Een vitale relatie is een relatie die leeft, waarin beide partners zichzelf kunnen zijn en floreren. Een vitale relatie is heel belangrijk voor de gezondheid. Niet-vitale relaties kunnen stress opleveren en leiden tot burn-out en depressie.
Een relatiecoach kan koppels helpen om hun relatie vitaler te maken. Maar wat kun je nu al zelf doen om een vitale relatie te krijgen en te houden? Een paar essentiële punten op een rij.
Niet voor niets wordt een goede communicatie als essentieel benoemd voor een vitale relatie. Veel relaties gaan de mist in omdat er te weinig gecommuniceerd wordt. In de sleur van alledag is er voor praten geen tijd. Voor verwijten maken is echter vrijwel altijd tijd te vinden. Verborgen ergernissen moeten uitgepraat worden. In de praktijk blijkt echter juist dat ze opgekropt worden. Een vitale relatie kan door opgekropte gevoelens langzamerhand afglijden. Het kan jaren goed gaan, totdat de bom barst. Dan is het echter moeilijk om de relatie nog te herstellen. In een vitale relatie is daarom met elkaar praten én naar elkaar luisteren van groot belang.
Een tweede belangrijk punt voor een vitale relatie is respect hebben voor elkaar. Partners in een vitale relatie zijn gelijkwaardig en erkennen elkaar ook als gelijkwaardig. Ze laten elkaar in hun waarde. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk blijken partners vaak verwachtingen van elkaar te kunnen hebben die de ander niet kan waarmaken. Als één van de partners dominanter is dan de ander, kan die daardoor de minder dominante partner onbewust aanzetten tot dingen die hij niet wil. Voor een vitale relatie is het belangrijk dat beide partners in de relatie zichzelf kunnen zijn en de ander daarin respecteren.
Jezelf blijven is dus belangrijk, net als de ander in zijn waarde laten. Betekent dat dat je de ander niet mag wijzen op gedrag wat jou irriteert? Je moet toch ook goed communiceren? In een vitale relatie moet je inderdaad open kunnen zijn over gedrag van de ander dat je irriteert. Waar het vaak mis gaat is dat het gesprek niet over gedrag gaat, maar over karakter: ‘jij bent altijd zo slordig’ is een aanval op karakter; met dergelijke opmerkingen geef je de ander het gevoel dat hij of zij niet goed genoeg is. Dat is in een vitale relatie natuurlijk niet de bedoeling en staat een vitale relatie dan ook in de weg. Het is daarom belangrijk om wel open te zijn, maar het over gedrag in plaats van karakter te hebben. ‘Jij laat altijd je kleren slingeren, daar heb ik last van. Wil je ze in het vervolg opruimen?’ komt heel anders over dan: ‘je bent zo’n slordervos!’.
Een ander belangrijk punt in vitale relaties is betrouwbaarheid. Niet voor niets zit daar het woordje ‘trouw’ in. Betrouwbaar zijn is trouw zijn aan wat je zegt, doen wat je beloofd. Ook in kleine simpele dingen als beloven de vuilnis buiten te zetten is het heel belangrijk je beloften na te komen. Juist in een relatie kan het niet nakomen van beloften leiden tot grote conflicten. Het begint met kleine ergernissen, maar kan uitgroeien tot minachting, hatelijkheden en onverschilligheid. Bovendien kan je partner je verwijten gaan maken als jij in kleine dingen niet betrouwbaar bent: wie zegt dat je dat dan in de grote dingen wel bent? Als je je woord niet houdt, wie garandeert je partner dan dat je wel trouw blijft? Dat lijken twee verschillenden dingen, maar simpele afspraken niet nakomen kan leiden tot grote onzekerheid bij de partner. In een vitale relatie is daarom betrouwbaarheid heel belangrijk. Denk na voor je iets belooft, en als je iets belooft, kom die afspraak dan na.
In een relatie is lichamelijk contact belangrijk. Door alle drukte kan dat er soms bij in schieten. Het gaat dan niet alleen om seksueel contact, maar ook om een regelmatige knuffel, samen iets leuks ondernemen of gewoon even naast elkaar op de bank zitten, alleen maar samen zijn. In het drukke leven van alledag kun je als partners soms langs elkaar heen leven. Je ziet elkaar ’s avonds in bed, maar wil dan alleen nog maar slapen, en ’s morgens moet je haasten om op tijd weg te komen. Zeker als er ook kinderen zijn, kunnen partners uit elkaar groeien doordat ze geen tijd voor elkaar nemen. Daarom is tijd nemen voor elkaar essentieel in een goede relatie. Regelmatig een knuffel is niet alleen fijn, maar blijkt ook het gevoel van verbondenheid tussen partners te doen toenemen.
Wil jij mensen begeleiden naar een vitale relatie? Kijk dan eens bij de opleiding Relatiecoach.