Een goede relatie begint zoals vrijwel iedere relatie: twee personen voelen zich tot elkaar aangetrokken, er is ‘chemie’. Wetenschappers denken dat mensen elkaar opzoeken omdat hun genen goed bij elkaar passen. De combinatie van de genen van de man en de genen van de vrouw geven samen goede kans op gezonde kinderen. Dat is volgens biologen ons levensdoel: onszelf voortplanten en gezonde kinderen krijgen, zodat onze genen steeds worden doorgegeven. Maar hoe weet je nu welke man of vrouw de beste genen heeft? Dat zie je immers niet aan de buitenkant.
Feromonen zijn stoffen die door dieren veel gebruikt worden om met elkaar te communiceren. Ze geven deze stoffen af aan de omgeving, bijvoorbeeld via zweet en urine. Een ander dier vangt deze stoffen op met zijn neus. Een kenmerk van een feromoon is dat je het niet bewust ruikt als een geur, maar dat het wel door de neus wordt opgevangen en een signaal naar de hersenen geeft. Dieren gebruiken feromonen bijvoorbeeld om dieren van het andere geslacht aan te trekken, hun territorium te verdedigen of om elkaar te waarschuwen voor vijanden.
Mensen blijken deze feromonen ook aan te maken. Seksueel opgewonden mannen maken extra feromonen aan. Vrouwen nemen die feromonen vervolgens waar. Op sommige feromonen reageren ze positief, op andere juist niet. Op welk feromoon ze reageren, verschilt per persoon. Vrouwen maken meestal minder feromonen dan mannen.
De theorie is dus dat vrouwen vallen op mannen die aantrekkelijke feromonen aanmaken. Het is wetenschappers nog niet gelukt om dit te bewijzen; het blijft voorlopig dus een theorie. Of deze theorie gestoeld is op waarheid of niet, je kunt je nog steeds afvragen of die feromonen een garantie zijn voor een goede relatie. Wanneer je iemand uitkiest met aantrekkelijke feromonen, is dat niet per een garantie voor een goed huwelijk. Je voelt je dan slechts seksueel tot de ander aangetrokken.
Wanneer je eenmaal je ideale partner denkt te hebben gevonden, moet je blijven werken om de relatie onderhouden. Voor je daaraan kunt gaan werken, moet je eerst bedenken wat een goede relatie eigenlijk is. Uit een wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de meeste stellen een relatie goed vinden als die relatie de volgende kenmerken heeft:
Op internet circuleren vele lijsten met tips voor een goede relatie. Die tips zijn natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde. Toch zijn er wel richtlijnen te geven over de vraag hoe je een goede relatie in stand kunt houden. Die richtlijnen sluiten ook goed aan bij de kenmerken van een goede relatie:
Een partnerrelatie is niet altijd vanzelfsprekend en vergt inspanningen van beide partijen. Niet voor niets wordt vaak gezegd 'liefde is een werkwoord'.
Wil je meer leren over de dynamiek van relaties? Bekijk hier de Sonnevelt opleiding tot Relatiecoach.
Een goede relatie is voor veel mensen iets onmisbaars. Toch is het soms moeilijk om een langdurige relatie in stand te houden. Veel stellen gaan na verloop van tijd uit elkaar. Blijkbaar vergt het onderhouden van een goede relatie bepaalde vaardigheden, vaardigheden waarover niet iedereen beschikt.