Wat wil ik met mijn leven? Die vraag kun je op allerlei fases in het leven tegenkomen. Zo zijn er veel twintigers en dertigers die na een studie zijn gaan werken, een vaste relatie hebben en huisje, boompje beestje. Bij hen kan die vraag hen opeens naar de keel vliegen: wat wil ik met mijn leven? Is dit waar ik al die tijd voor gewerkt heb? Ook als je ouder wordt kun je je dat afvragen. In de midlifecrisis stellen veel mensen zich die vraag, en ook na een pensioen kan die vraag zich steeds opdringen. Wat wil ik met mijn leven? Waar word ik eigenlijk gelukkig van? Gun jezelf dan de tijd om daar achter te komen.
Wat wil ik met mijn leven? Veel mensen komen uiteindelijk op hetzelfde antwoord uit: gelukkig worden. Want dat is waar we allemaal naar streven. Een manier van leven waarin we gelukkig zijn. Gelukkig, dat is tevreden met je leven nu, zonder spoken uit het verleden die je geluk verstoren en zonder zorgen voor de toekomst. De vraag: wat wil ik met mijn leven, is dus eigenlijk de vraag: hoe zorg ik dat ik nu én de rest van mijn leven gelukkig ben?
Veel mensen zoeken hun geluk in een combinatie van een fijne relatie, een mooi huis, een mooie auto en een leuke baan. Maar wat is een leuke baan? Doen wat je leuk vind, waar je passie voor hebt? Dat is voor sommige mensen waar. Sommige mensen hebben van hun passie hun werk gemaakt, en zijn daar heel gelukkig mee. Maar zo werkt het lang niet voor iedereen. Een baan is meestal niet altijd leuk. Vrijwel elke baan heeft wel zijn negatieve kanten. Dat geeft niet, als je maar van het positieve kunt genieten. Als je maar passie kunt hebben voor je werk. Dat is dan ook vaak een begin van geluk vinden: passie zien te krijgen voor je werk. Soms is het daarom nodig ander werk te zoeken. Wanneer je een andere richting uit wilt is het vaak van belang om te gaan bijscholen / omscholen. Dit kan prima tijdens je huidige werk met een studie van Sonnevelt.
Je leven zin geven is dus mogelijk door passie te vinden in je werk. Maar wat nu als je niet weet wat je passie is? Wat nu als je niet weet waar je echt gelukkig van wordt? Dan blijft die vraag knellen: wat wil ik met mijn leven? Wat moet ik doen om wel tevreden te zijn?
Sta jezelf dan toe te dromen. Stel niet de vraag: wat wil ik met mijn leven, maar: hoe ziet mijn leven er over vijf jaar uit in mijn dromen? Wat zou je dan willen? Zou je veel contact hebben met andere mensen? Zou je achter een bureau zitten? Zou je veel verantwoordelijkheid hebben? Zou je veel buiten zijn? Gun jezelf een droom. Laat je niet weerhouden door allerlei mitsen en maren. Zet je gezonde verstand uit. Stel je voor dat alles mogelijk is: je kunt overal wonen, je kunt overal werken, je bent overal goed in en wordt op elke baan waarop je solliciteert aangenomen. Wat zou je dan doen? Werk je eigenlijk nog wel voor een baas, of ben je over 5 jaar in jouw dromen voor jezelf begonnen?
Wellicht is je droom nooit helemaal te realiseren. Maar als je al die punten die in je droom naar voren komen, opschrijft, krijg je wel een beeld van wat voor soort werk je zou moeten doen. Met mensen of juist niet. Binnen of juist buiten. Met veel verantwoordelijkheid of niet. Vervolgens kun je nagaan in hoeverre je dromen binnen je bereik liggen. Kun je dat in je huidige werk waar maken? Wat zou er moeten veranderen? Hoe kun je dat veranderen?
Als je je regelmatig afvraagt wat je met je leven wil, is het in ieder geval tijd om actie te ondernemen. Het feit dat die vraag steeds bovenkomt, duidt op ontevredenheid met je huidige situatie. Realiseer je dan dat jij het roer over je leven in handen hebt. Jij bent degenen die het roer om kunt gooien. Praat erover met anderen, informeer naar mogelijkheden bij je werkgever, maar ga vooral ook over tot actie. Stel doelen, maak plannen. Desnoods met hulp van een coach, die ervoor is om mensen met dergelijke vragen te helpen. Zodat ook jij weet wat je wilt met je leven en tevreden kunt zijn met wat je hebt en wat je doet.
Tijdens de masterclass Ontdek je passie helpt Albert je bij het ontdekken van jouw passie met behulp van 10 fundamentele vragen.