Er zijn diverse soorten coaches die je in de arm kunt nemen om jezelf dat extra duwtje in de rug te geven en meer uit jezelf te halen. Of het nu gaat om meer vitaliteit, rouwverwerking, je passie vinden, meer zelfvertrouwen, ideaal gewicht et cetera. Om die gestelde doelen te bereiken, hanteren coaches verschillende methoden en technieken. Ontdek hieronder welke coachingstijlen er zoal zijn.
Dat er verschillende manieren van coachen zijn, kun je onder meer goed zien in de voetbalwereld. Kijk je bijvoorbeeld naar het Nederlands voetbalelftal en je laat de diverse coaches van de afgelopen decennia de revue passeren dan is er zeker verschil in aanpak. Van de oude wijze mentor en spiegelen tot zelfs provoceren. Ook niet-sportcoaches gebruiken verschillende technieken in hun dagelijkse praktijk. Een overzicht met de meest gebruikte coachingstijlen.
Zoals het woord mentor al aangeeft ligt bij deze coachingstijl de nadruk op de levens- en werkervaring van de coach. Een wijze man of vrouw die eigen ervaringen deelt en/of wijsheden overbrengt en zo bijdraagt aan nieuwe inzichten. De ervaring van de coach is dus eigenlijk de bron die je voedt en stimuleert om je probleem of dilemma helder te krijgen en tot andere inzichten te komen.
Kenmerkend voor deze coachingstijl is nieuwe kennis en inzichten overdragen. Door het delen van bepaalde (nieuwe) informatie wordt het makkelijker om zaken op te lossen waarmee je worstelt. Bijvoorbeeld je hebt moeite om je tijd goed in te delen. De coach reikt je hierbij handvatten aan om je tijd effectiever te managen.
De coach houdt je hierbij als het ware een spiegel voor. Laat je naar jezelf kijken en helpt je reflecteren. Onder andere door veel kritische, eigenwijze en onverwachte vragen te stellen. Hierdoor word je je bewuster van jezelf en wat je doet. Bij deze coachingstijl word je gestimuleerd om in jezelf – dus van binnen - naar antwoorden en/of oplossingen te zoeken en die toe te passen.
Resultaten behalen, daar legt deze coachingstijl de nadruk op. De coach vervult hierbij de rol van motivator. Stimuleert je om vooraf je doelstellingen helder te krijgen zodat bijbehorende resultaten stap voor stap behaald worden. Kritische feedback van de coach en concrete acties ondernemen zorgen dat je tot nieuwe inzichten komt plus ook hoe je dingen kunt en wilt doen.
Bij oplossingsgericht coachen ga je niet uit van het probleem, maar is de oplossing het vertrekpunt. Ofwel: de focus ligt op wat je wilt. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van een aantal eenvoudige regels, namelijk: als iets werkt, pas het dan vaker toe. Laat alles wat goed gaat met rust. Als iets niet werkt, doe het dan anders. Het resultaat van deze aanpak is dat je concrete ideeën opdoet en snel stappen zet om je doel te bereiken. Het is zeer effectief, werkt positief en geeft energie.
Van alle beschreven coachingstijlen is de provocatieve de meest onorthodoxe. Het daagt je uit, prikkelt, verrast en is humorvol. De gedachte achter de aanpak is dat mensen gehecht zijn aan hun problemen en er graag aan vasthouden. Door je een lachspiegel voor te houden en je non-verbale houding tot in het absurde uit te vergroten, zet provocatief coachen je juist aan tot actie.
Zoals je ziet kan een coach verschillende stijlen inzetten om je in beweging te krijgen om je doelen te bereiken. Het is niet ongebruikelijk dat een coach meerdere stijlen met elkaar mixt. Dat kan afhangen van de situatie en het doel.
Wie ben jij in de basis als coach? Deze vraag staat centraal in de opleiding Basis Coach.