Relaties gaan gepaard met allerlei emoties. Liefde, maar ook angst om de ander kwijt te raken. Verliefdheid, maar daarna frustraties over irritante gewoonten van de ander. Onzekerheid, maar ook vastberadenheid. Geluk, maar ook verdriet als een relatie dreigt te mislukken. Het komt steeds vaker voor dat relaties worden verbroken. Daarvoor zijn allerlei oorzaken aan te wijzen. Volgens veel kenners spelen emoties echter een belangrijke rol daarbij.
In een relatie spelen gevoelens en emoties. Dat lijken op het eerste gezicht synoniemen, maar toch is er een groot verschil. Een gevoel, bijvoorbeeld liefde, bouw je op. Dat is er niet in één keer. Maar een gevoel is ook niet zomaar weg te krijgen. Denk aan de liefde tussen ouders en kinderen. Door omstandigheden kunnen de emoties hoog oplopen en lijkt de liefde weg. Maar dat gevoel van liefde verdwijnt nooit echt. Onder die emoties blijft de liefde bestaan. De kunst is alleen om door die emoties heen te kijken en die gevoelens te erkennen.
Zo is het ook in een liefdesrelatie. Als een stel elkaar net leert kennen, zijn er geen diepe gevoelens van liefde. De emoties van verliefdheid voeren de boventoon. Door die emoties en het verlangen bij elkaar te zijn, leert het koppel elkaar kennen. Daardoor groeit er wederzijds respect, vertrouwen en uiteindelijk liefde. Of niet, waardoor de relatie na verloop van tijd stukloopt. Als de liefde echter wel ontstaat, is dat een gevoel dat niet zomaar weer verdwijnt.
Als dat gevoel van liefde er eenmaal is, betekent dat niet dat daarna alles vanzelf gaat. Omgekeerd is het ook niet zo dat als een relatie niet goed loopt, er geen liefde is. Het gevoel van liefde kan overspoeld worden door allerlei emoties, zoals frustraties, stress en onbegrip. Als stellen door drukte geen tijd voor elkaar hebben, kan de één zich verwaarloosd voelen en afgewezen. Dat reageert die persoon vaak af in emoties. Zo kan er een ruzie ontstaan over iets heel kleins, doordat er diepere gevoelens een rol spelen, die zich uiten in emoties. Vooral bij mensen die als kind in de steek gelaten zijn, hun ouders zagen scheiden of die onzeker zijn over zichzelf, kunnen een diep gevoel van onzekerheid hebben. Een gevoel dat goed kan bestaan naast liefde, maar als het de overhand krijgt wel voor allerlei emoties zorgen die de liefde doen ondersneeuwen. Op dat moment geldt in alle eerlijkheid: ‘ik voel geen liefde meer.’ Maar regelmatig komt men er later achter dat die liefde er zeker nog wel was, onder alle emoties die in de relatie de overhand hadden.
Dat klinkt in theorie goed, maar wat kun je er in de praktijk mee als je relatie niet zo loopt als het moet? Hoe voorkom je dat de emoties de overhand krijgen en de liefde laten verbleken? Een tip die vrijwel iedere relatietherapeut zal geven is: ‘praat met elkaar’. Praten over emoties is niet voor iedereen eenvoudig. Maar het is wel de sleutel om een relatie te redden. Heb je ruzie om een kleinigheidje, zoals rondslingerend ondergoed of aangebrande aardappels? Neem dan de tijd om samen te onderzoeken wat de onderliggende oorzaak van die ruzie is. Meestal gaat het niet over dat ondergoed of die aardappels, maar zit er angst en onzekerheid onder. Door met elkaar over de emoties te praten en te onderzoeken waar die emoties vandaan komen, krijgen die emoties niet de overhand. Door te graven naar de diepere gevoelens kom je samen ook weer uit bij de gevoelens van liefde. Het is ook goed om ook die gevoelens expliciet te benoemen. Een relatietherapeut kan daarmee helpen.
Een relatie kan echter ook na een gesprek met een relatietherapeut stuk lopen. Soms blijkt dat die liefdegevoelens echt weg zijn of er nooit geweest zijn. Of de emoties hebben zo zeer de overhand dat een stel niet meer weet hoe ze nog bij die liefde moeten komen. In zo’n geval kan de relatie stuk lopen, wat ook weer allerlei emoties met zich mee brengt. Want ondanks alles is het altijd moeilijk om afscheid te nemen van iemand met wie je jarenlang hebt samengeleefd. Dat kan weemoed en verdriet met zich meenemen. Tegelijkertijd kunnen emoties als opluchting, woede en angst een rol spelen. Opluchting omdat je uit een impasse bent gekomen, woede om wat er mis is gelopen of wat de ander misschien heeft gedaan en angst om alleen door te gaan. Ook vreugde om nieuwe wendingen die het leven geeft kan echter veel invloed hebben. Maar ook spijt, als blijkt dat je na verloop van tijd, als de emoties verminderen, er toch liefde blijkt te zijn.
Om spijt te voorkomen is praten goed. Praten over emoties, ook als er nog geen grote problemen zijn. Om te voorkomen dat de emoties voor grote problemen in de relatie gaan zorgen.
Wil jij mensen begeleiden bij het onder controle krijgen van hun emotionele achtbaan? Kijk dan bij de opleiding Relatiecoach.
In deze cursus leer je de neurotransmitters kennen, tekorten herkennen en die met voeding en leefstijl weer op orde krijgen.
Leer patronen en processen herkennen die er in elke relatie zijn, maar altijd net weer anders, en hoe je liefdes- én werkrelaties begeleidt.