Een hypersensitief kind is een echt gevoelsmens. Het hoort, voelt, ziet en beleeft alles veel intenser. Hierdoor is het vaak overgevoeliger voor een overdaad aan prikkels. Maar, met een goede begeleiding, rust, geduld en regelmaat kun je een wereld van verschil maken. Tips hoe je een hooggevoelig kind op een positieve manier stimuleert.
Is je kind hypersensitief? Dan is het belangrijk duidelijke grenzen te stellen, want daar hebben hooggevoelige kinderen vaak extra behoefte aan. Die bieden veiligheid. Dat doe je niet door boos uit te vallen, maar door op een rustige toon te zeggen wat ‘wel’ mag in plaats van benoemen wat ‘niet’ mag. Dan raken ze in de war en/of overstuur. Ze kunnen dan in hun schulp kruipen of juist hysterisch worden.
Wil je een hypersensitief kind graag helpen? Dat doe je door je kind een stabiele omgeving te bieden waar het zich veilig en geborgen voelt. Een van de beste manieren is om de bekende regel: rust, reinheid en regelmaat in ere te houden. Zorg voor een vast eet- en leefritme.
Nieuwe uitdagingen en bepaalde dingen leren, is voor hooggevoelige kinderen soms best moeilijk. Door je kind complimentjes te geven stimuleer je het op een positieve manier. Prijs elk stapje dat het zet. Van proberen te spelen in de zandbak, de eerste zwemles enzovoort. Hierbij draait het niet alleen om het eindresultaat, maar ook om het proces. Gewoon elk stapje dat het kind zet, kun je zo prijzen. Durft je kind helemaal niets? Neem hem of haar eventueel bij de hand en ga samen op ontdekkingstocht. Laat zien dat proberen leren is en het allemaal tijd nodig heeft.
Als ouders heb je soms ongewild de neiging prestaties en/of gedrag van je kind te vergelijken met anderen. Dat kan een neefje zijn, zusje of een vriendje. Doe dat vooral niet! Een hypersensitief kind kan gaan denken dat het niet goed genoeg is. Of dat het ook zo moet doen en/of zijn als dat andere kind. Accepteer je kind zoals het is. En bedenk dat ieder kind uniek en bijzonder is. Focus je op alle mooie en positieve eigenschappen van hooggevoeligheid.
Hypersensitief zijn en hoogbegaafdheid is een combi die nogal eens voorkomt. Houd dat in de gaten. Want, je wilt voorkomen dat je kind zich verveelt. Daag je kind daarom uit. Misschien heeft het een bepaalde passie of interesse waar het plezier aan beleeft? En bespreek eventueel met de leerkracht de mogelijkheid van een passend lesprogramma.
Je kind dat hooggevoelig is altijd beschermen, is nergens voor nodig. Leer het zelf beslissingen te nemen en keuzes te maken. Dat draagt bij aan het zelfvertrouwen. Dat kun je oefenen door kleine keuzes aan te bieden. Bijvoorbeeld kiezen uit 2 verschillende T-shirts of 2 soorten beleg op brood. Maak het niet te ingewikkeld. Zo voorkom je dat het een faalervaring wordt. Overigens, het mag zich best wel een keer ‘stoten’ om dingen te leren.
Je herkent het vast wel. Goedbedoelde adviezen uit je (in)directe omgeving hoe je met een hypersensitief kind moet omgaan. In de trant van: “Geef je nu toe? Dan veegt het straks de vloer met je aan”. Laat je oor daar niet naar hangen. Blijf bij jezelf. Volg je eigen gevoel. Jij kent je kind het beste en weet wat wel én niet werkt. Bijvoorbeeld welke omgevingsfactoren je kind in z’n schulp doen kruipen of juist een hysterische aanval uitlokken. Je aangepaste aanpak zorgt er vaak voor dat je kind zich veiliger voelt en dat is uiteindelijk goed voor de ontwikkeling. Realiseer je ook: geen enkele mama en/of papa is volmaakt.
Ben je moe? Gestresst? Geïrriteerd? Voel je je down? Een hypersensitief kind voelt dat naadloos aan en kan dan ongewenst gedrag vertonen. Daarom is het zo belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. De tijd neemt om nu en dan stoom af te blazen, rust te nemen en te ontspannen. Je bent daardoor meer in evenwicht. Daardoor ben je eveneens beter in staat je kind een veilige omgeving te bieden waar het zo’n behoefte aan heeft en daarbij kun je je kind op een positieve manier stimuleren dingen te doen.
Wil je meer leren en ervaring opdoen met het werken met hooggevoelige kinderen? Dan is de opleiding Kindercoach HSP wellicht iets voor jou.