Leer mensen begeleiden vanuit een integrale visie op de balans tussen lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welbevinden.
Volgens Bruce Lipton, professor aan de universiteit van Stanford, wordt 95% van al onze klachten veroorzaakt door stress. Langdurig psychische en lichamelijke spanning ontregelt onder andere je hormonale balans. Dit fijngevoelig systeem is verantwoordelijk voor alle essentiële levensprocessen in je lichaam. Wanneer de hormonen eenmaal uit evenwicht zijn, dan kan er een scala aan problemen ontstaan; moeheid, hoofdpijn, slapeloosheid, overgewicht en je vitaliteit gaat met sprongen achteruit.
Leer hoe je mensen met stress- en burn-outklachten doeltreffend naar een evenwichtig levenspatroon kunt begeleiden.
Hoogste tijd dus om je stress bij de basis aan te pakken. In dit artikel lees je hoe je dat kunt doen.
Veel spanningsklachten ontstaan doordat je geen duidelijke keuzes maakt. Je wil bijvoorbeeld overal van op de hoogte blijven, met iedereen contact onderhouden, je werk perfect doen, een ideale partner zijn en een aantrekkelijk lichaam hebben. Zeker in deze tijd waarin je wordt overspoeld met informatieprikkels, ontkom je er niet aan om je te hoog opgeschroefde idealen wat naar beneden te brengen. Dit kun je alleen maar doen wanneer je een duidelijk besluit neemt over de zaken die voor jou werkelijk van belang zijn. Pak liefst vandaag een uurtje de tijd om je leven te inventariseren. Wanneer je dat in kaart hebt gebracht, stel jezelf dan de vraag: ‘Hoe kan ik liefdevoller met mezelf omgaan?’ Wacht geduldig op het antwoord dat vanzelf naar boven komt. Neem vervolgens een heldere beslissing om je levensstijl op een plezierige manier te vereenvoudigen.
80% van alle dingen waar je bang voor bent, komen niet uit. Ga zelf maar na; hoe vaak had je niet de angst dat je te laat zou komen, een uitbrander zou krijgen of gezichtsverlies zou lijden? Achteraf blijkt dat meestal enorm mee te vallen. Ondertussen hebben die angstgedachten al wel een spoor van stresshormonen in je lichaam achtergelaten. Want voor je brein maakt het namelijk niet uit wanneer je over een bepaalde toekomstige situatie fantaseert of deze in werkelijkheid meemaakt. Inmiddels ben je misschien op een leeftijd gekomen, dat je hiermee voldoende ervaring hebt opgedaan. Op het moment dat er weer bezorgdheid bij je naar boven komt, zeg dan tegen jezelf: ‘STOP’. Stel vervolgens de vraag: ‘Hoe wil ik anders denken?’ Leer op deze manier te relativeren en in sommige gevallen zelfs de humor van je eigen ongerustheid in te zien. Als de stressgedachten op deze manier onderbroken worden, komt er ruimte voor meer positieve denkbeelden. Deze geven je op hetzelfde moment al meer energie.
Ga in gedachten eens terug naar moment in je leven waar je volledig in ‘flow’ was. Misschien werkte je toen hard en gedreven, maar er was geen negatieve stress. Waarschijnlijk was je toen heel enthousiast en gepassioneerd met iets bezig. Haal nog eens even terug in je herinnering welke elementen daar toen aanwezig waren. Deed je een project samen met andere mensen? Ging je volledig op in de natuur? Had je op dat moment complete vrijheid? Wanneer je inzicht krijgt in deze details, dan heb je de sleutel gevonden om jouw dagelijkse stress te bestrijden.
Als je in staat bent om met echte bezieling te leven, dan zorgt deze innerlijke drijfveer ervoor dat stressklachten geen grip op je krijgen. Je leven is te kort om je uitsluitend te laten leiden door de eisen en wensen van je omgeving. Durf met hart en ziel jouw talenten te delen met de wereld. Vitaliteit is de beloning voor je lef!
Wil je leren hoe je een burn-out kunt voorkomen en andere mensen helpen met stressklachten? Kijk dan bij de opleiding Stress en Burn-out Coach.