Leer hoe je jongeren begeleidt, zodat ze op basis van intrinsieke motivatie gezonde keuzes maken tijdens hun volwassen worden.
Leer hoe je als coach kinderen en ouders/opvoeders kunt begeleiden in de opvoeding en bij ontwikkelingsvraagstukken.
Het tijdig signaleren van gedragsproblemen bij kinderen kan negatieve gevolgen voorkomen. Van slechte schoolprestaties, uitsluiting door klasgenoten tot zelfs crimineel gedrag. Maar, wat is nu precies probleemgedrag? Hoe herken je dat gedrag als ouder en wat kun je doen om problematische gedragingen of erger – een gedragsstoornis – te voorkomen.
Op z’n tijd vertonen kinderen in verschillende leeftijdsgroepen wel eens moeilijk en opstandig gedrag. En op zich hoeft dat helemaal geen reden tot ongerustheid te zijn. Want, perfecte kinderen bestaan niet.
Toegegeven, omgaan met bepaald gedrag is niet altijd makkelijk. Zo is het zeker geen pretje als je kind op de grond ligt te krijsen in de supermarkt. En voel je je machteloos als het tegendraads is, driftig en niet luistert. Schrik je ervan als je kind opeens z’n broertje of zus slaat, een rol drop steelt in de buurtsuper of spijbelt van school? Toch hoeft dergelijk ongewenst gedrag niet meteen te betekenen dat je kind gedragsproblemen heeft.
Kinderen verkennen hun grenzen en dat doen ze door er af en toe overheen te gaan. Zo blijkt bijvoorbeeld dat het voor 2-jarigen niet ongewoon is dat ze schoppen, bijten en slaan. En in de kleutertijd is druk en impulsief gedrag niet meteen reden voor paniek. Ook jonge kids die slecht luisteren, hoeft geen signaal te zijn van probleemgedrag. Want, uit onderzoek blijkt dat zij 20 tot 40% van de verzoeken niet horen. Zit je kind in de pubertijd? Ook daarvan is bekend dat die periode niet altijd soepel gaat en met moeilijk en opstandig gedrag gepaard gaat. Kortom, niet elk soort gedrag hoeft te wijzen op gedragsproblemen bij kinderen.
Heb je als ouder het vermoeden dat het gedrag van je kind onder de noemer problematisch valt? Door de decennia heen hebben wetenschappers enkele richtlijnen geformuleerd aan de hand waarvan problematisch gedrag kan worden gesignaleerd. Bijgaand enkele voorbeelden daarvan. Zo kun je je afvragen:
Door deze vragen voor jezelf eens op een rij te zetten en te beantwoorden kun je mogelijk achterhalen of er daadwerkelijk sprake is van kinderen en gedragsproblemen. Uiteraard kun je ook hulp vragen aan je huisarts of Bureau Jeugdzorg benaderen voor hulp. Want, als er werkelijk meer speelt dan jeugdige opstandigheid en lastig gedrag dan kan vroegtijdige hulp toekomstige (ontwikkelings)problemen voorkomen.
Wellicht zijn er enkele stappen die je thuis kunt zetten om moeilijk gedrag van je kind of jongere te verminderen. Bijgaand enkele tips om het risico op probleemgedrag te verkleinen.
Omgaan met kinderen en gedragsproblemen vergt behoorlijk wat energie en geduld. Lukt het je niet om het gedrag in goede banen te leiden? Schroom niet. Zoek hulp!
Wil je als coach kinderen en ouders/opvoeders leren begeleiden in de opvoeding en bij ontwikkelingsvraagstukken? Neem dan een kijkje bij de opleiding Kindercoach (HSP) en download een gratis proefles. Een van de lesdagen gaat specifiek over gedrag en ontwikkelingsproblematiek.
Wil je leren om jongeren onder andere te begeleiden in onderwerpen als ontwikkeling van werkelijke identiteit, (studie)keuzes en gedragsproblemen? Dan is de opleiding Jonderencoach wellicht iets voor jouw. Hieronder kun je een gratis proefles downloaden.