Voel je je ongelukkig in je relatie? Is het een sleur geworden? Krop je irritaties op om de lieve vrede te bewaren? Is je partner vreemdgegaan en dreigt je relatie op de klippen te lopen? Een relatietherapeut kan uitkomst bieden bij deze en andere relatiestrubbelingen die je ervaart. In dit blog meer over relatietherapie.
Een relatie gezond houden vergt inzet, betrokkenheid en energie van beide partners. In goede tijden, maar ook als het tij tegenzit en het allemaal stroever loopt. Maar, gebeurt er te veel? Zijn er keer op keer ruzies, spanningen, terugkerende problemen, geheimen, teleurstellingen? Het kan dan moeilijk zijn om er samen uit te komen en de vicieuze cirkel te doorbreken. In dergelijke situaties kan het fijn zijn om een steuntje in de rug te krijgen. Relatietherapie kan dan uitkomst bieden.
Relatietherapie is een therapievorm voor stellen met grote en/of kleine relationele problemen. Onder begeleiding van een onpartijdige deskundige – relatietherapeut – proberen koppels de negatieve spiraal in hun relatie te doorbreken en te herstellen.
Met hulp van een relatietherapeut ga je ontdekken waar de schoen wringt, wat verbindt en hoe je samen problemen oplost om de relatie te redden.
Iedere relatie kent z’n ups en downs. Soms kunnen je problemen zo groot zijn en/of zwaar voelen, dat je niet meer weet hoe je je relatie moet redden. Relatietherapie kan je dan weer op weg helpen.
Bijgaand een aantal problemen waarmee je naar een relatietherapeut kunt gaan:
Kortom, relatietherapie biedt uitkomst bij relationele strubbelingen op verschillende gebieden. Uiteraard is het voor de therapie belangrijk dat jullie beiden gemotiveerd zijn om aan jezelf en jullie relatie te werken.
Allereerst zal een therapeut helder willen krijgen wat de problemen zijn en op basis daarvan een behandelplan samenstellen.
Is eenmaal duidelijk waar het spaak loopt in jullie relatie? Dan gaan jullie onder begeleiding van de relatietherapeut vervolgens werken aan het oplossen van jullie problemen. Daarbij kan de therapeut diverse methoden en technieken toepassen. Van vraaggesprekken voeren, spiegelen en communicatietechnieken trainen tot lichaamsgericht werken, rollenspellen spelen en visualisatie oefeningen doen. Ook huiswerkopdrachten zijn vaak onderdeel van de behandeling. Zo werken jullie met steun van de therapeut aan het oplossen van jullie problemen.
Bedenk dat relatietherapie geen instant oplossing is die zorgt dat jullie liefde à la minute weer opbloeit. Het is een therapievorm die commitment vereist van beide partners. Onder begeleiding van een relatietherapeut moeten jullie je bloot geven, kwetsbaar opstellen en bereid zijn te werken aan je relatie. Uiteindelijk zorgt het ervoor dat de onderlinge communicatie aanzienlijk verbetert, er meer begrip is voor elkaar en jullie weer meer naar elkaar toegroeien. Soms kan tijdens de therapie blijken dat het samen niet meer gaat werken en een scheiding de manier is om weer gelukkig te worden.
In de opleiding Relatiecoach van Sonnevelt leer je patronen en processen te herkennen die in iedere relatie aanwezig zijn, maar altijd net weer anders zijn. Als relatiecoach begeleid je zowel liefdesrelaties als werkrelaties.