Jongeren groeien tegenwoordig op in een tijdperk met onbeperkte mogelijkheden, kansen en met veel vrijheden. Dat is toch fantastisch zou je denken? Nou, dat blijkt niet zo te zijn. De keerzijde is dat veel jongeren grote druk ervaren. Last hebben van allerlei soorten stress. Ze voelen zich prikkelbaar, hebben concentratieproblemen en zijn vermoeid. In dit blog enkele redenen waarom begeleiding van jongeren bij belangrijke keuzes relevant is.
De afgelopen jaren zijn er verschillende onderzoeken verschenen waaruit blijkt dat jongeren helemaal niet gelukkiger worden van de grote veelheid aan keuzemogelijkheden. Zo stelde Philippe Delespaul, hoogleraar Innovaties in de Geestelijke Gezondheidszorg aan de Universiteit Maastricht, medio 2013 dat veel jongeren gestresst zijn door de vele keuzes die zij moeten maken. Recent onderzoek van Een Vandaag onder bijna 1900 jongeren van 12 tot 25 jaar onderstreept dat.
Bijna de helft van de ondervraagde jongeren (44%) verklaart keuzestress te ervaren. Dat betreft vooral de keuze van een studie, omdat een verkeerde keuze jongeren sinds de invoering van het sociaal leenstelsel duur komt te staan. Dus een goede keuze maken is essentieel. Tegelijkertijd geven jongeren aan dat er zoveel diverse studiemogelijkheden zijn dat ze constant blijven twijfelen of een gemaakte keuze wel juist is.
Maar het gaat niet alleen om moeite hebben met kiezen. Er speelt meer. Ook de gestelde eisen nemen steeds verder toe, aldus diverse onderzoeken. Zo blijkt uit een online enquête van de Vlaamse Jeugdraad onder 1.100 jongeren tussen de 14 en 25 jaar onder meer dat je meer diploma’s moet behalen, een buitenlandse ervaring moet opdoen, een baantje moet hebben plus meerdere hobby’s. Echter, dat is niet voor iedere jongere weggelegd en dat kan je erg onrustig maken.
Ook het eerder genoemde onderzoek van Een Vandaag rept van stress door prestatiedruk. Zo’n 79% - ofwel 8 op de 10 - jongeren ervaart dat. Zij zeggen dat die druk enerzijds door hunzelf wordt opgelegd, maar dat ook de maatschappij er debet aan is. Daarbij geeft vervolgens 65% van de jongeren aan dat zij het gevoel hebben niet alleen een goede opleiding te moeten volgen maar ook hun CV op orde te moeten hebben.
Vervolgens blijkt ook social media een enorme impact op jongeren te hebben. Online zijn zit immers in het DNA van de huidige generatie jongeren. Het effect? Je kunt continu vergelijken wat je leeftijdsgenoten over de hele wereld doen. Via Facebook, Instagram en Snapchat. Continu zie en lees je welke geweldige dingen andere jongeren doen. Dat legt vervolgens een enorme druk om alles uit het leven te halen. Bovendien wekken de verschillende social media kanalen de indruk dat het voor iedereen binnen handbereik ligt. Dus uitblinken is daardoor anno nu een stuk lastiger dan in het pré-internet tijdperk. Indertijd vormde de plaats waar je woonde en de mensen waarmee je omging je referentiekader. Door de komst van Facebook, Instagram en Snapchat is dat compleet anders. Het is dan niet verwonderlijk te zien dat 4 op de 10 jongeren (38%) aangeeft dat het leven een stuk meer ontspannen is als er geen social media zou zijn. Zij zeggen dat het steeds checken van onder andere Instagram en Facebook zorgt voor concentratieproblemen en de druk om bijvoorbeeld likes te scoren voor veel stress zorgt.
Vermoed je dat de prestatiedruk, veelvoud aan keuzes en dergelijke je kind te veel worden? Omdat het klaagt over vermoeidheid? Slecht slaapt en prikkelbaar is? Misschien zelfs psychische klachten heeft? Kampt met faalangst en/of chronische hoofdpijn? Negeer die klachten niet. Praat er samen over en zorg voor een gezond eet- en leefpatroon. Neem ook de tijd om samen leuke en ontspannende dingen te doen. Daarnaast kun je professionele hulp overwegen. Bijvoorbeeld een jongerencoach. Die kan jongeren begeleiden bij het maken van belangrijke keuzes.
Wil jij je kunnen verplaatsen in hoe jongeren van nu denken, begrijpen onder welke druk ze staan en hen helpen bij de belangrijke keuzes die zij gaan maken? Dan is de opleiding Jongerencoach iets voor jouw. Download de gratis proefles.