Een hooggevoelig kind ofwel High Sensitive Person (HSP) is erg gevoelig. Bijvoorbeeld voor geluiden, mensenmassa’s, overload aan informatie, kleuren et cetera. Daardoor raakt het overprikkeld. Andere kenmerken zijn: stemmingen plus sferen snel oppikken en meer tijd nodig hebben om dingen te verwerken. Volgens de Amerikaanse psycholoog Elaine Aron is ongeveer 15 tot 20% van de kinderen hoogsensitief. Maar hoe help je je gevoelige kind de balans te vinden en zich gelukkig te voelen? Onze 5 tips!
Denk je dat je kind hoogsensitief is? Breng je kennis op peil. Lees er zo veel mogelijk over en praat met je partner en andere mensen die hetzelfde ervaren. Niet alleen ga je zo het gevoel tegen dat je de enige bent die ermee te maken heeft, maar je kunt elkaar ook steunen en ervaringen uitwisselen. Groeit het je boven je hoofd? Schroom dan niet om bijvoorbeeld een kindercoach om advies te vragen. Die kan je handvatten aanreiken hoe je je kind helpt meer balans te ervaren als gevoelig persoon.
Een hooggevoelig kind is snel overprikkeld. Variërend van emoties, geluiden tot mensen. Het kan je kind lichamelijk en emotioneel uitputten. Gevolg? Emotionele uitbarstingen. Doe daarom niet te veel drukke activiteiten achter elkaar op een dag en las eveneens regelmatig rustmomenten in. Beperk ook de tijd voor de tv, achter de pc en op de tablet. Want, hoewel het een passieve activiteit lijkt, krijgt je kind enorm veel prikkels binnen.
Een heldere en duidelijke structuur daar vaart een hooggevoelig kind wel bij. Het weet dan waar het aan toe is. Je voorkomt immers een overdaad aan onverwachte prikkels en dat zorgt dat je zoon of dochter zich prettig en gemakkelijk voelt. Eet daarom op dezelfde tijden, bouw pauzes in op een dag, kies voor vaste bedtijden en dito slaapritueel. En beperk verrassingen, omdat het kind dan van slag kan raken. Houd je er niet alleen aan tijdens schooldagen, maar ook in de weekenden en als je op vakantie gaat.
Hooggevoeligheid verschilt per persoon. Achterhaal met je kind wat de triggers zijn. Zijn het mensenmassa’s? Harde geluiden? Veel rommel? Felle kleuren? Kriebelende kledinglabels? Want, weet je wat je kind triggert? Knettergek maakt? In z’n schulp doet kruipen? Dan kun je daar op leren inspelen en de prikkels vermijden. Kortom: help je kind naar zijn/haar lichaam te leren luisteren.
Om te ontladen en weer tot rust te komen, is het voor je gevoelige kind goed de ervaren prikkels eruit te gooien. Dat lucht vaak enorm op. Dus biedt ruimte om geregeld even lekker op de grond te stampen, hard in een stapel kussens te stompen, te dansen door de woonkamer, hard mee te zingen met een favoriet liedje, een rondje door het park te rennen of maak samen een wandeling in de natuur en schreeuw de longen uit je lijf. Trouwens, ook ruimte bieden om gevoelens te uiten is evenzo belangrijk voor een hooggevoelig kind.
Misschien voelt je hooggevoelig kind zich ‘anders’ dan andere kinderen. Broertjes, zusjes of klasgenoten. En ervaart dat als lastig, vervelend en voelt zich mogelijk stom. Praat daar zeker samen over. Maak je kind ervan bewust dat het er mag zijn. Bijzonder is als ieder ander kind. Dat het over speciale kwaliteiten beschikt. Want bekend is dat hooggevoelige mensen vaak erg creatief en empathisch zijn.
Uiteraard zijn er nog veel meer manieren waarop je als ouder je hoogsensitief kind kunt begeleiden en steunen. Praten met de school en vragen om begrip en medewerking zodat je kind met plezier naar school gaat. Hak taakjes en nieuwe dingen leren in kleine stukjes op, dan is het minder overweldigend. En bespreek ook grote veranderingen lang van te voren. Denk aan: een verhuizing, verjaardagsfeest, vakanties of naar de basisschool gaan.
Wil jij graag hooggevoelige kinderen helpen zich te ontwikkelen? Ouders bijstaan met raad? De Opleiding kindercoach HSP biedt je die mogelijkheid.