Leer hoe je mensen coacht om het beste uit zichzelf te halen als zij worstelen met hun zelfvertrouwen, angsten, keuzestress en werkdruk.
Via beweging leer je jouw cliënten hoofd, hart en lijf weer met elkaar in verbinding te brengen.
Motivatie om te gaan sporten. Daaraan ontbreekt het nog bij veel mensen. We zijn allemaal wel overtuigd dat sport en beweging goed voor ons is. Maar die overtuiging op zichzelf is blijkbaar niet motiverend genoeg. Hoe krijg je dan wel de motivatie om te sporten?
Bij motivatie om te sporten is het in de eerste plaats heel belangrijk dat je weet waarom je het doet. Net als bij alle goede voornemens is het alleen goed vol te houden als je een doel voor ogen hebt. Schrijf daarom voor jezelf op waarom je gaat sporten. Is het om een aantal kilo’s kwijt te raken? Hoeveel wil je er dan kwijtraken en op welke termijn? Of is het om je conditie te verbeteren? Wat wil je dan bereiken? Bijvoorbeeld dat je een rondje kunt rennen zonder uitgeput te raken? Of is het om je algehele gezondheid te verbeteren? Probeer zo precies mogelijk te zijn. Hoe preciezer je je doelen formuleert, hoe meer gemotiveerd je kunt blijven om te sporten. Is je motivatie even weg? Zoek dan je briefje met doelen weer op.
Wat heel vaak goed helpt bij de motivatie om te sporten, is het bijhouden van je prestaties. Schrijf op na hoeveel push-ups je de eerste keer opgaf, of na hoeveel kilometer hardlopen je buiten adem was. Of houd je tijd bij. Je zult zien dat je na verloop van tijd vooruitgang gaat zien. Je houdt je sport langer vol, je verbetert je tijd of je bent sterker geworden. Prestaties motiveren je. Beloon jezelf desnoods, als dat helpt om jezelf te motiveren.
Een probleem bij sporten is voor veel mensen dat ze er ‘geen tijd’ voor hebben. Of beter: geen tijd voor maken. Om het sporten vol te blijven houden, is het belangrijk dat je er regelmaat van maakt. Het moet niet elke keer iets zijn wat ook nog ingepland moet worden. Nee, het moet in de basis van je weekindeling belanden. Plan twee avonden of ochtenden om te sporten. Bij voorkeur op momenten die niet gauw vollopen met andere dingen. Voor sommige mensen werkt het bijvoorbeeld om ’s morgens om zeven uur te gaan sporten, voor het werken aan. Dan komen er niet gauw andere dingen tussen. Het vroege opstaan went snel genoeg, en voor je het weet is het een onderdeel van je weekritme geworden. Voor sommige mensen werkt het om het sporten eerst voor een maand strak in te plannen. Uit onderzoek blijkt dat dertig dagen genoeg is om van sporten een gewoonte te maken. Na die dertig dagen zit het in je systeem en wil je ook niet anders meer; je mist het als je niet bent gaan sporten. Zo motiveert regelmaat je bij het sporten.
Een andere manier om jezelf te motiveren om te sporten, is gaan sporten met iemand anders samen. Als je samen afspraken maakt, zeg je het minder snel af. De afspraak met de ander maakt dat je van de bank afkomt en naar de sportschool gaat, of naar buiten in je hardloopkleding. Samen sporten geeft zo vaak net het zetje dat je nodig hebt om daadwerkelijk te gaan. Want dat is vaak het probleem: beginnen met sporten. Als je eenmaal met je sportkleren aan klaarstaat, is de drempel vaak overwonnen en is het sporten vooral leuk en geen straf meer.
Motivatie van sporten krijg je extra als je tijdens het sporten geniet. Blijf niet bezig met het ‘moeten’, maar geniet van het fijne gevoel dat het sporten je geeft. Geef je hoofd de kans te legen. Het blijkt dat sporten één van de beste manieren is om geestelijk tot rust te komen. Als je dat volop beseft, voelt sporten niet meer als tijdverspilling. Het is een noodzakelijk onderdeel van je week om op te laden voor wat komt. Dat merk je vaak ook na het sporten: mensen komen na het sporten vaak vol energie thuis, soms ook direct met goede ideeën en met meer zin om werk aan te pakken. Realiseer je dat lekkere gevoel na het sporten, en besef – als je dan een keer niet kunt gaan – dat je dat gevoel dan mist. Ook dat motiveert om te gaan sporten.
Tot slot: als je gesport hebt, wees dan trots op jezelf. Geef jezelf ruimte om je er goed over te voelen. Dan is de kans groter dat je de volgende keer weer zin hebt om te sporten. Dat goede gevoel dat sporten veroorzaakt in je hersenen, is belonend én verslavend. Een relatief ongevaarlijke en zeer gezonde verslaving, die je zeker niet uit de weg hoeft te gaan.
Wil jij mensen motiveren meer te bewegen? En samen met cliënten een beweegplan opstellen? Kijk dan bij de opleiding Beweegcoach.
Bron: http://jessevandervelde.com/sporten-motivatie-in-vijf-stappen/