn, minder levensvreugde ervaren, een haperend geheugen, verminderde concentratie, vergeetachtigheid en sneller fouten maken.
Slaap je gedurende meerdere maanden 3 nachten per week beroerd? En heb je last van een chronisch slaaptekort? Dan zijn de gevolgen zowel lichamelijk als geestelijk nog erger. Van een verminderde weerstand, depressiviteit en overgewicht tot een grotere kans op diabetes, hartklachten en zelfs bepaalde vormen van kanker. Kortom, je nachtrust serieus te nemen is net zo belangrijk als gezond eten en voldoende bewegen. Het bevordert namelijk je gezondheid en vitaliteit.
Heb je problemen met slapen en herken je de symptomen van slaaptekort? Slaapcoaching door een slaapexpert biedt dan uitkomst. Een slaapcoach begeleidt je stap voor stap de regie over je slaap terug te krijgen. Tot rust te komen, je op te laden, plezier te ervaren en je kwaliteit van leven te bevorderen.
Een deel van de slaapproblemen en slechte slaapkwaliteit komt door de snelle en jachtige tijd waarin we leven. Ingegeven de moderne technologische ontwikkelingen. Inderdaad de talloze schermen als smartphones, tablets en meer. Die devices zorgen dat we continu alert zijn, tot laat actief met werk en (social) media en te laat naar bed gaan. Het brein krijgt daardoor nauwelijks rust, noch ’s avonds noch ‘s nachts. Dat wordt nogmaals versterkt door het blauwe licht dat al de schermen verspreiden. Bekend is onder meer dat het blauwe schermlicht de biologische klok verstoort.
Uiteraard zijn er meer zaken die funest zijn voor een goede nachtrust. Denk aan slechte eetgewoonten, laat alcohol drinken, te weinig buitenlucht en onvoldoende bewegen. Ook piekeren en tobben over problemen op het werk en/of thuis kunnen slaaptekort in de hand werken. Verder zijn er lichamelijke en psychische aandoeningen die slaapproblemen bevorderen. Bijvoorbeeld rusteloze benen, opvliegers, hartkloppingen, tandenknarsen, een depressie of angststoornis.
Kortom, ontspannen inslapen en doorslapen kan zodoende een flinke opgave worden. Herkenbaar? Gelukkig is beter slapen te leren en dat is simpel gezegd wat een slaapcoach doet. Slechte slapers coachen en helpen de ervaren slaapproblemen op te lossen.
Een slaapcoach begeleidt en behandelt mensen met slaapproblemen. Tijdens het coachingtraject geeft de coach je onder andere inzicht in je slaapgedrag, hoe je verstoorde slaappatroon is ontstaan en hoe die in stand wordt gehouden. Ook praat je met de slaapexpert over de gevolgen van slecht slapen, welke stappen je kunt zetten om een gezonde nachtrust te bevorderen en hoe je bijvoorbeeld bepaalde negatieve gedachtenpatronen doorbreekt. Hierbij gaat het niet om het aanleren van trucs, maar worden ‘evidence based’ methoden en technieken gebruikt. Verder staat de slaapcoach stil bij het belang van gezonde voeding, omgaan met stress, bewegen en slaapcomfort plus -hygiëne. Immers, die zaken hebben allemaal invloed op hoe je uiteindelijk slaapt.
Kortom, een slaapcoach helpt je weer de regie te krijgen over je slaap, zodat je je ‘s ochtends weer uitgerust voelt. Dus fitter bent, meer energie hebt, plezier ervaart en geniet van je dagelijkse leven.
Wil je aan de slag als slaapcoach? Nieuw in het aanbod van Sonnevelt is de cursus slaapcoach. Deze cursus wordt gegeven in samenwerking met Floris Wouterson. Floris is de eerste Slaap Performance Coach van Europa en auteur van de bestseller SuperSlapen.