Ontdek wat voor soort coach je bent, welke coachmethodieken bij jou passen en hoe je omgaat met voor jouw belangrijke thema’s.
Zoals het gezegde gaat: overhaaste beslissingen brengen zelden iets goeds voort. Dit geldt ook bij het vormen van een nieuw samengesteld gezin met je nieuwe partner en eventuele kinderen. Duik niet onmiddellijk in het diepe. Neem de tijd om rustig aan elkaar te wennen voordat jullie besluiten om samen te gaan wonen. Dit is van essentieel belang, gezien de complexiteit van situaties met ex-partners, uiteenlopende opvoedingsstijlen, en verschillende gezinsculturen. Help de kinderen om elkaar te leren kennen en geef ze de ruimte om een band op te bouwen.
Ga je als samengesteld gezin samenwonen? Bespreek dat met alle betrokkenen en maak heldere en duidelijke afspraken. Laat alle kinderen meehelpen en –denken. Geef ze allemaal een eigen ruimte met hun eigen spulletjes. Zo voelen ze zich meer op hun gemak en welkom in de nieuwe woning.
Hoe moeilijk je scheiding ook was, het is cruciaal om vrede te sluiten met je ex. Immers, een ex blijft via de kinderen invloed uitoefenen op je nieuwe samengestelde gezin. Laat wrok achterwege en geef je scheiding een plek, hoe uitdagend dat ook is. Richt je op het heden, op je nieuwe partner en gezin. Werk ook aan een goede band met de ex van je partner. Je stiefkinderen zien dat en ook dat draagt bij aan een goede onderlinge verstandhouding.
Gaan jullie als samengesteld gezin in één huis wonen? Praat er dan over hoe jullie dat gaan doen. Denk aan welke opvoedregels jullie willen hanteren. Bijvoorbeeld aanspreekvormen, huishoudelijke klusjes, bedtijden, televisie kijken, schermtijd, zakgeld, tafelmanieren, snoepen, (fris)drank enzovoort. En bespreek ook hoe jullie de stiefouderrol gaan invullen. Zijn jullie het samen eens? Bespreek de nieuwe regels met de betrokken kinderen en de biologische ouders. En… natuurlijk kost het tijd voordat die nieuwe regels en rollen zijn ingebed. Wees je daarvan bewust. Neem de tijd. Maak nu en dan een pas op de plaats. Blijf positief en geef alle betrokken kinderen complimenten als het goed gaat. Organiseer geregeld een familieberaad. Praat samen over wat goed gaat, wat beter kan en hoe eventuele problemen kunnen worden opgelost. Dat draagt bij aan het toekomstige succes van je samengestelde gezin.
Vorm je een samengesteld gezin? Kopieer dan niet klakkeloos allerlei oude tradities en gewoontes. Maak een nieuwe start door als gezin jullie eigen rituelen te maken. Van hoe je verjaardagen viert, de feestdagen vormgeeft tot waar en hoe je de vakanties doorbrengt. Het fijne daarvan is dat je zo dierbare herinneringen creëert die worden gekoesterd door alle leden in het gezin.
Een samengesteld gezin vormen, is vaak hard werken. Zeker als jullie beiden kinderen hebben. De kans bestaat dat je zo in beslag wordt genomen door alledaagse bezigheden en strubbelingen dat je weinig tijd voor elkaar hebt. Waak daarvoor. Maak regelmatig tijd voor elkaar vrij. Om te praten over wat er zoal speelt. De goede en ook minder leuke zaken. Vergeef elkaars fouten en ook die van de kinderen. Blijf niet hangen in negatieve gebeurtenissen. Focus je liever op wat allemaal wel goed loopt. En… vergeet niet om samen met je nieuwe vlam leuke en ontspannende dingen te doen en geniet ervan. Doen! Een goede band is de basis van jullie nieuwe stiefgezin.
Werk niet alleen aan je relatie met je nieuwe partner. Zorg ook voor quality time met de kinderen. Niet alleen je eigen, maar ga ook eens alleen een middagje shoppen met je puber stiefdochter of bezoek een voetbalwedstrijd met je stiefzoon. Dat geeft een fijn en goed gevoel en helpt mooie herinneringen op te bouwen. En vergeet ook niet geregeld wat me-time te nemen. Dat helpt om je batterij op te laden en zorgt dat je een betere (stief)ouder bent.
Slaag je er samen niet in om van jullie fusiegezin een harmonieus geheel te maken? Schakel bijtijds hulp in. Zo zijn er zelfhulpgroepen die zich bezighouden met de problematiek van samengestelde gezinnen. Of raadpleeg een professionele relatiecoach of gezinscoach. Je vergroot zo de kans van je samengestelde gezin een succes te maken.
Wil jij meer leren over de dynamiek van relaties? Bekijk dan de opleiding Relatiecoach. In de opleiding leer je o.a. werken met thema’s die spelen binnen samengestelde gezinnen.
Beschik je over coachervaring met kinderen en/of jongeren en wil je leren om ook ouders te begeleiden bij de uitdagingen van het moderne gezinsleven? Neem dan een kijkje bij de cursus Begeleiden van ouders.
In de dynamische maatschappij van vandaag worden samengestelde gezinnen steeds gebruikelijker. Het succes van samengestelde gezinnen staat echter voor enkele uitdagingen, aangezien ongeveer 60% van deze fusiegezinnen binnen 5 jaar uiteenvalt. Deze uitdagingen kunnen variëren van conflicten met de ex-partner en voortdurende wrijving tussen kinderen tot het ervaren van moeilijkheden door de stiefouder. Desondanks zijn er positieve stappen die je kunt nemen om van jouw samengestelde gezin een succes te maken. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om ondanks deze obstakels een bloeiende relatie te creëren met je samengestelde gezin.
Leer patronen en processen herkennen die er in elke relatie zijn, maar altijd net weer anders, en hoe je liefdes- én werkrelaties begeleidt.