"Wat bijzonder", zegt Anna, "ik had er nooit bij stilgestaan, dat ik het zo voel. Dat het is alsof Maarten en ik tegenover elkaar staan - en onze dochter ertussen. Niet zo gemakkelijk, om dat zo te zien….maar ik snap het nu wel beter."
Met duplo´s, vloertegels, representanten of met tafelopstellingen... Er zijn veel verschillende vormen om een opstelling te maken met een cliënt en zijn of haar familie.
De familieopstellingen methode is gebaseerd op de systeemtheorie zoals beschreven door Ivan Boszormenyi-Nagy en anderen. Simpel gesteld bestaat een systeem uit systeemdelen en relaties. De belangrijkste relaties die we hebben zijn onze familierelaties en bij familieopstellingen zijn de systeemdelen dan ook familieleden. Een systeem is een geheel van elkaar wederzijds beïnvloedende elementen. Familieopstellingen als methodiek zijn gebaseerd op het werk van Bert Hellinger.
In een familieopstelling maakt de cliënt een ruimtelijke weergave van een onderdeel van zijn leven waarover hij een vraag heeft, of waar hij mee worstelt. Een opstelling maakt deze vraag visueel. Deze vraag kan betrekking hebben tot het gezin, een relatie,…De cliënt kiest een representant voor zichzelf en voor iedereen die bij de vraag betrokken is. Afhankelijk van de vorm waarmee je werkt als begeleider, kan dat een persoon zijn, maar ook een poppetje of een andere symbolische weergave. De cliënt geeft de representanten een positie ten opzichte van elkaar en vervolgens gaat de begeleider van de opstelling aan het werk om inzicht in de vraag van de cliënt te creëren.
Met familieopstellingen kunnen we kijken naar wat er speelt binnen een gezinssysteem, zodat onderliggende patronen en verstrikkingen zichtbaar worden. Mensen handelen ten opzichte van elkaar met gewoontes en voorkeuren, zonder dat ze zich daarvan bewust zijn en zonder dat ze zich realiseren waarom ze zo handelen. Deze gewoontes en voorkeuren vertegenwoordigen onuitgesproken waarden en houdingen. Door te werken met een opstelling kunnen mensen hier inzicht in verwerven. Ook worden ze zich hierdoor soms bewust, van waar er nog ruimte ligt voor beweging of groei.
Het belangrijkste en krachtigste uitgangspunt bij het werken in een opvoedopstelling is, dat ouders en kinderen in de basis altijd in liefde verbonden zijn met elkaar, wat er ook gebeurd is.
Tijdens de opleiding Relatiecoach komt de invloed van het familiesysteem aan bod en leer je werken vanuit verschillende coachhoudingen zoals Rogeriaans, provocatief en systemisch.
Geschreven door Alicia Euwema.