Relatieproblemen zijn ongezond. Ruzie en stress zijn slopend voor de sfeer en slecht voor je gezondheid. Liefde en haat liggen dichtbij elkaar. Juist degenen van wie we het meest houden kunnen ons het meeste pijn doen, bevestigt recent onderzoek. Liefdesspanningen kunnen op den duur leiden tot een slechter werkend immuunsysteem en zelfs tot hartproblemen.
Relatieproblemen zijn ongezond. Maar wie veel relatieproblemen heeft, is misschien wel beter af als single. Singels hebben het volgens veel onderzoeken minder goed dan mensen met een relatie. Zij zouden minder oud worden, meer kans op nek- en rugklachten hebben en ook nog eens meer kans op hart- en vaatziekten. Maar haal je de gelukkige stelletjes uit het onderzoek, dan zien de getallen er ineens heel anders uit.
Juist in een relatie kun je je eenzaam en ongelukkig voelen. Onderzoek van de Canadese wetenschapper Lachlan McWilliams laat dit zien. Ze analyseerde de (liefdes)levens van 5645 volwassenen tussen de 18 en 60 jaar en ontdekten een causaal verband tussen gevoelens van onzekerheid, zorgen en stress binnen een relatie en de kans op cardiovasculaire aandoeningen. Bij mensen die relatieproblemen hadden was de kans op kwalen in het bloedvatenstelsel 50% groter.
De link tussen een gezondheidsklacht en relatieproblemen wordt niet altijd snel gelegd. Wie denkt er bij hoofdpijn, rugklachten, verkoudheid en hoge bloeddruk – om maar iets te noemen - aan de oorzaak bij relatieproblemen? Relatieproblemen zijn ongezond, omdat ze voor stress zorgen. Ruzie is een van de grootste boosdoeners. Ruzie heeft direct gevolgen voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Een enkele ruzie is niet direct slecht voor je gezondheid, maar maak je vaak en veel ruzie, dan zorgt stress voor een mindere weerstand.
Stress zorgt ervoor dat je immuunsysteem constant in een staat van opperste paraatheid is. Het immuunsysteem zet zich dan vooral in tegen ziekteverwekkers op korte termijn. De meeste immuuncellen bevinden zich dan voornamelijk aan de oppervlakte, bij de huid. Veel ziekteverwekkers, zoals virussen, zijn langer in ons lichaam aanwezig en krijgen we bijvoorbeeld binnen via ons eten. Bij langdurige stress is het interne en langdurige immuunsysteem zwakker, waardoor deze ziekteverwekkers meer kans krijgen.
Ook bezorgdheid over je relatieproblemen verhoogt stress en zorgt voor een slechter werkend immuunsysteem. Op deze manier kunnen fysieke problemen dus wel degelijk een oorzaak hebben in de relationele sfeer. Kortom, relatieproblemen zijn ongezond.
Relatieproblemen zijn ongezond aan het worden als ze zorgen voor minder slaap. Als de relatie niet goed zit, is de kans groot dat je minder goed (naast je partner) slaapt. Ook dit heeft gevolgen voor je mentale en fysieke gezondheid. Evolutionair gezien hebben we veel baat om naast iemand te slapen die we vertrouwen. Tijdens onze slaap zijn we immers kwetsbaar en de ander kan je beschermen tegen gevaar. Zijn er relatieproblemen, dan kan het vertrouwen in de ander dalen en ook tijdens de slaap voor spanning zorgen. Het slaaptekort wat ontstaat zal voor een korter lontje en stress zorgen. Ook dit zal de relatie niet ten goede komen.
Relatieproblemen zijn ongezond en horen tot de belangrijkste redenen waarom mensen psychologische hulp inschakelen. Ook niet gek als de gevolgen voor je gezondheid zo groot kunnen zijn. Waarom zoeken we überhaupt naar een relatie? Het antwoord is simpel. Omdat goede relaties gezond voor ons zijn. Aanrakingen en genegenheid zorgen voor een sterke vermindering van stress.
Bovendien vermindert het angst, de kans op depressie en verlaagt het je bloeddruk. Ook verloopt het herstel bij ziektes beter en sneller als je een goede relatie hebt. Het zoeken van psychologische hulp is daarom zeker het investeren waard. Tenzij de relatie dusdanig grote problemen heeft dat deze nooit meer gezond zal worden. Het kan ook dat de oorzaken van de stress bij jezelf liggen. Een stresscounselor of stress en burn-out coach kan hier inzicht in geven.
Relatieproblemen zijn ongezond op fysiek vlak, maar ook mentaal kan het sterke doorwerkingen hebben. Bij mensen met relatieproblemen is de kans groot dat het gevoel van eigenwaarde daalt en is de kans groot op het ontstaan van angststoornissen of depressies. Als iemand hier niet zelf uit komt is het goed om psychische hulp te zoeken. Een relatietherapeut of psycholoog kan helpen. In een relatie zitten twee mensen. De relatiecoach zal helpen de problemen te vinden die de relatie tarten en helpt gericht naar oplossingen te zoeken.
Psycholoog Annette Heffels geeft in haar boek 'Praten met je partner' meer adviezen om te voorkomen dat de sfeer steeds slechter wordt. Zo leer je bijvoorbeeld om klachten om te zetten in wensen. Dat vermindert stress en zal de relatieproblemen langzaam doen oplossen. Zodat de relatie weer gezond wordt, voor beide partners.