Ontdek wat voor soort coach je bent, welke coachmethodieken bij jou passen en hoe je omgaat met voor jouw belangrijke thema’s.
Leer hoe je mensen coacht om het beste uit zichzelf te halen als zij worstelen met hun zelfvertrouwen, angsten, keuzestress en werkdruk.
Een goede coach kun je zien als een personal trainer. Iemand die je motiveert, inspireert, ondersteunt en begeleidt om het beste uit jezelf te halen om zelfgekozen doelen te bereiken. Maar wanneer ben je een goede coach en welke eigenschappen heb je nodig om het beste uit het coachvak te halen?
Coaching is een beroep en daarom heeft een goede coach een gecertificeerde opleiding gevolgd en veel kennis opgedaan, technieken geleerd en tools aangereikt gekregen om zich het coachvak eigen te maken.
Daarnaast maakt een coach ook coachinguren om onder andere de geleerde kennis in praktijk te brengen. Over het algemeen geldt: des te meer vlieguren je maakt als coach des te beter krijg je het vak in de vingers.
Vervolgens zet een goede coach mensen in beweging en geeft ze dat duwtje in de rug om in actie te komen. Niet door te vertellen wat iemand moet doen, maar onder andere door ze een spiegel voor te houden en zelf te laten ontdekken wat ze kunnen veranderen om hun doelen te bereiken.
Coachingdoelen kunnen heel divers zijn. Bijvoorbeeld het vergroten van carrièrekansen, vrijmaken van potentiële kwaliteiten en het wegnemen van obstakels voor verdere ontwikkeling, toename van zelfvertrouwen, leren omgaan met stress, onderzoeken wat gelukkig maakt, etc.
Als goede coach benader je een coachee met open vizier. Daarbij vel je geen oordeel, blijf je objectief en adviseer je niet wat te doen. Je houdt ook je mening voor je en respecteert de visie van de ander. Zelfs als die afwijkt van de jouwe.
Een goede coach is communicatief vaardig. Zo communiceer je helder en duidelijk, luister je actief, vat je samen én je vraagt door. Ook let je niet alleen op wat de coachee vertelt, maar je hebt ook oog voor de non-verbale signalen.
Kenmerkend voor een goede coach is ook dat je je volledig focust op de coachee. Je laat je eigen zaken thuis en praat in principe dus niet over jezelf. Je stelt de coachee centraal en laat die aan het woord.
Ook ben je als goede coach oprecht geïnteresseerd en je wilt de coachee graag begrijpen. Zo ben je onder meer nieuwsgierig naar de drijfveren en beweegredenen van de coachee en je wilt ook weten wat er achter het gedrag van iemand schuilgaat.
Je kunt je inleven in de emoties van een ander. Het fijne daarvan is dat je de gevoelens van de ander begrijpt.
Bij coaching komen vaak persoonlijke thema's aan de orde. Dat vraagt om een veilige en vertrouwelijke sfeer. Daarom is het van belang dat je als coach integer bent en vertrouwen uitstraalt. Dat zorgt er immers voor dat een coachee zich op z’n gemak voelt bij je en je vertelt waarmee zij/hij worstelt.
Negativiteit past niet bij coaching. Het is juist oplossingsgericht en positief. Je benadrukt wat goed gaat en focust dus op de behaalde positieve resultaten. Dat maakt het makkelijker, leuker en plezieriger voor de coachee om veranderingen te bewerkstelligen.
Als goede coach blijf je op de hoogte van ontwikkelingen binnen je vakgebied. Onder andere door bij- en nascholingen te volgen, maar ook door het lezen van vakliteratuur plus deel te nemen aan workshops en seminars van anderen.
Wil je meer weten over het coachvak? En zoek je een passende opleiding of cursus? Sonnevelt biedt diverse opleidingen en cursussen aan op het gebied van coaching. Bekijk alle opleidingen of cursussen/nascholing.