Leer hoe je mensen coacht om het beste uit zichzelf te halen als zij worstelen met hun zelfvertrouwen, angsten, keuzestress en werkdruk.
Topsporters motiveren is meestal niet moeilijk. Ze zijn uit zichzelf al gemotiveerd om dat ene doel te bereiken: winnen en de beste te zijn. Topsporter word je dan ook niet zomaar. Je moet mentaal ontzettend sterk zijn, goed kunnen omgaan met stress, je goed kunnen focussen en gedisciplineerd genoeg zijn om alles aan de kant te zetten voor trainingen. Toch is ook voor topsporters mental coaching belangrijk. Wetenschappers hebben aangetoond dat mental coaching de prestaties van topsporters kan verbeteren.
Via beweging leer je jouw cliënten hoofd, hart en lijf weer met elkaar in verbinding te brengen.
Sporters hebben mensen en doelen nodig die hen motiveren. Ook topsporters zijn af en toe hun motivatie kwijt. Zonder motivatie is de ijzeren discipline die van een topsporter gevraagd wordt, niet vol te houden. Natuurlijk kan het einddoel motiveren, maar dat einddoel is vaak ver weg. Een sporter kan zich dan steeds afvragen: waarom doe ik dit nog? Mental coaching kan de topsporter helpen om manieren te vinden om zichzelf te motiveren, zodat de sporter zichzelf snel uit een dip kan helpen en nog beter gefocust kan blijven.
Mental coaching bij topsport is erop gericht topsporters mentaal te begeleiden in hun ontwikkeling. Een sportcoach hebben is belangrijk, maar steeds meer ontdekt men dat alleen begeleiding in de sport zelf niet genoeg is. Mental coaching bestaat vaak uit persoonlijke begeleiding, gecombineerd met gesprekken om je eigen sterktes en zwaktes te ontdekken en daarmee te leren omgaan. Daarnaast bekijken mental coaches trainingen en wedstrijden van de topsporters. Zo kunnen ze een beter beeld krijgen van de problemen en mentale zwaktes en hiermee met de topsporter aan de slag gaan.
Staat of valt de prestatie van een topsporter met mental coaching? Nee, dat is waarschijnlijk teveel gezegd. Veel sporters zeggen zelf dat fysieke training het belangrijkst is. Als de voorbereiding goed is en de sporters zijn goed getraind, dan presteren ze vanzelf wel op belangrijke evenementen. De sporters motiveren is op dat moment absoluut onnodig. Juist het volhouden als het niet goed gaat, het volhouden van de trainingen en het omgaan met teleurstellingen, kan wél moeilijk zijn. En een goed moment om door middel van mental coaching om te leren gaan met dergelijke tegenslagen en moeilijke momenten. Zodat alle energie daadwerkelijk naar de training en voorbereiding kan gaan. Zodat een sporter tijdens de wedstrijden zo optimaal mogelijk kan presteren.
Wil jij mensen coachen om het beste uit zichzelf te halen? Bekijk dan de opleiding Mental Coach en download een gratis proefles.