Wat is werkgeluk? Is dat werk doen dat je leuk vindt? Je plezier geeft? Samenwerken met leuke collega’s? Flexibele werktijden? Goed salaris? Of zijn er andere factoren die geluk op je werk bepalen? Over de betekenis van werkgeluk, enkele voordelen én hoe je gelukkiger wordt op je werk.
Werkgeluk is een hot issue. Steeds meer organisaties gaan ermee aan de slag. Maar, wat is werkgeluk nu eigenlijk? Werkgeluk kun je omschrijven als een gevoel van welzijn dat je krijgt van je werk. Dat reikt dus verder dan een boeiende baan. Het heeft te maken met respect, openheid en zelfontplooiing. Authentiek kunnen zijn op je werk, de ruimte krijgen werk te doen waar je voldoening uit haalt en wat je zinvol vindt. Dat je motiveert en inspireert. Zorgt voor flow, je batterij oplaadt en in positieve zin bijdraagt aan je leven, professioneel en privé.
De afgelopen jaren groeit de aandacht voor werkgeluk. Dat is niet zo verwonderlijk. Zo is werkstress de belangrijkste oorzaak van ziekteverzuim, groeit het aantal millennials met een burn-out, is er krapte op de arbeidsmarkt en moeten we allemaal langer doorwerken.
Bewezen is namelijk dat investeren in werkgeluk loont. Zo levert het allerlei voordelen op. Diverse onderzoeken laten zien dat gelukkige werknemers onder andere productiever zijn, meer betrokken en beter samenwerken. Vervolgens zijn zij minder vaak ziek, veerkrachtiger en hebben minder last van stress. Ook is het personeelsverloop binnen een zeg maar gelukkige organisatie kleiner en is het eveneens makkelijker om nieuw personeel aan te trekken. Daarbij komt dat gelukkige werknemers klantvriendelijker zijn wat zorgt voor meer tevreden klanten en dat draagt bij aan zakelijk succes en winst. Kortom, redenen genoeg om werk te maken van wat is werkgeluk. Dat geldt zowel voor organisaties als voor werknemers.
Er zijn diverse factoren die je werkgeluk bevorderen. En als werknemer kun je daar zelf zeker invloed op uitoefenen. Bijgaand enkele tips om fluitend naar je werk te gaan en met een goed gevoel huiswaarts te keren.
Bouw een band op met je collega’s, want iedereen heeft behoefte aan goede sociale contacten. Word lid van de ondernemingsraad, lunch samen met je collega’s, vraag naar interesses en hobby’s, informeer naar hun weekend, gezinsleven en dergelijke. Een goede band met je collega’s bevordert je werkplezier, zelfs als je je werk minder leuk vindt.
Heb je een taak of project afgerond? Sta er dan even bij stil en waardeer wat je hebt gepresteerd. Immers, niet alleen je leidinggevende of collega’s moeten je werk waarderen, maar ook jij moet trots zijn op wat je doet. Dus geef jezelf een complimentje, pluim of schouderklopje. Dat voelt goed, geeft energie en maakt wat je doet een stuk leuker. Trouwens? Vraag ook je collega’s waar zij trots op zijn en complimenteer hun. Ook dat voelt fijn en maakt gelukkiger.
Ook zingeving vinden in je werk draagt bij aan je geluksbeleving. Het gevoel hebben werk te doen dat van betekenis is én een positieve bijdrage levert. Weet jij wat jouw bijdrage is aan het uiteindelijke resultaat? Zoek het uit, want het geeft veel voldoening.
Een goede en rechtstreekse communicatie met zowel je baas, leidinggevende als collega’s maakt je werk een stuk makkelijker. Krop irritaties en problemen die je ervaart niet op, maar ventileer wat je dwarszit. Ofwel: wees open, eerlijk en assertief. Vertel hoe je zaken ervaart, beleeft en voelt zonder verwijten te maken. De ‘ik-boodschap’ gebruiken werkt daarbij het meest effectief. Zeg dus ‘ik vind….’ of ‘ik bemerk…’.
Voel je je niet gelukkig in je baan? Achterhaal waar de schoen wringt en ga eventueel in gesprek met je leidinggevende. Bespreek wat de mogelijkheden zijn om je werk leuker te maken. Zijn dat extra taken? Meer vrijheid? Cursussen? Ander team? Een nevenfunctie? Wacht dus niet af tot een volgend project, het moment dat je een andere leidinggevende krijgt of tot je promotie maakt. Als je nu niet gelukkig bent en er verandert niks dan ben je dat over een tijdje ook niet.
Uiteraard zijn er nog veel meer manieren om bij te dragen aan je werkgeluk. Denk aan het bevorderen van je vaardigheden en kennis ontwikkelen in de richting van je talenten of passie. Jezelf minder vergelijken met anderen, want bedenk dat het gras is niet altijd groener is aan de overkant. Ook dagelijks opschrijven waar je tevreden over bent op je werk helpt om positiever en gelukkiger over je werk te denken.
Wil je anderen helpen hun werkgeluk te vergroten? Je eigen geluksniveau bevorderen? Coaching biedt dan uitkomst. Sonnevelt biedt verschillende opleidingsmogelijkheden.