Is je huwelijk slecht en zie je er geen toekomst meer in? Dan ligt scheiden voor de hand. Volgens onderzoek is bij elkaar blijven vaak beter, zeker als er kinderen in het spel zijn.
Als je relatie op een hoogtepunt is, waag je de romantische sprong. Je trouwt, koopt een huis en krijgt wellicht kinderen. Alles lijkt rozengeur en maneschijn. Maar, dan slaat de twijfel toe. De eerste hobbels en bobbels ontstaan. Je partner lijkt niet zo ideaal te zijn als gedacht. Scheiden zie je als enige optie. Immers, dan maak je een eind aan de problemen en open je de deur voor een nieuwe, gelukkige toekomst. Logisch!? Nee, blijkt uit onder andere onderzoek van de Amerikaanse sociologe Linda Waite.
De Amerikaanse sociologe interviewde meer dan 5.000 echtparen. Daarvan zaten 645 koppels in een ongelukkig huwelijk. Vijf jaar later vroeg Waite de stellen opnieuw naar hun relatie. En wat bleek? Tweederde van de ongelukkige stellen waren samen opnieuw gelukkig. De stellen die waren gescheiden, voelden zich lange tijd na de breuk diep ongelukkig. Ook onderzoek van de Amerikaanse onderzoeker Paul Amato wijst uit dat vooral partners die een matige relatie beëindigen zich gemiddeld een stuk miserabeler voelden door de echtscheiding.
Maar, waarom zijn gescheiden koppels unhappy? Volgens Waite neemt een scheiding enerzijds inderdaad spanning en onvrede weg. Anderzijds brengt het ook allerlei nieuwe spanningen met zich mee. Denk aan de verdeling van de inboedel, reacties van de kinderen, financiële stress, verhuizingen, omgangsregelingen met de kinderen en nieuwe relaties. Kortom, de onderlinge conflicten worden helemaal niet minder, maar nemen juist toe. Want, er is geen gemeenschappelijk doel meer. Het is nu ieder voor zich.
De onderzoekers signaleren nog een nadeel, namelijk: de kinderen. Wanneer ouders scheiden vanwege heftige ruzies en onenigheden is dat te begrijpen. Als het echter gaat om middelmatige huwelijken die stranden, is dat volgens onderzoek voor kinderen moeilijk te verkroppen. Dat kinderen beter worden van een scheiding, omdat ouders zich dan beter voelen, is volgens diverse onderzoeken een fabeltje. Wanneer het gaat om het welzijn van de kinderen is het doorgaans bijna altijd beter om niet te scheiden. Uit recente studies blijkt dat kinderen van gescheiden ouders onder andere op sociaal en emotioneel vlak minder goed presteren en meer gedrags- en gezondheidsproblemen ondervinden.
Volgens onderzoeker Amato heeft het stranden van een huwelijk vooral te maken met de hoge verwachtingen die mensen hebben. Vroeger werd er getrouwd omdat het zorgde voor economische zekerheid, stabiliteit en om een gezin te stichten. Anno nu hebben jongvolwassenen een andere verwachting van het huwelijk: een bron van liefde en emotionele voldoening. Dat waarmaken is veel lastiger, aldus Amato.
De Amerikaanse relatietherapeut Esther Perel kwam een tijd terug tot een vergelijkbare conclusie in haar TED Talk ‘Waarom gelukkige koppels vreemdgaan’. En stelde dat mensen tegenwoordig niet meer scheiden omdat ze ongelukkig zijn, maar omdat ze gelukkiger willen worden.
Trouwens? Als je diep in je hart kijkt dan kun je ook niet verwachten dat je huwelijk altijd op top is. Er zijn altijd mindere periodes. Pittige tijden zijn bijvoorbeeld de jaren waarin je kinderen klein zijn en je continu zoekt naar een goede balans. Of de stress die een nieuwe baan geeft, een verhuizing, verbouwing et cetera. Uiteraard mist dat z’n uitwerking niet op je relatie. Je hebt onvoldoende tijd om bij te tanken, verliest je veerkracht en bent sneller op je teentjes getrapt. Gevolg? Ruzies en irritaties over en weer. Dat wreekt zich op den duur. Maar, dat wil nog niet meteen zeggen dat je huwelijk fundamenteel slecht is.
Okay, als je concludeert dat scheiden niet de oplossing is: hoe overwin je dan je huwelijkscrisis? Krijg je je relatie ‘back on track’? Waite vroeg dat aan een aantal van de ongelukkige stellen die inmiddels weer een goede relatie hebben. Er kwamen drie manieren naar voren om het huwelijk te redden, namelijk:
- sommigen maakten werk van hun problemen door onder andere in therapie te gaan en meer tijd voor elkaar te maken;
- andere stellen zetten gewoon door en op den duur werden de problemen, conflicten en spanningen vanzelf minder;
- tot slot waren er stellen die samen bleven maar afzonderlijk gelukkiger werden. De partner werd niet meer als enige bron van geluk gezien.
Verder viel het Waite op dat de stellen die hun huwelijkscrisis overwonnen de omstandigheden als oorzaak aanwezen voor de ervaren strubbelingen en niet de persoon. Bijvoorbeeld de ruzies toen de kinderen klein waren. Die kwamen door de extra druk op beide echtlieden en niet omdat ze niet bij elkaar pasten.
Wil je een huwelijkscrisis overwinnen? Dan is een sterke betrokkenheid bij je relatie onontbeerlijk, zo blijkt uit onderzoek. Want, ben je gemotiveerd om bij elkaar te blijven? Dan zorgt dat ervoor dat je extra tevreden bent met je relatie. Het omgekeerde speelt ook. Een relatie verslechtert als je een scheiding als optie voor je huwelijkscrisis accepteert. Immers, dan wordt de toekomst onzeker en groeit de twijfel over de relatie. Wil je je huwelijk redden? Dan is het beter om het S-woord niet in de mond te nemen. Beter is het om in actie te komen zodra de eerste signalen van relatiestrubbelingen de kop opsteken. En… realiseer je dat een dip in een relatie ervaren heel normaal is.
Lijkt het je leuk om cliënten te begeleiden die op zoek zijn naar een ander perspectief op hun relatie? Bekijk dan onze opleiding Relatiecoach.
Ontdek wat voor soort coach je bent, welke coachmethodieken bij jou passen en hoe je omgaat met voor jouw belangrijke thema’s.
Leer patronen en processen herkennen die er in elke relatie zijn, maar altijd net weer anders, en hoe je liefdes- én werkrelaties begeleidt.