Hormonen sturen verschillende processen en functies aan in je lijf. Zo regelen onder andere de vrouwelijke hormonen de menstruatie en zwangerschappen. Mannelijke hormonen daarentegen zijn o.a. verantwoordelijk voor de spermaproductie. In dit artikel lees je meer over wat hormonen zijn, wat ze doen en wat de belangrijkste hormonen voor je lijf zijn.
Hormonen zijn van essentieel belang voor je mentale en fysieke gezondheid. Het zijn stofjes die je lichaam produceert om allerlei processen en functies te reguleren.
Om dat proces in goede banen te leiden, worden op allerlei plekken in je lijf hormoonstofjes aangemaakt. Zo produceren onder andere je eierstokken, bijnieren, schildklier, zaadballen, alvleesklier en hersenen (hypofyse) hormonen en geven die af aan je bloed.
Hormonen reizen vervolgens via de bloedbaan naar de organen en cellen die ze stimuleren. Overigens kunnen hormonen pas aan de slag als zij cellen vinden met de juiste receptor (ontvanger). Activeert een hormoon zo’n receptor? Dan geeft het een signaal af wat er moet gebeuren; harder werken of rustiger aan doen.
Hormonen oefenen een grote invloed uit op heel veel lichamelijke functies en processen. Zo sturen hormonen onder meer je gedrag, gevoel en emoties. Vandaar dat hormonen ervoor kunnen zorgen dat je je happy voelt of angst ervaart. Maar, dat niet alleen. Ook spelen ze een rol bij de groei en ontwikkeling van het lichaam plus de voortplanting. Zo zijn hormonen verantwoordelijk voor de menstruatie, zwangerschap, overgang en de aanmaak van spermacellen. Verder regelen hormonen je lichaamstemperatuur, vochthuishouding, energiepeil, gewicht, spijsvertering en nog heel veel andere zaken die van belang zijn voor je gezondheid.
Een overzicht van 7 belangrijke hormoonstoffen en hun werking:
Dit is het stresshormoon dat door je bijnieren wordt afgescheiden. Het boost je energielevel in stressvolle situaties, vergroot je trek in zoet en heeft een ontstekingsremmende werking.
Is verantwoordelijk voor je dag- en nachtritme en maakt je ‘s avonds slaperig.
Is verantwoordelijk voor de botdichtheid, wondgenezing en de productie van nieuw weefsel. Verder is het betrokken bij herstel na ziekte.
Voorkomt onder meer een te hoog bloedsuikergehalte en zorgt dat de opslag van energie in vet en spieren mogelijk is.
Dit is het vrouwelijke geslachtshormoon. Het regelt de menstruatie, zorgt voor de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, reguleert de cholesterol, de bloeddruk en helpt de botten sterk te houden.
Dit is het mannelijke geslachtshormoon. Het zorgt voor de ontwikkeling van de mannelijke geslachtskenmerken, de aanmaak van sperma en regelt de libido. Verder stimuleert het de aanmaak van spierweefsel en botdichtheid.
Dit wordt ook wel het schildklierhormoon genoemd. Het versnelt de vetverbranding, reguleert de stofwisseling, verhoogt de eetlust en hartslag.
Het allerfijnst is natuurlijk als alle hormonen in de juiste verhouding in je lichaam present zijn en exact datgene doen waarvoor ze zijn bedoeld. Maar, wat als er hormonale disbalans ontstaat?
Als hormonen uit balans raken kunnen er allerlei klachten optreden. Hormonale migraine, overgewicht, menstruatiepijn, overgangsklachten, vruchtbaarheidsproblemen, huidproblemen, PMS…
Er zijn allerlei reden te noemen waardoor er een verstoorde hormoonbalans ontstaat. Onder andere door de menopauze kunnen vrouwen last hebben van hormoonschommelingen. Jongeren in de puberteit hebben eveneens nogal eens last van wispelturige hormonen. Echter, die hormoonstrubbelingen verdwijnen na verloop van tijd. Daarnaast zijn er ook ziekten die je hormonen negatief beïnvloeden. Bijvoorbeeld prostaat- en eierstokkanker, maar ook schildklier- en spijsverteringsaandoeningen.
Vervolgens zijn ook ongezonde eet- en leefgewoontes belangrijke risicofactoren. Van te vet, te overmatig en te suikerrijk eten tot te weinig bewegen, continu gestrest zijn en slecht slapen. Zo kan ongezond eten en overgewicht ervoor zorgen dat het steeds moeilijker wordt om het bloedsuikergehalte op peil te houden waardoor je diabetes 2 ontwikkelt. Of kamp je met chronische stress? Dan maakt je lichaam continu cortisol aan tot het uitgeput is en je uiteindelijk opgebrand raakt.
Kortom, weten wat zijn hormonen en wat ze doen is zeker van belang om mentaal en fysiek gezond te blijven.
Wil jij precies weten hoe hormonen en gezondheid elkaar beïnvloeden en leren hoe je daarmee gezond en vitaal door het leven kan gaan? Dan is de Trainer Hormoonfactor de opleiding voor jou!