De basiskenmerken van vitale medewerkers zijn: bruisen van de energie, fysiek fit zijn en mentaal weerbaar. Ze zitten lekker in hun vel, hebben passie voor hun werk en plezier in het leven. Als organisatie pluk je daar de vruchten van. Het zorgt niet allen voor gemotiveerd personeel, maar draagt ook bij aan minder ziekteverzuim en een hogere productiviteit. Waarom investeren in de vitaliteit van medewerkers en hoe je het aanpakt.
Er zijn allerlei redenen waarom vitaliteit van medewerkers prioriteit moet krijgen, namelijk:
Vaak wordt gezegd: vitale medewerkers zijn het fundament van financieel gezonde organisaties. Dus, wil je als bedrijf optimaal presteren? Stimuleer dan enerzijds een goede fysieke en mentale gezondheid van je werknemers. Zorg anderzijds onder andere voor goede arbeidsvoorwaarden, creëer scholings- en loopbaanmogelijkheden, heb oog voor een work-life-balance en bevorder betrokkenheid van de medewerkers bij de organisatie. Dat samen draagt bij aan de vitaliteit van je medewerkers.
Tijd, geld en energie stoppen in vitale medewerkers is noodzakelijk. Immers, tegenwoordig dragen bedrijven meer en meer zelf de verzuimkosten. Daarnaast kosten de zogenaamde ontziemaatregelen als bijvoorbeeld seniorenverlof en oudere werknemers die geen nachtdiensten draaien bedrijven eveneens geld. Want, oudere medewerkers werken daardoor minder dan jongere collega’s voor hetzelfde salaris. Door aan de slag te gaan met vitaliteit, maak je medewerkers duurzamer inzetbaar en dat leidt uiteindelijk tot een kostenbesparing.
Door de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd wordt langer doorwerken normaal en stijgt eveneens de gemiddelde leeftijd op de werkvloer. Wil je dat je medewerkers gezond en vitaal blijven? Productief? Gemotiveerd? Gezond? Energiek? Gelukkig enzovoort? Dan moet vitaliteit in alle geledingen van de organisatie zijn doorgevoerd en niet slechts een eenmalige activiteit zijn om bijvoorbeeld ziekteverzuim tegen te gaan.
Daarnaast speelt mee dat de concurrentie op de wereldmarkt toeneemt onder invloed van technologie. Wil je als organisatie meedoen op topniveau? Dan moet je flexibel zijn en snel kunnen inspelen op marktveranderingen. Dat geldt zowel voor organisaties als medewerkers. Dat realiseer je alleen door als organisatie samen met je medewerkers met het onderwerp vitaliteit aan de slag te gaan.
Streef je naar een gezonde en fitte organisatie met vitale medewerkers? Dan is het opstellen van een gezondheidsplan alleen niet voldoende. Het gaat erom dat je een visie op vitaliteit ontwikkelt, voorwaarden schept en activiteiten ontplooit in lijn daarmee. Het uiteindelijke doel? Duurzaam inzetbare medewerkers die met plezier en passie langer doorwerken én tevens optimaal functioneren tijdens hun hele carrière.
Organisaties kunnen zelf initiatieven ontplooien om de vitaliteit van medewerkers te vergroten. Denk aan het faciliteren en stimuleren van een gezonde leefstijl. Van bijvoorbeeld samen lunchwandelen, gezonde voeding verkopen in de kantine tot massagestoelen installeren. Maar er is meer. Vitaliteit hoort ook onderdeel van het DNA van organisaties te zijn. Dus ook het beleid, de structuur, cultuur en manier van leidinggeven ademen vitaliteit uit. Daar draag je aan bij door het aanbieden van scholing, zorgen voor voldoende afwisselend werk, het bevorderen van creativiteit en verantwoordelijkheid, carrièrekansen bieden, zorgen voor een positieve werksfeer waarin collega’s elkaar waarderen, motiveren en dergelijke.
Inmiddels blijkt dat het niet altijd even gemakkelijk is om vitaliteit vorm te geven binnen bedrijven. Externe ondersteuning met de juiste kennis en vaardigheden biedt dan uitkomst. Steeds vaker schakelen organisaties hierbij de hulp in van een zogenaamde vitaliteitsadviseur. Een specialist op het gebied van vitaliteitsmanagement. Die begeleidt, coacht en traint organisaties en medewerkers om vitaler te worden en te blijven.
Wil je beroepsmatig aan de slag met vitaliteit? Om bij te dragen aan vitale medewerkers in organisaties? Als vitaliteitsadviseur help je werkgevers en werknemers de juiste balans te vinden. Na het volgen van de opleiding Vitaliteitsadviseur ben jij in staat om bedrijven en organisaties te adviseren over diverse vitaliteitsvraagstukken.