Gezinstherapie, daar denk je misschien niet 1, 2, 3 aan als bepaalde ergernissen, conflicten, problemen, teleurstellingen in je gezin spelen. Je denkt waarschijnlijk: dat waait wel weer over. Gelukkig is dat meestal ook zo. Maar, wanneer bereik je het punt dat je een gezinstherapeut om hulp vraagt?
Elk gezin kent ups en downs. Je herkent dat als ouders vast wel. Je kinderen vliegen elkaar om het minste of geringste in de haren. Puberende zoons en/of dochters die hun grenzen opzoeken. Je partner en jij die het oneens zijn over de opvoedstijl. Jullie hebben door de drukke gezinsagenda nauwelijks tijd voor elkaar en/of je ligt in onmin met je (schoon)familie. Ogenschijnlijk alledaagse vraagstukken. Echter, blijven de strubbelingen en irritaties voortzeuren? Lukt het niet om er samen over te praten? Tot werkbare oplossingen te komen? Ontwricht het je gezinsleven? Gezinstherapie kan dan uitkomst bieden en jou en je gezin een duwtje in de goede richting geven.
Een gezinstherapeut richt zich niet op een gezinslid, maar stelt het hele gezin centraal. Niet door kant-en-klare oplossingen aan te reiken, maar door problemen bespreekbaar te maken en te achterhalen waar ze vandaan komen. Daarbij wordt ook gekeken naar karakters van de betrokken gezinsleden, achtergronden, ervaringen, sociale contacten en dergelijke. Want, dat alles maakt tot wie je bent, hoe je je gedraagt, wat je denkt, welke verwachtingen je hebt et cetera. De bedoeling van gezinstherapie is dat je je onder andere beter leert inleven in de ander. Respect voor elkaar te hebt en begrip toont. Daarbij reikt de gezinstherapeut je handvatten aan hoe je samen beter communiceert en oplossingen zoekt.
Er zijn legio situaties waarin een gezinstherapeut je kan helpen. Hieronder vind je enkele voorbeelden.
De geboorte van jullie kindje. Daar heb je beiden naar uitgekeken. En nu het er is, staat jullie leven op z’n kop. Je belandt in een emotionele rollercoaster. Want, het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Misschien heb je een huilbaby? Kamp je met gebroken nachten? Valt de combi werk en gezin je enorm zwaar? Heb je amper tijd voor elkaar? Enzovoort. Dat alles kan jullie (gezins)relatie behoorlijk onder druk zetten.
Heb je grotere kinderen? Pubers? Dan kan de opvoeding een behoorlijke uitdaging zijn. Want, de puberteit is een ingewikkelde levensfase. Je kinderen gaan op zoek naar hun eigen identiteit. Zoeken hun grenzen op, lappen regels aan hun laars en/of trekken zich volledig terug. En jij en je partner staan voor een raadsel. Weten niet hoe om te gaan met dat pubergedrag. Dat kan behoorlijk stressvol zijn voor je gezin.
Er zijn gebeurtenissen in het leven die een behoorlijke impact hebben. Denk aan het overlijden van een dierbare of partner, een scheiding, (seksueel) misbruik, verhuizing, faillissement of een ernstig ziek gezinslid. Dat alles kan een gezin uit balans brengen en de onderlinge verhoudingen flink verstoren. Immers, een ingrijpende gebeurtenis beïnvloedt vaak je hele doen en laten. Gaandeweg nemen spanningen toe en problemen stapelen zich op. Gezinstherapie kan je helpen de ingrijpende gebeurtenissen te verwerken en weer leren op een positieve manier met elkaar om te gaan.
Onder andere ook samengestelde gezinnen kunnen met hun problemen bij een gezinstherapeut terecht. Want, het is bijvoorbeeld niet altijd eenvoudig om van twee verschillende gezinnen één happy family te maken. Er zijn vaak nogal wat struikelblokken. Denk aan: Hoe ga je om met de exen? Ga je samenwonen? Waar? Komen de kinderen bij jullie wonen; full- of parttime? Maar, ook een homo- of lesbisch stel met kinderen kent de nodige uitdagingen. Vaak zijn er meerdere ouders. Soms wel 4 stuks. Dat kan zorgen voor opvoedproblemen, omgangsafspraken, verjaardagen vieren enzovoort.
Niet alleen spanningen en conflicten in een gezin. Ook aanhoudende hoge werkdruk, slecht contact met familie of kinderen die de deur uitgaan, kunnen een behoorlijke impact hebben en je gezinsleven negatief beïnvloeden. Blijft het aan je knagen? Ben je vaak boos, onrustig, snel geïrriteerd enzovoort? Ook dan kun je een gezinstherapeut in de arm nemen.
Kortom, er zijn heel veel verschillende situaties waarin gezinstherapie je verder kan helpen. Dus, loopt het allemaal niet zo lekker thuis? En lukt het je niet om de negatieve spiraal te doorbreken? Aarzel niet. Mogelijk dat enkele sessies met een gezinstherapeut je gezin goed doet. Bijdraagt aan het hertstellen van de balans, zodat het gezin weer een fijne en veilige plek is waar iedereen zich thuis voelt.
Beschik je over coachervaring met kinderen en/of jongeren en wil je leren om ook ouders te begeleiden bij de uitdagingen van het moderne gezinsleven? Neem dan een kijkje bij de cursus Begeleiden van ouders.
Ontdek wat voor soort coach je bent, welke coachmethodieken bij jou passen en hoe je omgaat met voor jouw belangrijke thema’s.
Leer patronen en processen herkennen die er in elke relatie zijn, maar altijd net weer anders, en hoe je liefdes- én werkrelaties begeleidt.