Niet alleen het aantal jongeren (12-25 jaar) met psychische klachten steeg de afgelopen tien jaar van 7% naar 8%, aldus CBS-onderzoek. Ook de wachtlijsten voor psychische hulp voor jongvolwassen studenten blijven groeien, meldt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Meer over de oorzaken van deze psychische klachten en wat een jongerencoach kan betekenen voor jongeren in psychische nood.
Waarom jongvolwassenen psychische problemen hebben, is zowel door de LSVb als het RIVM onderzocht. Zo blijken onder andere studiedruk en het afschaffen van de basisbeurs grote boosdoeners te zijn. Er moeten niet alleen studiepunten worden gehaald, maar ook een bijbaan is bijna een must om geen studieschulden te maken en ook een studievertraging moet worden voorkomen. Tel daarbij de maatschappelijke druk van hoge cijfers halen, een boeiende CV opbouwen, buitenlandse ervaring opdoen en een interessant sociaal leven leiden. Kortom, jongvolwassenen hebben het steeds drukker om studie, werk- en hun sociale leven te combineren.
Al met al leidt dat ertoe dat steeds meer studerende jongeren psychische klachten ervaren en dat zijn niet alleen burn-outs. Ook andere mentale problemen en aandoeningen worden gesignaleerd. Van concentratieproblemen, faalangst en depressies tot angst- en paniekstoornissen. Het gevolg van de toename is nu dat de wachtlijsten voor jongvolwassen studenten die psychologische hulp nodig hebben groeien. De wachttijden voor een therapie kunnen wel oplopen tot 7 maanden of zelfs een jaar.
Nu het aantal jongeren met psychische problemen groeit, komen verschillende betrokken partijen met oplossingen. Zo startte het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de campagne ‘Hey! Het is oké. Doel ervan is het taboe op psychische klachten te doorbreken en bespreekbaar te maken. Verder is het netwerk Studentenwelzijn opgericht. Hierbij hebben zich bijna dertig partijen aangesloten waaronder de studentenorganisaties ISO en LSVb, 113 Zelfmoordpreventie en Verslavingskunde Nederland. Ze willen psychische problemen ook uit de taboesfeer halen en het makkelijker maken voor studenten om hulp te zoeken. Vervolgens heeft de Universiteit van Amsterdam een online gezondheidstest voor studenten en biedt E-health-therapie aan.
Ook voor jongerencoaches zijn er kansen. Zij hebben de kennis, vaardigheden en ervaring in het omgaan met jongeren met psychische problemen. Een jongerencoach kan namelijk vanuit een eigen praktijk jongvolwassen begeleiden en ondersteunen, maar kan dat bijvoorbeeld ook doen in samenwerking met gemeenten, opleidingen en organisaties. Een jongerencoach begeleidt en ondersteunt jongeren in hun groei in autonomie, zelfraadzaamheid, talent en het leren maken van essentiële keuzes, zodat ze met vertrouwen de toekomst tegemoet treden.
Wil je jongeren met psychische problemen begeleiden? Kijk dan bij de Opleiding Jongerencoach en download gratis een proefles.
Bronnen:
https://www.rivm.nl/nieuws/mentale-gezondheid-jongeren-enkele-cijfers-en-ervaringen
https://www.iso.nl/wp-content/uploads/2019/11/Analyse-Studentenwelzijn-ISO.pdf
https://lsvb.nl/wp-content/uploads/2017/10/LSVb-2016-Onderzoeksrapport-mentale-gezondheid-van-studenten.pdf
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/45/1-op-de-12-jongeren-is-psychisch-ongezond
https://www.iso.nl/wp-content/uploads/2018/04/Actieplan-Partnership-Studentenwelzijnversie-def.pdf