‘Werken met passie’, ‘van je passie je werk maken’ en ‘wij zoeken medewerkers met passie’. Het zijn zomaar wat kreten die je tegenkomt in advertenties. Terwijl een groot deel van de Nederlanders helemaal geen passie voor zijn werk zegt te voelen. Veel mensen gaan met tegenzin naar hun werk, werken vooral om geld te verdienen maar bloeien op in hun vrije tijd. Wat is werken met passie? Is het wel zo belangrijk, of is werken met passie een overdreven hype? Hoe zorg je dat je gelukkig bent in je werk?
Van Dale omschrijft passie onder andere als ‘hartstocht, drift; hartstochtelijke liefhebberij’. Werken met passie betekent dus werken met hartstocht. Je hart is er bij betrokken, je wordt er blij van. Dat betekent niet altijd dat je van je hobby je werk moet maken. Je kunt passie hebben voor iets, interesse ergens voor hebben, maar het niet als je werk willen uitvoeren. Het kan ook juist goed zijn om naast je werk een hobby te hebben waar je blij van wordt. Wat is dan werken met passie? Waarom zoeken bedrijven werknemers met passie? Werken met passie is ergens helemaal voor gaan, niet te snel opgeven, iets willen bereiken, doorzetten, hart hebben voor je werk.
Werknemers die werken met passie zijn goed voor de werkgever. De werkgever profiteert van de productiviteit, vindingrijkheid en het doorzettingsvermogen van de werknemer die werkt met passie. De werknemer zelf profiteert echter ook; als je plezier hebt in je werk, remt dat de gevolgen van eventuele stress. Mensen die plezier hebben in hun werk zijn minder vaak ziek en krijgen minder snel last van een burn-out. Dat maakt werken met passie niet alleen goedkoper voor de werkgever en leuker voor de werknemer, maar ook nog eens goed voor de gezondheid.
Moet iedereen die geen passie voor zijn werk heeft dan maar ander werk zoeken? Moet je allemaal je hart volgen, het roer omgooien, een carrièreswitch maken? Dat kan lang niet altijd. Er moet immers brood op de plank komen. Zeker oudere werknemers zullen niet zomaar van baan wisselen; dat risico is veel te groot.
Gelukkig is het goed mogelijk om passie voor je werk te krijgen, ook in je huidige baan. Veel mensen vinden namelijk hun werk op zich niet erg, maar ergeren zich aan de organisatie, de keuzes van het management en de regels vanuit de overheid. Als dat het geval is, kun je zeker gaan werken met passie. Bedenk bijvoorbeeld eens waarom je deze baan hebt gekozen. Waarom ben je hiervoor opgeleid? Wat vond je in het begin leuk aan je opleiding? Dat helpt vaak al om weer blij te worden van wat je doet.
Daarnaast kun je proberen om met een andere bril naar je omgeving te kijken. Niet voor niets zegt men dat maar 10% van je geluk bepaald wordt door je omgeving; de andere 90% van je geluk wordt bepaald door hoe jij ermee omgaat. Dat geldt ook in je werk: probeer je niet te ergeren aan alles wat er volgens jou niet goed gaat, maar probeer positief te zijn. Focus op de dingen die wel goed gaan, straal een positieve houding uit en steek de handen uit de mouwen. Probeer zaken te verbeteren, bijvoorbeeld door in de medezeggenschapsraad te gaan. Een uitdaging? Ja, zeker! Maar wel een die je veel energie op kan leveren omdat je dan daadwerkelijk invloed hebt, dingen kunt verbeteren.
Gelukkig beseffen ook steeds meer werkgevers dat het belangrijk is om medewerkers met passie te laten werken. Het blijkt voor het personeel heel positief te werken als het management zich laat zien op de werkvloer, luistert naar werknemers en waardering voor de werknemers toont. Werken met passie is gemakkelijker als je weet dat je werk gewaardeerd wordt. Die waardering heb je nodig, niet alleen van je werkgever, ook van je directe omgeving. Samen kun je werken aan een positieve werksfeer, als je samen doelen stelt en daar naartoe werkt. Als je open bent naar elkaar, open staat voor verbeteringen en veranderingen en niet direct moppert, maar positief probeert te blijven.
Misschien heb je nooit bewust voor je baan gekozen. Misschien doe je iets wat je vanaf het begin al niet leuk vond. Je kunt met geen mogelijkheid iets positiefs zien in wat je doet. Als dat het geval is, is het misschien wél goed om na te denken over een carrièreswitch. Vraag je dan af waar wel je passie ligt. Weet je het niet? Kijk eens in personeelsadvertenties. Wat zou je graag willen doen? Laat je in eerste instantie niet weerhouden door de functie-eisen waar je niet aan voldoet, maar stel jezelf die vraag: wat zie ik mezelf wel doen? Niet voor een dagje of een maandje, maar voor de rest van je leven.. Ga pas daarná kijken wat realistisch is. Misschien moet je nog omscholen? Neem kleine stapjes tegelijk en stel jezelf duidelijke doelen.
Wil je ontdekken waar jouw passie ligt? Tijdens de Masterclass Ontdek je passie helpt Albert Sonnevelt je bij het ontdekken van jouw passie.