Gelukkige mensen hebben minder schadelijke eiwitten in hun bloed en minder stresshormonen. Als je weet dat gelukkige mensen gezonder zijn, ga je zelf ook streven naar gelukkig zijn. Maar hoe word je gelukkig? Dat is de grote vraag. Een vraag die begint met kritisch kijken naar je eigen leven. Een vraag die vraagt om veranderingen in je leven.
Als gelukkige mensen gezonder zijn, moet je dus zorgen dat je gelukkig bent. Maar wat is gelukkig zijn eigenlijk? Voor de één is dat dat alles je meezit. Voor de ander betekent gelukkig zijn dat bij de mensen bent van wie je het meeste houdt. De meest algemene omschrijving van ‘gelukkig zijn’ is ‘tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden’. Niet steeds denken aan wat zou kunnen zijn of wat geweest is, maar volledig leven in het nu.
Gelukkig zijn is dus tevreden zijn. Je zou misschien denken dat je daar zelf niets aan kunt doen. Als je levensomstandigheden tegenzitten, kun je niet gelukkig zijn, en dus niet bij die gelukkige mensen horen die gezonder zijn. Maar zo eenvoudig ligt het niet. Je kunt namelijk heel veel veranderen aan je mindset. Als je probeert positief te denken, te kijken naar alle goede dingen van het nu, dan ga je vanzelf al positiever in het leven staan.
Ook als het leven tegenzit kunnen er elke dag lichtstraaltjes zijn, momenten met een sterretje die bijdragen aan je geluk. Als je je leven accepteert zoals het is, positief in het leven staat en anderen ook positief benadert, zal je zien dat anderen jou ook positief gaan benaderen. Dan lijken veel moeilijke dingen opeens niet zo moeilijk meer. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf, daar is tijd voor nodig. Maar gelukkig zijn is zeker te leren.
Iets wat zeker bijdraagt aan je gevoel van geluk, is andere mensen gelukkig maken. Heel veel mensen ervaren dat ze zich gelukkiger voelen als een ander iets voor hen doet. Maar als jij iets voor een ander doet, krijg je er ook veel voor terug. Een goed gevoel omdat je iemand hebt geholpen, maar je krijgt er ook een lach, een dank je wel en soms nog meer voor terug. Ook met een knuffel kun je iemand anders gelukkig maken, maar direct ook jezelf, omdat lichamelijk contact via een gemeende knuffel zorgt voor de aanmaak van het gelukshormoon oxytocine.
Als je ongelukkig bent met je huidige leven, als je graag iets anders wilt doen, dan zou andere mensen gelukkig maken een goed uitgangspunt kunnen zijn. Als je iets gaat doen waar anderen gelukkig van worden, kan jezelf dat ook veel voldoening en blijdschap opleveren. Je zou dan kunnen denken aan het helpen van mensen om hun leven op de rails te krijgen en ze in te laten zien wat hen gelukkig maakt.
Dit kan door het volgen van een opleiding, maar ook via meditatietechnieken als mindfulness kun je anderen helpen zichzelf te vinden en gelukkiger in het nu te staan. Wil je mensen helpen op meer medisch vlak, dan zijn diverse massagevormen wellicht een goed idee. Bij al deze richtingen heb je te maken met mensen die jij helpt gelukkig te worden, waardoor je zelf veel voldoening krijgt. En omdat gelukkige mensen gezonder zijn, help je daarmee anderen én jezelf gezonder te worden.
Gelukkige mensen zijn gezonder door de nauwe samenwerking die ons lichaam en onze geest hebben. Gezondheid lijkt iets puur lichamelijks en gelukkig zijn iets puur geestelijks, maar uit steeds meer onderzoeken blijkt dat het niet zo eenvoudig ligt. Gelukkig zijn - tevreden zijn met het leven van nu – is lichamelijk gezien het tegenovergestelde van stress. Iemand die last heeft van stress ziet immers problemen in zijn huidige leven of in de toekomst en voelt dat als iets bedreigends.
Uit de onderzoeken blijkt dan ook dat gelukkige mensen relatief weinig stresshormonen en meer gelukshormonen in hun bloed hebben. Bovendien maakte het lichaam minder schadelijke eiwitten aan. Daaruit concludeerden de onderzoekers dat deze mensen gezonder zijn, omdat veel stresshormonen in het lichaam voor langere tijd schadelijk zijn en zeer ongezond
Er is echter nog een belangrijke oorzaak van het feit dat gelukkige mensen gezonder zijn. Mensen die niet gelukkig zijn, zeker als ze last hebben van stress, leven namelijk ook vaak ongezonder dan gelukkige mensen. Stress leidt tot eetbuien, tot behoefte aan vet en zoet eten. Gelukkige mensen eten daardoor vaak gezonder dan ongelukkige mensen. Bovendien slapen gelukkige mensen over het algemeen veel beter, waardoor het lichaam tijdens de nacht voldoende kan herstellen van een dag, en daardoor in goede conditie blijft.
In de cursus Coachen op positief denken leer je mensen te laten ontdekken wat geluk voor hen betekent en wat ze kunnen doen om zich gelukkiger te voelen.