Het moderne gezinsleven met steeds vaker twee werkende ouders en (over)volle agenda’s maakt het soms knap lastig om alle ballen 24x7 hoog te houden. Want, hoe zorg je dat werk en privé in balans blijven? Je de regie over de opvoeding houdt en meer ontspannen omgaat met je kinderen én partner? Een gezinscoach kan je helpen die uitdagingen het hoofd te bieden.
Leer hoe je jongeren begeleidt, zodat ze op basis van intrinsieke motivatie gezonde keuzes maken tijdens hun volwassen worden.
Leer patronen en processen herkennen die er in elke relatie zijn, maar altijd net weer anders, en hoe je liefdes- én werkrelaties begeleidt.
Het huidige gezinsleven is superdruk en kan je als ouders behoorlijk wat spanningen en stress bezorgen. Denk aan die dagelijkse hectische ochtendspits thuis: opstaan, wassen, aankleden en ontbijten. Daarna de kinderen wegbrengen en gaan werken. Vervolgens tijd maken voor 10 minutengesprekjes, je ouders bezoeken, kinderen naar speelafspraakjes, partijtjes of sportclubs brengen en weer ophalen. Aansluitend boodschappen doen, gezond koken, samen eten, kinderen naar bed brengen, het huis snel op orde brengen, een wasje draaien én misschien nog wat werken of sporten.
De kans is groot dat je nauwelijks toekomt aan écht aandacht en tijd hebben voor je kinderen, partner of sociale leven. Hoe graag je ook wilt. Want, je bent ’s avonds moe en ploft uitgeput op de bank. Kortom: het runnen van een modern gezinsleven is inspannend en vergt behoorlijk wat meer energie, planning enzovoort dan waarschijnlijk gedacht. Dat je vervolgens vaker dan je lief is uit je slof schiet en het gevoel hebt dat de opvoeding je boven het hoofd groeit, is helemaal niet zo raar. Wil je graag relaxter worden en meer rust ervaren? Een gezellig gezin vormen en ook genieten? Een gezinscoach kan je helpen de balans terug te vinden.
Simpel gezegd begeleidt een gezinscoach gezinnen bij de omgang met en opvoeding van de kinderen. Onder andere door de strubbelingen die een gezin ervaart te inventariseren. Dit door te luisteren, observeren en de wensen en behoeften van de verschillende gezinsleden in kaart te brengen en na te gaan hoe het kan worden verbeterd. Dit door praktische tips en adviezen aan te reiken, maar ook door te spiegelen, te confronteren en je te leren omgaan met conflictsituaties. Doel hiervan is dat je uiteindelijk weer het gevoel krijgt in control te zijn. Het gezin een fijne plek laten zijn. Waar je tot rust komt, balans ervaart en je batterij weer oplaadt.
Er zijn diverse situaties te bedenken waarin je als opvoeders/ouders de hulp van een gezinscoach inroept. Of je nu een co-ouder bent, een alleenstaande ouder, een traditioneel gezin vormt of een samengesteld gezin. Op een bepaald moment kan het zo zijn dat je niet meer weet hoe je met je kinderen moet omgaan en/of opvoedsituaties kunt oppakken. Dat kan gaan over hoe te dealen met driftige peuters, terroriserende kleuters en blowende pubers. Maar ook omgaan met allerlei conflicten over bijvoorbeeld eten, niet luisteren, social media, liegen en dergelijke. Andere hulpvragen kunnen te maken hebben met niet op 1 lijn zitten met je (ex)partner over de opvoeding, problemen die een samengesteld gezin met zich meebrengt enzovoort. In al deze situaties kan gezinscoaching uitkomst bieden en je de juiste handvatten aanreiken. Wil je graag meer weten over het hulpaanbod? Er zijn vast wel gezinscoaches met een eigen praktijk in je omgeving. Informeer daar naar de mogelijkheden.
Spreekt het begeleiden van kinderen en/of jongeren (en ouders/opvoeders) je aan? Wil je meer leren over opvoedings- en ontwikkelingsvraagstukken? Dan is de opleiding kindercoach of opleiding jongerencoach iets voor jou.