Regelmatig horen we berichten om ons heen over hoe opvallend het is wanneer kinderen ´nog leuk kunnen spelen´. Zo was er eens in het nieuws een bericht over een man uit Emmen, die zich had ingezet voor het behoud van een pierenbadje, zodat kinderen uit de buurt konden blijven buitenspelen. Momenteel worden er allerlei argumenten voor én tegen gegeven over Pokémon Go. Maar welke rol heeft spelen binnen het gezin?
Spel is een natuurlijke manier voor kinderen om te leren samenwerken, met anderen te onderhandelen en creatief te zijn. Voor ouders geeft het spelen met hun kinderen een mogelijkheid om echt contact te maken met hun kind en zo de wereld vanuit hun perspectief te bekijken. Wanneer ouders en kinderen samen spelen, ontdekken en ontspannende activiteiten ondernemen, draagt dit bij tot het sociaal – emotionele welzijn van de gezinsleden, jong en oud(er).
Toch is het lastig voor veel gezinnen om het samen spelen te realiseren. Veel moderne leefstijlen en gezinsvormen maken het praktisch uitdagend voor ouders om voldoende ruimte en tijd vrij te maken om met hun kinderen te kunnen spelen. Werk, activiteiten voor verenigingen, mantelzorg en meer kunnen reeds veel organisatie vragen. Ouders die gescheiden leven van de ex-partner en/of deel uitmaken van een nieuw-samengesteld gezin, hebben het vaak extra druk om alle agenda´s samen te kunnen passen.
De manieren waarop we vormgeven aan vermaak en onze sociale contacten zijn sterk gebaseerd op technologie: denk aan televisie, gamen, op de tablet zitten, appen, streamen. Dit zijn enkele belangrijke factoren in de afname van het buitenspelen en het vrije spel van kinderen.
De Engelse professor Tanya Byron bevroeg in 2010, 2000 kinderen tussen de 5 en 15 jaar en 2000 ouders. Meer dan 20% van deze ouders gaf aan niet te weten hoe ze met hun kinderen moesten spelen. Een op de drie ouders speelde regelmatig computerspelletjes met hun kind, omdat ze dachten dat hun kind dat het liefst wilde. Driekwart van de kinderen wilde echter andere dingen samen met hun ouders doen, zoals samen naar buiten gaan of bordspelletjes spelen.
Laat spel je inspireren en help ook de volgende generatie te leren genieten van wat spel hen kan brengen. Want zoals Albert Einstein al zei: ´Spel is de beste vorm van onderzoek´.
Wil je ontdekken of de Opleiding Kindercoach bij je past? Download dan de gratis proefles. Werk je al met kinderen/jongeren en wil je dit combineren met het coachen van volwassenen? Neem dan een kijkje bij de opleiding Levenscoach.
Geschreven door Alicia Euwema.
Coyl-Shepherd, D. & Hanlon, C. (2013) Family play and leisure activities: correlates of parents' and children's socio-emotional well-being, International Journal of Play, 2:3, 254-272
Hill, A. (2010). Parents are forgetting how to play with their children, study shows. The Guardian, geraadpleegd op 01 Augustus 2016.
Milteer, R. M., & Ginsburg, K. R. (2012). The importance of play in promoting healthy child development and maintaining strong parent–child bond: Focus on children in poverty. Pediatrics, 129(1), E204–E213.