Diverse bekende aandoeningen worden veroorzaakt door een disbalans in de hormonen. Een bekend voorbeeld is diabetes, waarbij er een tekort aan insuline is, of waarbij het lichaam ongevoelig is geworden voor dit hormoon. Met name diabetes die op oudere leeftijd ontstaat is een gevolg van hormonale disbalans.
Voordat de diabetes ontstaat heeft de patiënt vaak veel suikerrijke voeding gegeten, wat zorgt voor een constante hoge hoeveelheid insuline om de bloedsuiker stabiel te houden. Hier is sprake van een disbalans in de hormonen, omdat de insuline eigenlijk niet in zo hoge mate aanwezig zou moeten zijn. Die hoge concentraties insuline zorgen er voor dat de alvleesklier langzamerhand ongevoelig voor insuline wordt, waardoor diabetes type 2 kan ontstaan.
Deze disbalans bij diabetes kan ook leiden tot andere problemen, bijvoorbeeld acne. Dat komt doordat insuline weer invloed heeft op andere hormonen, zoals IGF1. Veel insuline zorgt voor veel IGF1, dat weer de talgproductie stimuleert. Bovendien zijn insuline en IGF1 groeihormonen die de groei van huidcellen stimuleren. Ook remt insuline IGFBP-3. Als dit hormoon geremd wordt neemt de afscheiding van aan elkaar geplakte dode huidcellen toe.
Door disbalans in één hormoon kan er dus op allerlei manieren een hormonale disbalans ontstaan. In het geval van diabetes zorgt de disbalans in hormonen voor drie dingen: de talgproductie neemt toe, de aanmaak van nieuwe huidcellen wordt gestimuleerd waardoor dode huidcellen ook sneller worden afgescheiden. Die huidcellen blijven aan elkaar vastzitten en vormen klonten. Zo kan acne ontstaan.
Bovenstaande theorie dat acne ontstaat door een disbalans in de hormonen is echter een nog niet volledig wetenschappelijk bewezen. Als dit inderdaad de oorzaak van acne zou zijn, zou een veranderde levensstijl de acne moeten verminderen: niet te veel suiker eten en melkproducten (waarin veel IGF1 zit) en stress vermijden. Dit is echter niet makkelijk, omdat een lichaam dat veel insuline aanmaakt snel lage bloedsuikerspiegels krijgt, waardoor de trek in suiker juist toeneemt.
In de opleiding Trainer Hormoonfactor leer je alles over hormonen en hoe je deze optimaal in balans brengt.
Hormonen zijn dé regelstoffen in het lichaam. Nadat het lichaam ze heeft aangemaakt circuleren ze net zo lang rond in het bloed tot ze bij een orgaan terechtkomen met een receptor waar ze op passen. In dat orgaan oefenen ze hun functie uit. Zo regelen hormonen niet alleen de puberteit en de rijping van eicellen en zaadcellen, maar beïnvloeden ze ook de bloedsuiker, hartslag en bloeddruk, honger- en dorstgevoelens en zelfs het immuunsysteem. Als er in deze hormonen een disbalans ontstaat, kan dat ook grote lichamelijke gevolgen hebben.
Leer hoe je mensen met stress- en burn-outklachten doeltreffend naar een evenwichtig levenspatroon kunt begeleiden.
Leer vanuit het hormonale systeem naar klachten kijken en advies geven op het gebied van voeding, training en stressbeperking.