Onze dagelijkse voeding is het allerbelangrijkst voor een fit en gezond lichaam. Goede gezondheid is een kwestie van een goede balans hebben in lichaam en geest. Stress verstoort deze balans vaak. Stress of persoonlijke/psychische problemen zorgen ook voor gemakzucht, geen zin hebben om te koken, ongezond eten, terwijl het helemaal niet moeilijk is en zo ontzettend belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.
Leer hoe je mensen met stress- en burn-outklachten doeltreffend naar een evenwichtig levenspatroon kunt begeleiden.
Verwerf gespecialiseerde kennis over natuurvoeding en het effect ervan op je lichaam.
We kunnen niet verwachten dat ons lichaam gezond blijft wanneer we het voeden met slecht, ongezond voedsel. Veel van de energie die we uit ons voedsel halen, wordt gebruikt voor het spijsverteringsproces, het opnemen van voedingsstoffen, de bloedsomloop en het uitscheiden van afvalstoffen. De rest van de energie wordt gebruikt voor het denkproces en voor werken of spelen. Jammer genoeg is er in onze huidige maatschappij sprake van een belangrijke factor die bijna alles bepaalt wat betreft onze gezondheid, stress.
De meeste mensen zien hun gezondheid als iets volkomen vanzelfsprekends, iets waar we pas op de laatste plaats aandacht aan schenken. Wanneer we niet over onze gezondheid nadenken, houden we immers meer tijd over om over de zogenaamd belangrijkere dingen na te denken, zoals o.a. geld verdienen. Dit heeft natuurlijk niet veel waarde wanneer er een ziekte door stress bij komt kijken.
Ook laten we makkelijk de verantwoording over onze gezondheid aan een ander over met de eis: genees jij me maar even. Natuurlijk kunnen we niet alles voorkomen. Sommige dingen overkomen ons en andere zijn erfelijk bepaald, maar we kunnen wel veel voorkomen door beter voor onszelf te zorgen.
In feite zitten we allemaal een beetje tussen ziek en gezond zijn in. Ziekte is de laatste fase van een problematische toestand. Je hebt dan al de eerste waarschuwingen van vermoeidheid, gebrek aan energie, geestelijke verwardheid, geïrriteerdheid, darmstoornissen etc. genegeerd.
Het is uitermate belangrijk de juiste omstandigheden te creëren, zodat het lichaam zichzelf geneest of na genezing gezond houdt.
Om je gezond, fit en vitaal te voelen, is een behandeling/coaching bestaande uit een combinatie van gezonde voeding, beweging en geestelijke ondersteuning een van de manieren om je stress de baas te zijn.
Eet je stress weg met koolhydraten
Koffie, zoete snacks, kant -en-klare maaltijden…. Wie stress heeft en dus weinig tijd, grijpt makkelijker naar een snelle, ongezonde hap. Zonder dat je het beseft, verlangt je lichaam hier immers naar in tijden van stress. Boosdoener is het stresshormoon cortisol dat je drang naar vet, zoet en zout voedsel aanwakkert, precies de voedingsstoffen die stress bevorderen en je juist niet moet eten! Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, kun je beter voor voeding kiezen die je lichaam bestand maakt tegen stress.
Kleine veranderingen, grote gevolgen
Slechte voeding heeft niet alleen een negatieve invloed op stress (en andersom), maar ook op je algemene gezondheid. Misschien merk je het niet direct, maar uiteindelijk kunnen slechte eetgewoontes je weerstand verzwakken, waardoor je vatbaarder bent voor ziekten. Met de juiste voeding, kan je beter omgaan met stress op school, kantoor en thuis. Neem je voedingsstoffen dus grondig onder de loep, want een aantal kleine aanpassingen kunnen de meest schadelijke gevolgen van stress al opvangen.
Onverzadigde vetzuren
In stresstijden maakt ons lichaam te veel van het stresshormoon cortisol aan, waardoor we te weinig onverzadigde vetzuren opnemen. Deze vetzuren vind je in vette vis zoals zalm, haring, tonijn, makreel, paling en sardientjes. Zie je minder goed, vooral in het donker? Dan kun je een tekort aan vetzuren hebben.
Vette vis is niet alleen een buffer voor cortisol maar stimuleert bovendien de productie van het gelukshormoon serotonine, een neurotransmitter die je kalm maakt en depressies verlicht.
Koolhydraten
Ook complexe of trage koolhydraten die je vindt in volkorengranen, noten, zaden, fruit en groenten (broccoli bijvoorbeeld) hebben een stressreducerend effect. Deze koolhydraten stimuleren je hersenen om meer serotonine aan te maken.
Vitamines en mineralen
Als je gestrest bent, heeft je lichaam extra behoefte aan vitamines en mineralen. Een belangrijke vitamine in de strijd tegen stress is de stressvitamine B2, maar ook vitamine B1, B3, B5, B6, C, magnesium, zink en calcium mogen niet op het menu ontbreken. Die laatste is vooral voor vrouwen een belangrijk mineraal en vind je in melk(producten), kaas, groenten, noten en peulvruchten.
Water
Drink zoveel mogelijk water of toch zeker acht glazen per dag. Water spoelt de giftige stoffen weg en hydrateert je lichaam, zodat je energiepeil weer een boost krijgt.
Niet alleen deze bovenstaande voedingsmiddelen kunnen je helpen om je stressniveau naar beneden te halen, ook sport kan je helpen om je veel beter te voelen. Stress kan je gemoedsrust erg onder druk zetten, daarom kun jij er maar beter voor zorgen dat je weer lekker in je vel zit! Dit kun je goed bereiken door aan lichaamsbeweging te gaan doen, in welke vorm dan ook. Zoek een lichaamsbeweging die goed bij je past en die je lang kunt volhouden.
In de opleiding Stress en Burn-out Coach leer je oorzaken, gevolgen en oplossingen van stress te begrijpen en toe te passen.