Heb je vaak last van stress? Pieker je continu over het heden of verleden? Kamp je geregeld met depressieve gevoelens? Mindfulness biedt dan uitkomst volgens de wetenschap. In dit blog meer over wat mindfulness therapie is, de voordelen ervan en hoe je het oefent.
Mindfulness therapie, dat klinkt misschien zweverig maar dat is het niet. Het wordt ook wel omschreven als aandachtstraining en vindt z’n oorsprong in het boeddhisme.
De training leert je met aandacht in het hier en nu aanwezig te zijn. Bewust stil te staan bij het huidige moment en dingen te accepteren zoals ze zijn. Dus, zonder erover te oordelen of er iets aan te willen veranderen. Kortom, je laat die continue maalstroom aan gedachten over gisteren, straks of morgen los en focust je op het heden, wat je nu ervaart.
Bijvoorbeeld: als je ’s ochtends onder de douche staat, voel je dan hoe het water zachtjes op je huid neerdaalt? Of maak je je in gedachten al druk over de overvolle trein? Bereid je een vergadering voor? Herkauw je een gesprek met je moeder? Plan je het avondeten alvast? Stel je to-do-lijstjes op? Enzovoort. Herkenbaar? Je bent dan dus niet met je aandacht in het nu. Je doet het een en ondertussen is het in je hoofd een drukte van jewelste. Dat kan je op voorhand al onrustig en gestresst maken.
Doe je aan mindfulness? Dan houd je je aandacht in het nu. Door dit te oefenen creëer je rust in je hoofd. Ga je gepieker en stress tegen, krijg je meer grip, voel je je prettiger en kun je meer genieten van je leven.
De hedendaagse therapie is bedacht door de Amerikaanse microbioloog Jon Kabat-Zinn. Hij ontwikkelde in de jaren zeventig een laagdrempelige aandachtstraining van 8 weken voor uitbehandelde patiënten met chronische pijn- en stressklachten. Die methode noemde hij Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) en was gebaseerd op zijn jarenlange ervaring met meditatie en hatha yoga, maar dan zonder de oosterse rituelen. De training bleek zeer succesvol, want de patiënten knapten er zowel geestelijk als lichamelijk van op. Omdat de training zeer efficiënt bleek, won het snel aan terrein.
Inmiddels heeft de westerse wereld mindfulness en masse omarmt en kent het legio toepassingen.
Naar de effecten van mindfulness is de afgelopen decennia ook flink wat onderzoek verricht. Er zijn grote en kleine wetenschappelijke studies die uitwijzen dat het positief werkt. Zo verhoogt mindfulness de concentratie, bevordert je productiviteit, verbetert je creativiteit en verhoogt je empathische vermogens. Verder maakt het je zelfbewuster waardoor je jezelf beter kent, begrijpt en beter kunt managen. Daarnaast helpt mindful leven je rustiger worden, het vermindert je stressklachten en leert je beter omgaan met stressvolle gebeurtenissen. Ook nemen negatieve gevoelens, angst, pijn en piekeren af als je aan mindfulness doet. Vervolgens blijkt mindfulness therapie ook zeer goed te werken bij mensen die vaker depressies hebben gehad. De kans op een terugval wordt aanzienlijk kleiner.
Mindful leven is een vaardigheid die je kunt aanleren door veel te oefenen. Daarvoor kun je een speciale mindfulness therapie, training of workshop volgen. Ook kun je thuis met behulp van boeken, Youtube-filmpjes en apps je kennis vergroten en vaardigheden oefenen.
Een oefening die veel wordt toegepast is mindful eten. Wat je dan doet is met aandacht eten en proeven hoe elke hap die je neemt smaakt. Daarbij let je op de textuur, de smaak, de geur et cetera. Dwalen je gedachten af naar wat je bijvoorbeeld nog moet doen? Breng dan je gedachten terug naar wat je eet.
Een andere korte mindfulnessoefening is je volle aandacht op je adem richten. Zoek een rustig plekje. Sluit je ogen en concentreer je volledig op je ademhaling. Neem waar hoe je in- en uitademt. Merk je dat je gedachten afdwalen? Breng je aandacht dan terug naar je ademhaling.
Des te vaker je degelijke oefeningen doet, des te makkelijker wordt het om je te concentreren en je aandacht in het hier en nu te houden.
Wil je meer leren over hoe je een gezonde levensstijl ontwikkelt? Bekijk dan onze opleidingen of cursussen.