Coachen vergt meer dan inlevingsvermogen en levenservaring. Het reikt verder dan de helpende gesprekken die je als ouder, collega en/of vriend(in) voert vanuit je eigen behoefte om anderen graag te helpen. Het draait ook om de juiste kennis, goede vaardigheden en specifieke competenties. Als professionele coach zet je de behoeften van de ander centraal en help je de ander het beste uit zichzelf te halen. Om hun capaciteiten te ontwikkelen, doelen te stellen en obstakels te beslechten. Als coach ben je een motivator, inspirator en klankbord. Je zorgt voor dat kleine duwtje in de rug en bent ook die bekende stok achter de deur. Daarbij komt dat je objectief bent, zonder oordeel.
Wil je professioneel aan de slag al coach zorg dan voor de juiste papieren. Volg erkende en gedegen opleidingen. Je maakt kennis met verschillende instrumenten, methoden en modellen, maar je traint ook je vaardigheden en doet praktijkervaring op. Allemaal zaken die je helpen om je werk als coach goed te doen. Volg dus een erkende opleiding en blijf ook daarna op de hoogte door vakliteratuur te lezen, mee te doen aan workshops, lezingen bij te wonen, na- en bijscholing te volgen, enzovoort.
Daarnaast eisen beroepsverenigingen steeds vaker een diploma dat door de SNRO erkend is. Dus mocht je als coach lid willen worden van een beroepsvereniging houdt hier dan rekening mee. Sonnevelt Opleidingen heeft een SNRO systeemaccreditatie dus voldoe je altijd aan deze basiseis.
Kies een niche ofwel: specialiseer je. Bij voorkeur in een richting die bij je past en dus goed voelt. Wil je kindercoach worden? Dan kun je je bijvoorbeeld specialiseren in kinderen met ADHD of hooggevoeligheid. Heeft stress- en burn-out je interesse? Dan kun je je als coach bijvoorbeeld gaan richten op millennials. Door specifiek en selectief te zijn profileer je je niet alleen als expert, maar verdiep je ook je kennis in een bepaalde richting. Bijkomend voordeel is dat je als expert een hoger tarief kunt vragen voor je dienstverlening.
Ben je voornemens om ook een eigen coachpraktijk te starten? In deze interviews delen oud-studenten hun ervaring en tips over de opleiding(en) die ze gevolgd hebben en over het het starten en runnen van een eigen coachpraktijk.
Wil je werk maken van coachen als beroep? Gun jezelf een coach en laat je coachen. Je krijgt inzicht in het werk van een coach, ervaart eveneens hoe coaching voelt en werkt tegelijk aan je eigen ontwikkeling, persoonlijk en als coach.
Hoe wordt de kwaliteit van een Sonnevelt coach in het beroepsveld gezien en hoe zorgen wij voor kwaliteit? Meer informatie>>
Sonnevelt biedt verschillende erkende opleidingen aan op het gebied van coaching. Woon voor meer informatie een open dag bij of download een gratis proefles van onze opleidingen. De proefles staat bij de opleiding.
Ontdek wat voor soort coach je bent, welke coachmethodieken bij jou passen en hoe je omgaat met voor jouw belangrijke thema’s.
Wil je van betekenis zijn door mensen te inspireren en richting te geven aan hun leven? Coaching is een waardevol en veelzijdig vak waarmee je anderen helpt het beste uit zichzelf te halen. In dit artikel lees je meer over het coachvak en hoe je zelf een succesvolle carrière als coach kunt opbouwen. Of je nu start met een opleiding, een eigen praktijk wilt beginnen of binnen een organisatie wilt werken.
Leer patronen en processen herkennen die er in elke relatie zijn, maar altijd net weer anders, en hoe je liefdes- én werkrelaties begeleidt.